Semla
Semla, hetvägg, fastlagsbulle eller fettisdagsbulle. Kärt barn har många namn.
Tillagningstid | 60 min |
Portioner |
st
|
Ingredienser
Bullar
- 25 g jäst
- 50 g smör
- 2,5 dl laktosfri mjölk
- 1 msk fiberhusk
- 0,5 dl vit sirap
- 0,5 + 0,5 ägg uppvispat
- 1 tsk kardemummakärnor stötta
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk hjorthornssalt
- 300 g glutenfri mjölmix
Fyllning
- 100 g mandelmassa
- 1,5 msk laktosfri mjölk
- 2 dl laktosfri vispgrädde
- florsocker
Ingredienser
Bullar
Fyllning
|
Instruktioner
Bullar
- Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
- Blanda ner sirap, uppvispat ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen av degen tills den är slät och släpper bunken. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
- Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i 6 delar om du vill ha stora semlor, eller 8 delar om du vill ha lite mindre semlor. Rulla till släta bullar med mjölade händer, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
- Pensla med ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 240 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Fyllning
- Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna. Vispa grädden fast, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna