Tacopaj med quorn
Det här blir ett nytt tacoalternativ till fredagsmyset. Gör dubbel sats av salsan och spara den i kylen. Det finns lökfri tacokrydda att köpa, eller så gör du enkelt din egen. Vegan? Använd mjölkfritt margarin, havre fraiche och veganost.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
Pajdeg
  • 3 dl glutenfri mjölmix eller siktat
  • dinkelmjöl
  • 1 krm salt
  • 75 g smör
  • 1 dl laktosfri kvarg
  • 2 msk vatten
Salsa
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 soltorkade tomater
  • 7 kvistar oregano
  • 5 kvistar timjan
  • 20 blad basilika
  • ½ msk farinsocker
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • ev. 1 tsk koncentrerad vitlöksolja
  • 1 röd chili beroende på önskad styrka
  • konserverad
  • ½ färsk ananas eller en liten burk
Fyllning
  • 500 g quornfärs
  • smör
  • 3-4 tsk lökfri tacokrydda
  • 1 dl vatten
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 2 askar cocktailtomater
  • 2-3 dl riven ost
  • smör
  • 2-3 dl riven ost
  • smör
Portioner
port
Ingredienser
Pajdeg
  • 3 dl glutenfri mjölmix eller siktat
  • dinkelmjöl
  • 1 krm salt
  • 75 g smör
  • 1 dl laktosfri kvarg
  • 2 msk vatten
Salsa
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 soltorkade tomater
  • 7 kvistar oregano
  • 5 kvistar timjan
  • 20 blad basilika
  • ½ msk farinsocker
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • ev. 1 tsk koncentrerad vitlöksolja
  • 1 röd chili beroende på önskad styrka
  • konserverad
  • ½ färsk ananas eller en liten burk
Fyllning
  • 500 g quornfärs
  • smör
  • 3-4 tsk lökfri tacokrydda
  • 1 dl vatten
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 2 askar cocktailtomater
  • 2-3 dl riven ost
  • smör
  • 2-3 dl riven ost
  • smör
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Blanda mjöl, salt och finfördelat smör till pajdegen med händerna eller i en matberedare. Tillsätt kvarg och vatten och blanda till en smidig deg. Låt vila i kylskåp ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
  4. Häll de krossade tomaterna i en kastrull. Finhacka soltorkade tomater och örter och rör ner i kastrullen. Tillsätt farinsocker, salt, peppar, vitlöksolja och finhackad chili. Låt koka ihop på låg värme ca 20 minuter. Häll upp i en skål och låt svalna.
  5. Skala ananasen och ta bort mittstammen. Tärna den och rör ner den i tomatsåsen.
  6. Bryn quornfärsen i en stekpanna med lite smör. Tillsätt tacokrydda och vatten. Låt puttra i 10–15 minuter. Rör ner crème fraiche och rör om ordentligt. Fyll pajskalet med quornfärsen. Halvera tomaterna och lägg dem ovanpå. Strö över osten och grädda pajen mitt i ugnen 20–30 minuter.
  7. Servera med grönsallad, tomat, gurka, ananassalsa och tortillachips.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.