Vad innehåller maten? DEL 1 – glutenfritt

Vad innehåller egentligen maten vi äter? Bara en massa tillsatser tycker någon, näring och energi tycker någon annan. Ja, det är skillnad på mat och mat, men vilken mat är egentligen bäst att välja och är det t ex nyttigare att välja glutenfritt. Det och mycket annat ska vi ta upp i temat ”Vad innehåller maten?”. Vi börjar med gluten. 

Att äta glutenfritt är en stark trend just nu, av flera anledningar, främst anger man vikt och maghälsa. Då kan man fråga sig om det är nyttigare att äta glutenfritt? Nja, det beror helt på vad man väljer att äta. Naturligt glutenfritt innebär t ex att man väljer produkter som är naturligt fria från gluten som potatis, ris, rotsaker, frukter, kött, nötter och frön. Äter du på det här sättet är det oftast inga problem att få i sig tillräckligt med näring.

Svårt att hitta bra glutenfria produkter

Väljer du däremot att ersätta gluten med glutenfria ersättningsvaror kan det bli lite mindre nyttigt. Du kanske har stått framför den glutenfria hyllan någon gång som ett frågetecken? Du kanske också har försökt dig på att läsa innehållsförteckningen? Den kan vara både lång och innehålla ord som ter sig som rena grekiskan. Glutenfria ersättningsprodukter innehåller ofta väldigt många olika ingredienser och tillsatser. Det kan vara smakförbättrare, konsistensgivare och rena ersättningar som socker och fett.

Känsliga magar kan reagera

Tillsatser i glutenfria produkter kan få känsliga magar att reagera. Se upp för inulin, oligofruktos, sojamjöl och laktos. Det är också vanligt att ersättningsprodukter baseras på stärkelse från ris, vete, majs eller potatis. En större mängd stärkelse, t ex flingor, pasta och knäckebröd på samma dag, kan göra magen orolig hos den som är känslig. Så vet du med dig att magen reagerar på stärkelse och tillsatser kan det i många fall vara bättre att välja bort ersättningsprodukterna och satsa på naturligt glutenfritt eller originalen, som en skiva vanligt surdegsbröd i stället, det kan de flesta med IBS och orolig mage äta.

Är det gluten eller FODMAP

I nästa avsnitt på temat ”Vad innehåller maten”? får du lära dig att tyda innehållsförteckningen. Dessutom blir en djupdykning i det här med tillsatser.

Sofia, dietist Belly Balance