Vecka 1

 

Hoppas starten på det nya året blir bra och magen håller dig lugn. Gott nytt år önskar vi på Belly Balance!

Måndag

Dinkeltortillas

Tisdag

Kesogratäng med broccoli, timjan och chili

Onsdag

Ratatouille med vildris och stekt halloumi

Torsdag

Pasta med hett salviasmör

Fredag

Vinkokta musslor

Veckans recept

MÅNDAG

Dinkeltortilla
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
st
Ingredienser
  • 6 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja
Portioner
st
Ingredienser
  • 6 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt vatten och olja och arbeta ihop till en fast deg. Dela degen i 8 lika stora bitar och platta ut dem till rundlar på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut dem tunt, 1–2 mm tjocka.
  2. Grädda tortillabröden i en het torr panna ca 1 minut på var sida. De ska få lite färg men inte bli för hårda, då blir de svåra att rulla och lätt torra. Låt dem svalna under en bakduk.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

TISDAG

Kesogratäng med broccoli, timjan och chili
Votes: 2
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 45 min
Portioner
port
Ingredienser
Gratäng
  • olivolja
  • 600 g laktosfri keso
  • 6 ägg
  • 1,5 tsk timjan torkad
  • 2 krm chiliflakes
  • salt och peppar
  • 350 g broccoli endast buketterna
Topping
  • 100 g fetaost där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • 0,5 röd chili kan uteslutas
  • krasse
Tillagningstid 45 min
Portioner
port
Ingredienser
Gratäng
  • olivolja
  • 600 g laktosfri keso
  • 6 ägg
  • 1,5 tsk timjan torkad
  • 2 krm chiliflakes
  • salt och peppar
  • 350 g broccoli endast buketterna
Topping
  • 100 g fetaost där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • 0,5 röd chili kan uteslutas
  • krasse
Votes: 2
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Olja in en ugnsfast form.
  2. Blanda keso, ägg, timjan och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar och häll ner i formen. Dela broccolin i mindre buketter och fördela i formen.
  3. Gratinera i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter, tills gratängen är fast i konsistensen.
  4. Ta ut och smula över fetaost, finhackad chili, och krasse. Servera gärna med en härlig sallad.

ONSDAG

Ratatouille med vildris och stekt halloumi
En grönsaksröra som bara blir godare ju längre den kokar. Vildris ger både mer tuggmotstånd och mer smak. Laga gärna dubbel sats och frys in. Ta fram och använd till exempelvis pasta. Vegan? Byt ut halloumin mot ett veganskt alternativ.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 stor zucchini
  • 1 palsternacka
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 purjolök gröna delen
  • 2 lagerblad
  • 2 burkar hela tomater à 400 g
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad basilika
  • ½ tsk torkad rosmarin
  • 5 blad färsk hackad ramslök eller 1
  • msk torkad
  • 150 g halloumi (där innehållet av
  • laktos är max 1 g/100 g)
  • ½ citron saften
  • ½ kruka persilja
  • olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 stor zucchini
  • 1 palsternacka
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 purjolök gröna delen
  • 2 lagerblad
  • 2 burkar hela tomater à 400 g
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad basilika
  • ½ tsk torkad rosmarin
  • 5 blad färsk hackad ramslök eller 1
  • msk torkad
  • 150 g halloumi (där innehållet av
  • laktos är max 1 g/100 g)
  • ½ citron saften
  • ½ kruka persilja
  • olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skär zucchinin i ca 1 cm tjocka halvmånar. Skala och skär palsternackan i halvmånar. Kärna ur paprikorna och skär dem i grova strimlor. Skölj och strimla purjolöken grovt.
  2. Fräs grönsakerna med lagerblad och olja i en gryta. Häll på hela tomater, oregano, timjan, basilika, rosmarin och ramslök. Om det känns för torrt, tillsätt lite vatten. Rör om och låt puttra under lock på svag värme ca 40 minuter.
  3. Skiva halloumin och stek den gyllenbrun i en torr stekpanna. Smaka av ratatouillen med citronsaft, salt och peppar. Klipp över rikligt med färsk persilja och servera med halloumi och vildris.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.

TORSDAG

Pasta med hett salviasmör
Som en lunch, middag eller en enkel förrätt. As simple as it gets!
Votes: 3
Betyg: 2
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 20 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port valfri glutenfri pasta
  • 100 g smör
  • 1 röd chili
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 20 blad salvia
  • flingsalt och svartpeppar
  • parmesanost
Tillagningstid 20 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port valfri glutenfri pasta
  • 100 g smör
  • 1 röd chili
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 20 blad salvia
  • flingsalt och svartpeppar
  • parmesanost
Votes: 3
Betyg: 2
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt anvisning. Finhacka chilin och salladslöken.
  2. Bryn smöret i en kastrull tills det blir brunt och har nötaktig doft. Ta kastrullen från värmen, lägg i salvia, chili och salladslök. Låt dra ca 5 minuter.
  3. Lägg upp pastan på ett fat och ringla över salviasmöret. Mal över rikligt med svartpeppar och riven parmesanost.

FREDAG

Vinkokta musslor
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 45 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 kg blåmusslor
  • 3 salladslökar gröna delen
  • 1 tsk vitlöksolja
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 30 g ramslök färsk, eller 1 msk torkad
  • 1 dl persilja grovhackad
  • salt och svartpeppar
Tillagningstid 45 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 kg blåmusslor
  • 3 salladslökar gröna delen
  • 1 tsk vitlöksolja
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 30 g ramslök färsk, eller 1 msk torkad
  • 1 dl persilja grovhackad
  • salt och svartpeppar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skölj musslorna och skrubba dem ordentligt under kallt vatten. Låt rinna av.
  2. Dra bort "skägget" på de musslor där det sticker ut. Knacka musslor som är öppna försiktigt mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig eller är trasiga..
  3. Finhacka salladslöken. Fräs hastigt i vitlöksolja och olivolja i en stor kastrull, utan att det tar färg. Häll på vinet och låt koka 2 minuter under lock.
  4. Lägg i musslorna och låt koka kraftigt 3–5 minuter under lock. Skaka kastrullen efter halva tiden. Ta upp musslorna och varmhåll dem.
  5. Koka ner spadet några minuter. Finhacka ramslöken och tillsätt i spadet. Smaka av med salt och peppar. Häll tillbaka musslorna i spadet och strö över grovhackad persilja.
  6. Servera musslorna med ett gott bröd.
  7. Tips Använd ett tomt musselskal att äta med genom att nypa det om innanmätet.