Saffransdoftande fiskgryta med ramslöksaioli
OBS! Enligt senaste analyserna är tomat begränsat till max 70 g per tillfälle. Undvik detta recept under elimineringsfasen och tills du har återinfört fruktos.
Saffransdoftande fiskgryta med ramslöksaioli
OBS! Enligt senaste analyserna är tomat begränsat till max 70 g per tillfälle. Undvik detta recept under elimineringsfasen och tills du har återinfört fruktos.
Portioner
5port
Tillagningstid
70min
Portioner
5port
Tillagningstid
70min
Ingredienser
Aioli
  • 2 äggulor
  • 4 droppar vitlöksolja
  • 1msk vitvinsvinäger
  • 3dl rapsolja
  • torkad ramslök efter smak
  • salt
  • 0,5 citron
Fiskgryta
  • 200g räkor med skal
  • 300g lax
  • 300g torsk
  • 1 purjolökgröna delen
  • 1 fänkål
  • 2 morötter
  • 5 potatisar
  • 1 palsternacka
  • 0,25 rotselleri
  • 2pkt saffranà 0,5 g
  • 1knippe timjan
  • olivolja
  • 1tsk chiliflakes
  • 2burkar hela körsbärstomaterá 400 g
  • 3dl vitt vin
  • 2dl vatten
  • 5dl hemgjord skaldjursfond(eller 5vatten och 4 msk hummerfond, Bong)
  • salt och svartpeppar
  • vitlöksolja
Instruktioner
  1. Vispa ihop äggula, vitlöksolja och vinäger. Häll i rapsoljan under vispning i en tunn jämn stråle. Smaka av med ramslök, salt och citronsaft. Låt vila i kylen tills servering.
  2. Skala räkorna och skär fisken i bitar 3×3 cm. Strimla purjolök och fänkål. Skala och skär morötter, potatis, palsternacka och rotselleri i mindre bitar. Värm olivolja i en gryta och fräs alla grönsaker några minuter utan att de tar färg. Häll i saffran, timjan, chiliflakes, körsbärstomater, vin, vatten och koka upp. Tillsätt fond och koka ca 20 minuter.
  3. Smaka av med salt, svartpeppar och vitlöksolja. Ta av grytan från värmen, lägg i fisken och lägg på locket. Låt dra ca 5 minuter. Vänd sist i räkorna.
  4. Servera med en klick aioli och ett gott bröd.