Semla
Semla, hetvägg, fastlagsbulle eller fettisdagsbulle. Kärt barn har många namn.
Semla
Semla, hetvägg, fastlagsbulle eller fettisdagsbulle. Kärt barn har många namn.
Portioner
6-8st
Tillagningstid
60min
Portioner
6-8st
Tillagningstid
60min
Ingredienser
Bullar
  • 25g jäst
  • 50g smör
  • 2,5dl laktosfri mjölk
  • 1msk fiberhusk
  • 0,5dl vit sirap
  • 0,5 + 0,5 ägguppvispat
  • 1tsk kardemummakärnorstötta
  • 0,5tsk salt
  • 0,5tsk hjorthornssalt
  • 300g glutenfri mjölmix
Fyllning
  • 100g mandelmassa
  • 1,5msk laktosfri mjölk
  • 2dl laktosfri vispgrädde
  • florsocker
Instruktioner
Bullar
  1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
  2. Blanda ner sirap, uppvispat ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen av degen tills den är slät och släpper bunken. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
  3. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i 6 delar om du vill ha stora semlor, eller 8 delar om du vill ha lite mindre semlor. Rulla till släta bullar med mjölade händer, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  4. Pensla med ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 240 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Fyllning
  1. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna. Vispa grädden fast, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna