Semla
Semla, hetvägg, fastlagsbulle eller fettisdagsbulle. Kärt barn har många namn.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 60 min
Portioner
st
Ingredienser
Bullar
  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 2,5 dl laktosfri mjölk
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 dl vit sirap
  • 0,5 + 0,5 ägg uppvispat
  • 1 tsk kardemummakärnor stötta
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 300 g glutenfri mjölmix
Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 1,5 msk laktosfri mjölk
  • 2 dl laktosfri vispgrädde
  • florsocker
Tillagningstid 60 min
Portioner
st
Ingredienser
Bullar
  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 2,5 dl laktosfri mjölk
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 dl vit sirap
  • 0,5 + 0,5 ägg uppvispat
  • 1 tsk kardemummakärnor stötta
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 300 g glutenfri mjölmix
Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 1,5 msk laktosfri mjölk
  • 2 dl laktosfri vispgrädde
  • florsocker
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
Bullar
  1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
  2. Blanda ner sirap, uppvispat ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen av degen tills den är slät och släpper bunken. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
  3. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i 6 delar om du vill ha stora semlor, eller 8 delar om du vill ha lite mindre semlor. Rulla till släta bullar med mjölade händer, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  4. Pensla med ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 240 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Fyllning
  1. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna. Vispa grädden fast, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna