Vecka 1
Måndag
Dinkeltortillas

Tisdag
Kesogratäng med broccoli, timjan och chili

Onsdag
Ratatouille med vildris och stekt halloumi

Torsdag
Pasta med hett salviasmör

Fredag
Vinkokta musslor

Veckans recept
MÅNDAG
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt vatten och olja och arbeta ihop till en fast deg. Dela degen i 8 lika stora bitar och platta ut dem till rundlar på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut dem tunt, 1–2 mm tjocka.
- Grädda tortillabröden i en het torr panna ca 1 minut på var sida. De ska få lite färg men inte bli för hårda, då blir de svåra att rulla och lätt torra. Låt dem svalna under en bakduk.
Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”
TISDAG
- Sätt ugnen på 200 grader. Olja in en ugnsfast form.
- Blanda keso, ägg, timjan och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar och häll ner i formen. Dela broccolin i mindre buketter och fördela i formen.
- Gratinera i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter, tills gratängen är fast i konsistensen.
- Ta ut och smula över fetaost, finhackad chili, och krasse. Servera gärna med en härlig sallad.
ONSDAG
Portioner |
port
|
- 1 stor zucchini
- 1 palsternacka
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 1 purjolök gröna delen
- 2 lagerblad
- 2 burkar hela tomater à 400 g
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad basilika
- ½ tsk torkad rosmarin
- 5 blad färsk hackad ramslök eller 1
- msk torkad
- 150 g halloumi (där innehållet av
- laktos är max 1 g/100 g)
- ½ citron saften
- ½ kruka persilja
- olivolja
- salt
- nymalen svartpeppar
Ingredienser
|
- Skär zucchinin i ca 1 cm tjocka halvmånar. Skala och skär palsternackan i halvmånar. Kärna ur paprikorna och skär dem i grova strimlor. Skölj och strimla purjolöken grovt.
- Fräs grönsakerna med lagerblad och olja i en gryta. Häll på hela tomater, oregano, timjan, basilika, rosmarin och ramslök. Om det känns för torrt, tillsätt lite vatten. Rör om och låt puttra under lock på svag värme ca 40 minuter.
- Skiva halloumin och stek den gyllenbrun i en torr stekpanna. Smaka av ratatouillen med citronsaft, salt och peppar. Klipp över rikligt med färsk persilja och servera med halloumi och vildris.
Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”
Fotograf: Ulrika Pousette.
TORSDAG
- Koka pastan enligt anvisning. Finhacka chilin och salladslöken.
- Bryn smöret i en kastrull tills det blir brunt och har nötaktig doft. Ta kastrullen från värmen, lägg i salvia, chili och salladslök. Låt dra ca 5 minuter.
- Lägg upp pastan på ett fat och ringla över salviasmöret. Mal över rikligt med svartpeppar och riven parmesanost.
FREDAG
- Skölj musslorna och skrubba dem ordentligt under kallt vatten. Låt rinna av.
- Dra bort "skägget" på de musslor där det sticker ut. Knacka musslor som är öppna försiktigt mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig eller är trasiga..
- Finhacka salladslöken. Fräs hastigt i vitlöksolja och olivolja i en stor kastrull, utan att det tar färg. Häll på vinet och låt koka 2 minuter under lock.
- Lägg i musslorna och låt koka kraftigt 3–5 minuter under lock. Skaka kastrullen efter halva tiden. Ta upp musslorna och varmhåll dem.
- Koka ner spadet några minuter. Finhacka ramslöken och tillsätt i spadet. Smaka av med salt och peppar. Häll tillbaka musslorna i spadet och strö över grovhackad persilja.
- Servera musslorna med ett gott bröd.
- Tips Använd ett tomt musselskal att äta med genom att nypa det om innanmätet.