Ugnsbakad rotselleri med champinjonkräm
Nu tänker du nog att champinjoner är hög-FODMAP vilket stämmer men inte när det gäller champinjoner på burk! De är nämligen grönmarkerade. Så en lite tråkig produkt får nytt liv i denna supergoda rätt med ugnsbakad rotselleri, protein i form av linser och svamp i en härlig röra, det hela toppas med riven parmesan och pinjenötter. Låt dig inte skrämmas av den långa tillagninsgstiden. Det är rotsellerin som behöver bakas länge i ugnen för att bli så där härligt mjuk och fin i smaken men med bra tuggmotstånd. Resten förbereder du under tiden så det bara är att lägga ihop när rotsellerin är klar. En riktig bjudrätt!
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 90 min
Portioner
pers
Ingredienser
Bakad rotselleri
  • 1 medelstor rotselleri, ca 900 gr.
  • 50 gr smör
Champinjonkräm
  • 1 burk á ca 250 gr konserverade champinjoner
  • 2 dl gröna linser på tetra
  • 4 msk crème fraiche/havre fraiche
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk smör t stekning
  • salt och svartpeppar
Tillbehör
  • 70 gr färsk babyspenat
  • 1 stk citron i klyftor
  • 1 dl rostade pinjenötter
  • 2 dl Parmesan
  • bredbladig persilja
Tillagningstid 90 min
Portioner
pers
Ingredienser
Bakad rotselleri
  • 1 medelstor rotselleri, ca 900 gr.
  • 50 gr smör
Champinjonkräm
  • 1 burk á ca 250 gr konserverade champinjoner
  • 2 dl gröna linser på tetra
  • 4 msk crème fraiche/havre fraiche
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk smör t stekning
  • salt och svartpeppar
Tillbehör
  • 70 gr färsk babyspenat
  • 1 stk citron i klyftor
  • 1 dl rostade pinjenötter
  • 2 dl Parmesan
  • bredbladig persilja
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
Rotsellerin
  1. Skrubba rotsellerin och skala bort det grövsta skalen eller allt skal om du föredrar det. Dela rotsellerin på mitten och placera på en plåt med den skurna sidan neråt. Fördela smöret med fingrarna eller hyvla tunt och lägg på rotsellerin. Rosta i ca 1,5 timme i 175 grader. Ös/pensla gärna på lite av det smälta smöret ett par gånger under tiden.
Champinjonkrämen
  1. Häll av spadet från champinjonerna och stek dem i lite smör gärna i ca 10 minuter så de får lite stekyta. Salta och peppra under tiden. Droppa gärna lite lökolja på svampen. Skölj av linserna. Mixa sedan linser, svampen och créme fraiche slätt. Smaka av med soja, vitlöksolja, citronsaft, salt och peppar.
Servering
  1. Lägg en stor klick svampkräm i botten av en tallrik. Strö över spenatblad. Toppa med några skivor rotselleri, citron, pinjenötter, riven parmesan och lite bladpersilja.