Vegetarisk Biryani
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 70 min
Portioner
port
Ingredienser
Ris
  • 2 dl basmatiris
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,25 tsk kumminfrön
  • 0,25 tsk korianderfrön hela
  • 3 kardemummakapslar hela
  • 1 kanelstång delas på hälften
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
Grönsaker
  • 2 msk smör
  • 1 msk ingefära färsk, hackad
  • 1 msk vitlöksolja
  • 1,5 tsk korianderfrön hela
  • 0,5 tsk kumminfrön
  • 5 kardemummakapslar hela
  • 100 g haricots verts skuren i 1 cm stora bitar
  • 3 potatisar skalade och kvartade
  • 1 morot skuren i slantar
  • salt
  • 1,5 dl vatten
Tillagningstid 70 min
Portioner
port
Ingredienser
Ris
  • 2 dl basmatiris
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,25 tsk kumminfrön
  • 0,25 tsk korianderfrön hela
  • 3 kardemummakapslar hela
  • 1 kanelstång delas på hälften
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
Grönsaker
  • 2 msk smör
  • 1 msk ingefära färsk, hackad
  • 1 msk vitlöksolja
  • 1,5 tsk korianderfrön hela
  • 0,5 tsk kumminfrön
  • 5 kardemummakapslar hela
  • 100 g haricots verts skuren i 1 cm stora bitar
  • 3 potatisar skalade och kvartade
  • 1 morot skuren i slantar
  • salt
  • 1,5 dl vatten
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Häll upp riset i en sil och spola under rinnande kallt vatten tills vattnet är klart. Ställ åt sidan.
  2. Smält smör i en medelstor kastrull med en tättslutande lock på medelhög värme. Tillsätt gurkmeja, spiskummin, korianderfrön, kardemummakapslar, och kanelstång. Fräs under omrörning tills kryddorna rostats och doftar ordentligt, ca 2 minuter.
  3. Tillsätt riset och fräs under omrörning ca 1 minut. Tillsätt vatten och salt och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills riset nästan är klart. Ta bort från värmen och låt vila, täckt, ca 10 minuter. Rör om med en gaffel och ställ åt sidan.
  4. Smält smör i en panna på medelhög värme. Tillsätt ingefära och fräs under omrörning, ca en minut. Tillsätt vitlöksolja, korianderfrö, kumminfrön, och kardemumma fräs under omrörning ca 2 minuter. Rör ner haricoverts, potatis, morötter, och salt. Höj värmen, häll i vattnet och koka upp. Låt koka under lock några minuter. Ta av locket och koka under omrörning, tills grönsakerna är mjuka och det mesta av vattnet har avdunstat.
  5. Häll ner riset i grönsaksblandningen och rör om försiktigt. Krydda med salt efter smak.