Ugnsbakad lax med saffran och apelsin
Färgglad lax med färgglatt ris. Rött ris är ett fullkornsris som tar lite längre tid att koka, men är väl värt att vänta på. Lite mer tuggmotstånd än i vanligt ris och dessutom fullt med nyttigheter som till exempel magnesium.
Lax i ugn, saffranslax, IBS-vänligt, FODMAP
Lax i ugn, saffranslax, IBS-vänligt, FODMAP
Votes: 2
Betyg: 1
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 500 g laxfilé
  • smör till ugnsformen
  • 1 apelsin
  • 0,5 purjolök gröna delen
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 0,5 g saffran
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • 2 krm salt
Till servering
  • 4 port rött ris
  • 200 g färska eller frysta haricots verts
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 500 g laxfilé
  • smör till ugnsformen
  • 1 apelsin
  • 0,5 purjolök gröna delen
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 0,5 g saffran
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • 2 krm salt
Till servering
  • 4 port rött ris
  • 200 g färska eller frysta haricots verts
Lax i ugn, saffranslax, IBS-vänligt, FODMAP
Lax i ugn, saffranslax, IBS-vänligt, FODMAP
Votes: 2
Betyg: 1
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka riset enligt anvisning på paketet.
  2. Sätt ugnen på 225˚. Skär eventuellt laxen i portionsbitar och lägg i en smord ugnsfast form.
  3. Skala och dela apelsinen i klyftor, skär dem i små bitar. Strimla purjolöken.
  4. Rör ihop crème fraiche, saffran, sambal oelek, apelsin, purjolök och salt. Bred ut röran på laxen. Gratinera i ugn ca 15 minuter.
  5. Koka haricots verts några minuter i lättsaltat vatten. Servera med rött ris och haricots verts.