FODMAP+TILLSATSER
Vad innehåller maten? DEL 3 – Tillsatser

Del tre i vårt tema ”Vad innehåller maten” handlar om tillsatser, eller E-nummer som de också kallas. En del hävdar att de är farliga och ska undvikas till varje pris, medan andra tar det lite mer med ro. Svaret är att vi behöver vissa tillsatser, andra kan vi helt klart vara utan.

Under de senaste åren har tillsatser både hissats och dissats. Tillsatsfri mat är viktigt för många och det har blivit en livsstil med så kallad ”Clean eating”. Det är lätt att tänka att alla tillsatser är dåliga, men faktum är att vissa behövs för att undvika att vi blir sjuka. Konserveringsmedel gör t ex så att maten håller längre och det förhindrar att bakterier växer till. Därmed inte sagt att det är bra att v

Så få E-nummer som möjligtTillsatser, E-ämnen

Tänk så här, om man behövt förbättra färg, form, lukt, smak, konsistens och utseende kanske inte ursprungsråvaran var av särskilt hög kvalitet. En bra tumregel när man väljer mat är därför att välja det livsmedel som innehåller minst antal E-nummer.

Tillsatser och magen

Det finns tillsatser som kan störa magen, men det är långt ifrån alla. Därför är det viktigt att lära sig tyda innehållsförteckningen och memorera orden som man ska vara uppmärksam på.

Tillåtet enligt FODMAP: 

Guargummi, Xantangummi, Karragenan, Maltodextrin, Sojalecitin, Tapioka, Vetestärkelse

Undvik de här starka symtombildarna:

Isomalt, Inulin, Oligofruktos, Fruktooligosackarider, Polydextros

Vissa av de godkända kan vara problematiska

Några av de tillsatser som är tillåtna enligt FODMAP kan hos den som är känslig, ändå ge problem. Det beror då inte på innehållet av FODMAPs, utan på andra saker. Karragenan (E407) t ex, är ett stabiliseringsmedel kan göra magen orolig. Karragenan hittar du främst i mejeriprodukter som glass och grädde. Eftersom det är relativt få med IBS som reagerar på karragenan rekommenderas det inte att tas bort från början. Är du en av dem som ändå reagerar på karragenan så finns det många alternativ utan just den tillsatsen.

Sofia Antonsson
Leg dietist, Belly Balance