Swirl med lemon curd
En sötsyrlig dessert som är perfekt att avsluta middagen med. Var uppmärksam på att det blir rätt sorts lemon curd då en del sorter innehåller glukos-fruktossirap. Lemon curd går också bra att göra själv.
Tillagningstid | 90 min |
Portioner |
port
|
Ingredienser
- 1,5 dl laktosfri vispgrädde
- 1,5 dl laktosfri turkisk yoghurt
- 6 glutenfria digestivekex se inköpslistan sid 108
- 1 dl färska eller tinade blåbär
- 1,5 dl lemon curd se inköpslistan
Toppa med
- 2 glutenfria digestivekex
- ev citronmeliss
Lemon curd
- 3 citroner finrivet skal och saft
- 1,5 dl strösocker
- 50 g smör
- 1 msk maizena
- 2 ägg
- 2 äggulor
Ingredienser
Toppa med
Lemon curd
|
Instruktioner
- Vispa grädden och rör ner turkisk yoghurt.
- Krossa kexen och fördela krosset i fyra glas, skeda över de tinade blåbären. Klicka i ett par matskedar lemon curd och avsluta med gräddblandningen.
- Toppa med smulor av krossade kex och eventuellt lite citronmeliss.
Lemon curd
- Tvätta tre citroner noga och torka, riv skalet. Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre ihop med 1,5 dl strösocker och 50 g smör. Sila sedan av vätskan. Blanda 1,5 msk maizena med saften från den tredje citronen och rör ner i vätskan.
- Vispa 2 ägg och 2 äggulor och rör ner dem i vätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar. Häll över i en ren skål och låt svalna.