Saffranslängd med vitchoklad
En magisk saffranslängd, som snabbt blir en favorit till adventsfikat.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 3 tim
Portioner
längder
Ingredienser
  • 50 g röd jäst
  • 4 dl laktosfri mjölk
  • 150 g smör
  • 2 pkt saffran á 1g
  • 2 msk fiberhusk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl vit sirap
  • 0,5 dl socker
  • 250 g laktosfri mat och bak kvarg
  • 1 ägg
  • 10 dl glutenfri fin mjölmix spara 1 dl till utbakning
Fyllning
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g vit choklad ev laktosfri
  • 150 g mandelmassa
Garnering
  • ägg
  • pärlsocker
Tillagningstid 3 tim
Portioner
längder
Ingredienser
  • 50 g röd jäst
  • 4 dl laktosfri mjölk
  • 150 g smör
  • 2 pkt saffran á 1g
  • 2 msk fiberhusk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl vit sirap
  • 0,5 dl socker
  • 250 g laktosfri mat och bak kvarg
  • 1 ägg
  • 10 dl glutenfri fin mjölmix spara 1 dl till utbakning
Fyllning
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g vit choklad ev laktosfri
  • 150 g mandelmassa
Garnering
  • ägg
  • pärlsocker
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli lite kallare än fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Häll på resten av degspadet samt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
  3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  4. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
  5. Rör ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen. Bred ut en fjärdedel av fyllningen på mitten av degplattan (en tredjedel av plattan). Hacka chokladen och riv mandelmassan grovt. Strö över choklad och mandelmassa över fyllningen.
  6. Skär sneda remsor, ca 1 cm breda, med en kniv eller degskrapa på båda sidor av fyllningen. Fläta längderna genom att lägga remsorna växelvis över fyllningen så att de överlappar varandra, först vänster sedan höger, sedan vänster osv.
  7. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  8. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.