Vegobowl
En snabb vardagsrätt där du kan använda de grönsaker du har hemma. Vegan? Hoppa över ägget och lägg eventuellt till lite tofu istället.
Vegobowl
En snabb vardagsrätt där du kan använda de grönsaker du har hemma. Vegan? Hoppa över ägget och lägg eventuellt till lite tofu istället.
Portioner
4port
Portioner
4port
Ingredienser
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 salladslökargröna delen
  • 1 röd chilifrukt
  • 4cm färsk ingefära
  • 1,2liter vatten
  • 2 ½ msk lökfri grönsaksfond
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk sirap
  • 1 ½ msk vitvinsvinäger
  • 2 morötter
  • 250g pak choi
  • 12 rädisor
  • 1 ½ ⁄msk sesamolja
  • 200g risnudlar
  • 4 ägg
  • 1dl edamamebönor
  • 1 ask böngroddar
  • 1 lime
  • chiliflakes
  • olivolja
Instruktioner
  1. Skala och dela vitlöken i bitar. Finhacka salladslök och chili. Skala och riv ingefäran. Stek vitlöken i olja tills den får färg. Plocka upp vitlöksbitarna (se till att få med alla) och släng dem. Lägg ner salladslök, chili och ingefära och fräs ca 1 minut. Tillsätt vatten, grönsaksfond, soja, sirap och vitvinsvinäger och sjud i 20 minuter.
  2. Skala och skär moroten i små stavar eller hyvla med en potatisskalare. Grovhacka pak choi och skiva rädisorna tunt. Ställ rädisorna åt sidan så länge. Tillsätt morot, pak choi och sesamolja och sjud ytterligare 5 minuter. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet och spola dem kalla. Stek äggen på ena sidan.
  3. Fördela nudlarna i skålar. Lägg på böngroddar, edamamebönor och rädisor. Häll över den varma buljongen med morot och pak choi. Toppa med ägg, en limeklyfta och chiliflakes
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.