Vad innehåller maten?
Vad innehåller maten? DEL 2 – Innehållsförteckningen

Den kan vara hur lång som helst och innehålla ord som knappt går att uttala, vi pratar om innehållsförteckningen. Men hur tyder man den egentligen? Det får du veta här! 

Kvinna jämför innehållsförteckning

 

 

 

Att hålla koll på den är ett måste för den med IBS. De fermenterbara kolhydraterna – FODMAPs gömmer sig överallt och kan stå med andra namn än vad vi är vana vid. De kan ställa till det i en IBS-mage och därför är det ett måste att förstå och kunna tyda innehållsförteckningen för att hålla magen lugn. Den goda nyheten är att du kommer att få en massa ny kunskap och dessutom kunna göra medvetna val.

Alltid i fallande skala

Innehållsförteckningen skrivs i fallande skala. Det som det är mest av i produkter står alltså först. Vanliga första ord är socker, vatten eller vetemjöl och ju längre ner man kommer, desto mindre är det av ingredienserna. Hittar du ett livsmedel med en FODMAP i slutet av innehållet så är mängden förmodligen så liten att den inte kommer att påverka nämnbart. Ett undantag från detta brukar vara lök som kan gömma sig under kryddor.

Men kryddor då, vad är det?

Begreppet kryddor är något luddigt. Där kan det gömma sig lite vad som helst. Lök och vitlök till exempel, och det är ju extra viktigt för dig med IBS att hålla koll på. Fast det är inte alltid så lätt att se om ett livsmedel innehåller lök och vitlök. Reglerna är nämligen att om kryddan står för ≤ 2 % av livsmedlets vikt, får den ”bakas in” i begreppet kryddor. Därför kan man inte se exakt vilken krydda som menas, men man kan anta att mängden av kryddan är relativt liten. När det gäller just lök och vitlök kan det dock räcka med en väldigt liten mängd för att magen ska reagera. Slutsatsen är alltså att skippa livsmedel med kryddor i innehållsförteckningen om man inte ringt producenten och frågat vad de har lagt i.

Namnet kan vilseleda

Bara för att ett livsmedel heter ett speciellt namn behöver det inte innebära att innehållet är därefter. Två exempel:

Corn tortilla – innehåller nästan alltid vetemjöl trots att namnet anspelar på majs.

Havreknäcke – innehåller vetemjöl eller rågmjöl till största del.

Det är alltså viktigt att titta ordentligt på innehållet och inte bara gå på namnet. Många gånger marknadsförs produkter med namn på en nyttig ingrediens medan innehållet av den ingrediensen är litet. Se även upp med en del juicer som får namnet efter en frukt eller bär men ofta innehåller äpple som bas vilket kan skapa oro i magen för den känslige.

Sofia Antonsson
Leg dietist, Belly Balance

Vill du ha en shoppinglista på FODMAP-godkända produkter? Bli medlem hos oss!