Vecka 10

Veckans goda rätter!

Måndag

Färsgryta med rostade rotfrukter

Nötkött

Tisdag

Kanelfläsk med varm potatis och gurksallad

Onsdag

Kycklingsoppa med nudlar

Torsdag

Panerad torsk med örtsås

Fisk

Fredag

Pasta med mangold och valnötter

Veckans recept

MÅNDAG

Färsgryta med rostade rotfrukter
Nötkött
Nötkött
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
Rostade rotfrukter
  • 300 g potatis
  • 300 g morötter
  • 200 g palsternacka
  • olivolja
  • salt och peppar
Färsgryta
  • 2 salladslökar gröna delen
  • olivolja
  • vitlöksolja
  • 600 g nötfärs eller blandfärs
  • 3 krm hela kumminfrön
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk ramslök
  • 1 burk krossade tomater á 400 g
  • 2 dl vatten
  • salt och peppar
  • 1 röd paprika
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
Rostade rotfrukter
  • 300 g potatis
  • 300 g morötter
  • 200 g palsternacka
  • olivolja
  • salt och peppar
Färsgryta
  • 2 salladslökar gröna delen
  • olivolja
  • vitlöksolja
  • 600 g nötfärs eller blandfärs
  • 3 krm hela kumminfrön
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk ramslök
  • 1 burk krossade tomater á 400 g
  • 2 dl vatten
  • salt och peppar
  • 1 röd paprika
Nötkött
Nötkött
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj, skala och klyfta potatis, morötter och palsternacka. Lägg på en plåt, ringla över lite olivolja, salta och peppra. Rosta i ugnen ca 30 minuter.
  2. Finhacka salladslöken, fräs den i olivolja och vitlöksolja tillsammans med färs, mortlad kummin, paprikapulver och ramslök. Häll i krossade tomater och vatten. Låt puttra ca 10 minuter, salta och peppra. Dela paprikan och kärna ur. Skär i bitar och rör ner i grytan.
  3. Servera grytan med ugnsrostade rotfrukter.

TISDAG

Kanelfläsk med varm potatis och gurksallad
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 700 g potatis
  • 1 gurka
Kanelfläsk
  • 500 g fläskkarré i bit
  • 140 g bacon
  • 8 grillspett
  • salt och peppar
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk kanel malen
  • 2 krm sambal oelek
Dressing
  • 0,5 citron
  • 1 msk lönnsirap
  • 1,5 msk senap
  • 0,75 dl olivolja
  • salt och vitpeppar
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 700 g potatis
  • 1 gurka
Kanelfläsk
  • 500 g fläskkarré i bit
  • 140 g bacon
  • 8 grillspett
  • salt och peppar
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk kanel malen
  • 2 krm sambal oelek
Dressing
  • 0,5 citron
  • 1 msk lönnsirap
  • 1,5 msk senap
  • 0,75 dl olivolja
  • salt och vitpeppar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skala potatisen, skär i mindre bitar och koka den mjuk i saltat vatten. Skala gurkan och skär i grova bitar.
  2. Skär karrén i stora kuber. Varva kött och bacon på grillspett, krydda spetten med salt och peppar. Blanda sirap, vinäger och kryddorna till en glaze.
  3. Stek spetten på medelhög värme i en stekpanna ca 8-10 min. Vänd dem då och då. Ta stekpannan åt sidan och pensla köttet med glazen. Värm sedan på spetten igen försiktigt så att glazen blir karamelliserad på köttet.
  4. Lägg upp potatis på ett fat tillsammans med gurka. Blanda ihop dressingen med citronsaft, lönnsirap, senap och olivolja. Häll dressingen över potatissalladen och smaksätt med salt och peppar. Servera med grillspetten.

ONSDAG

Kycklingsoppa med nudlar
En riktig gammal hederlig kycklingsoppa är bästa medicinen mot förkylning.
Votes: 1
Betyg: 1
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 2 tim
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 kyckling färsk
  • 1 purjolök gröna delen
  • 3 selleristjälkar skivade
  • 1 morot slantad
  • 2 lagerblad
  • 3 persiljekvistar
  • 1,5 l vatten
  • salt och peppar
  • 2 dl risnudlar eller glutenfri pasta
  • 0,5 dl finhackad persilja
Tillagningstid 2 tim
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 kyckling färsk
  • 1 purjolök gröna delen
  • 3 selleristjälkar skivade
  • 1 morot slantad
  • 2 lagerblad
  • 3 persiljekvistar
  • 1,5 l vatten
  • salt och peppar
  • 2 dl risnudlar eller glutenfri pasta
  • 0,5 dl finhackad persilja
Votes: 1
Betyg: 1
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Lägg kyckling, salladslök, selleri, morot, lagerblad och persiljekvistar i en stor gryta. Häll på kallt vatten, salta och peppra, låt koka upp. Skumma av vid behov. Sänk värmen och låt sjuda under lock i ca 20 minuter tills köttet är genomkokt.
  2. Lyft upp kycklingen och låt svalna något innan köttet rensas från benen. Under tiden får buljongen sjuda vidare. Rensa kycklingen och lägg tillbaka skrovet i grytan. Sjud under lock i ytterligare 1 timme. Skär köttet i mindre bitar.
  3. Sila buljongen ner i en kastrull, koka upp igen. Lägg i nudlar och koka snabbt. Rör ner kycklingbitarna, strö över persilja och servera.
  4. Tips Lägg i lite slantade morötter och finhackad purjolök som får koka med när du silat buljongen.

TORSDAG

Panerad torsk med örtsås
Fisk
Fisk
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port potatis
  • 600 g torsk
  • 2 ägg uppvispade
  • 2 dl dinkelmjöl siktat
  • smör
  • 2 dl laktosfri turkisk yoghurt
  • 4 msk dill finhackad
  • 4 msk gräslök finhackad
  • 1 citron skalet
  • 2 msk citronjuice
  • salt och peppar
  • 3 morötter
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port potatis
  • 600 g torsk
  • 2 ägg uppvispade
  • 2 dl dinkelmjöl siktat
  • smör
  • 2 dl laktosfri turkisk yoghurt
  • 4 msk dill finhackad
  • 4 msk gräslök finhackad
  • 1 citron skalet
  • 2 msk citronjuice
  • salt och peppar
  • 3 morötter
Fisk
Fisk
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten.
  2. Skär torsken i 4 mindre bitar. Vänd först i ägg och sedan i dinkelmjöl. Stek torsken gyllene på båda sidor i smör i en panna. Salta och peppra.
  3. Blanda ihop yoghurt, dill, gräslök, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  4. Riv morötterna grovt. Servera torsken med kokt potatis, örtsås och rårivna morötter.

FREDAG

Pasta med mangold och valnötter
Votes: 4
Betyg: 3.25
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 20 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port glutenfri spagetti eller tagliatelle
  • 150 g mangold
  • 1,5 dl valnötter
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 0,5 kruka gräslök
  • 50 g Parmesan
  • smör
  • 0,5 tsk vitlöksolja
  • salt och peppar
  • 0,5 tsk ramslök
  • 0,5 citron
Tillagningstid 20 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port glutenfri spagetti eller tagliatelle
  • 150 g mangold
  • 1,5 dl valnötter
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 0,5 kruka gräslök
  • 50 g Parmesan
  • smör
  • 0,5 tsk vitlöksolja
  • salt och peppar
  • 0,5 tsk ramslök
  • 0,5 citron
Votes: 4
Betyg: 3.25
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spara 1 dl av kokvattnet när pastan är klar.
  2. Grovhacka mangold och valnötter. Finhacka salladslök och gräslök, riv parmesanen. Värm en panna med smör och vitlöksolja. Tillsätt mangold och salladslök och stek ca 1 minut. Krydda med salt, peppar och ramslök.
  3. Tillsätt spagetti och pastavatten i stekpannan och låt det koka ihop i 2-3 minuter. Ta stekpannan från värmen, tillsätt parmesanen och blanda runt. Servera med gräslök, nötterna och citron på sidan.