Tacopaj med quorn
Det här blir ett nytt tacoalternativ till fredagsmyset. Gör dubbel sats av salsan och spara den i kylen. Det finns lökfri tacokrydda att köpa, eller så gör du enkelt din egen. Vegan? Använd mjölkfritt margarin, havre fraiche och veganost.
Tacopaj med quorn
Det här blir ett nytt tacoalternativ till fredagsmyset. Gör dubbel sats av salsan och spara den i kylen. Det finns lökfri tacokrydda att köpa, eller så gör du enkelt din egen. Vegan? Använd mjölkfritt margarin, havre fraiche och veganost.
Portioner
4-6port
Portioner
4-6port
Ingredienser
Pajdeg
  • 3dl glutenfri mjölmix eller siktat
  • dinkelmjöl
  • 1 krm salt
  • 75g smör
  • 1dl laktosfri kvarg
  • 2 msk vatten
Salsa
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 soltorkade tomater
  • 7 kvistar oregano
  • 5 kvistar timjan
  • 20 blad basilika
  • ½ msk farinsocker
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • ev. 1 tsk koncentrerad vitlöksolja
  • 1 röd chiliberoende på önskad styrka
  • konserverad
  • ½ färsk ananas eller en liten burk
Fyllning
  • 500g quornfärs
  • smör
  • 3-4 tsk lökfri tacokrydda
  • 1dl vatten
  • 2dl laktosfri crème fraiche
  • 2 askar cocktailtomater
  • 2-3dl riven ost
  • smör
  • 2-3dl riven ost
  • smör
Instruktioner
  1. Blanda mjöl, salt och finfördelat smör till pajdegen med händerna eller i en matberedare. Tillsätt kvarg och vatten och blanda till en smidig deg. Låt vila i kylskåp ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
  4. Häll de krossade tomaterna i en kastrull. Finhacka soltorkade tomater och örter och rör ner i kastrullen. Tillsätt farinsocker, salt, peppar, vitlöksolja och finhackad chili. Låt koka ihop på låg värme ca 20 minuter. Häll upp i en skål och låt svalna.
  5. Skala ananasen och ta bort mittstammen. Tärna den och rör ner den i tomatsåsen.
  6. Bryn quornfärsen i en stekpanna med lite smör. Tillsätt tacokrydda och vatten. Låt puttra i 10–15 minuter. Rör ner crème fraiche och rör om ordentligt. Fyll pajskalet med quornfärsen. Halvera tomaterna och lägg dem ovanpå. Strö över osten och grädda pajen mitt i ugnen 20–30 minuter.
  7. Servera med grönsallad, tomat, gurka, ananassalsa och tortillachips.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.