Vegetarisk Shish kebab med quinoasallad
Vegetarisk Shish kebab med quinoasallad
Portioner
4port
Tillagningstid
60port
Portioner
4port
Tillagningstid
60port
Ingredienser
Myntayoghurt
  • 2,5dl laktosfri grekisk yoghurt
  • 1kruka myntafinhackad
  • 0,5tsk råsockerkan uteslutas
Quinoasallad
  • 2dl quinoablanda gärna vit och röd
  • 3 tomater
  • 0,5 gurka
  • 3 salladslökargröna delen
  • 1kruka persilja
  • 1 lime
  • salt och peppar
Vegetarisk Shish kebab
  • 300g quornfärs
  • 2 ägg
  • 1,5dl Glutenfritt ströbröd
  • 1,5msk grönsaksfondBong
  • 1dl vatten
  • 1msk soja
  • 3 salladslökargröna delen
  • 1näve bladpersilja
  • 1msk mald spiskummin
  • 1msk paprikapulver
  • 1tsk kanel
  • 1tsk malda korianderfrön
  • 2tsk gurkmeja
  • 1-3tsk chilipulver
  • 0,5 citronsaften
  • salt
  • träspett
Instruktioner
  1. Blanda yoghurt med finhackad mynta och råsocker. Rör om ordentligt och och låt vila i kylen tills servering. Lägg träspett i blöt.
  2. Koka quinoa enligt anvisningen på förpackningen och låt svalna. Klyfta tomaterna i mindre bitar, tärna gurkan, finhacka salladslök och persilja. Rör ner allt tillsammans med quinoa i en skål. Salta, peppra och pressa över en lime.
  3. Fräs quornfärsen i en stekpanna så den får lite stekyta och tinar. Blanda ihop vatten, fond och soja i en skål och häll ner i färsen. Stek tills vätskan har reducerats bort och tagits upp av färsen. Finhacka salladslök och persilja, blanda med ströbröd, ägg, citronjuice och alla kryddorna i en bunke. Låt dra i ca en minut, blanda ner färsen i kryddblandningen. Rör om ordentligt så det blir väl ihopblandat. Smaka av med salt och ev. mer kryddor. (De kommer smaka ungefär som smeten, fast lite mildare när de är klara). Om färsen känns torr, blanda ut med lite rapsolja eller vatten, och om den är för lös, tillsätt mer ströbröd. Det ska vara en lättarbetad färs som håller ihop bra, men inte är stabbig.
  4. Forma ca 8 st långa ”korvar” av färsen och spetsa dem på längden på grillspett. Grilla på hög värme och rulla dem ofta så de får en jämn och välgrillad yta. Låt därefter ligga 5-10 minuter på ytterkanten av grillen så de blir genomgrillade. Går även bra att steka i en panna.
  5. Servera quornspetten med quinoasallad och myntayoghurt.