Vecka 11

Veckans goda rätter!

Måndag

Asiatiska vårrullar

Tisdag

Fransk fiskpanna

Onsdag

Kycklingfärsbiffar med sötpotatismos

Torsdag

Vegetarisk moussaka

Fredag

Linssoppa med ajvar

Veckans recept

MÅNDAG

Asiatiska vårrullar
Votes: 1
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
portioner
Ingredienser
  • 1 st morot
  • 1 bit rättika 10 cm
  • 0,5 st gurka
  • 3 dl skalade räkor
  • 10 st crispsalladsblad
  • 1 st röd chilifrukt
  • 1 kruka koriander eller mynta
  • 3 st salladslökar gröna delen
  • 3 msk sesamfrön
  • 1 pkt risnudlar 250 g
  • 12-16 st rispapper
Dippsås
  • 1 cm färsk ingefära
  • 1/4 st rös chilifrukt
  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk fisksås
  • 0,5 st lime saften
  • 1 msk råsocker
Portioner
portioner
Ingredienser
  • 1 st morot
  • 1 bit rättika 10 cm
  • 0,5 st gurka
  • 3 dl skalade räkor
  • 10 st crispsalladsblad
  • 1 st röd chilifrukt
  • 1 kruka koriander eller mynta
  • 3 st salladslökar gröna delen
  • 3 msk sesamfrön
  • 1 pkt risnudlar 250 g
  • 12-16 st rispapper
Dippsås
  • 1 cm färsk ingefära
  • 1/4 st rös chilifrukt
  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk fisksås
  • 0,5 st lime saften
  • 1 msk råsocker
Votes: 1
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
Dippsås
  1. Skala och riv ingefära i en liten skål och finhacka chilin. Blanda med soja, sesamolja, fisksås, limesaft och socker. Låt blandningen stå i kylskåpet medan du lagar vårrullarna.
Vårrullar
  1. Skala och skär morot, rättika och gurka i tunna stavar. Skala och skär räkorna i mindre bitar. Strimla crispsallad, chili, örter och salladslök.Rosta sesamfröna i torr stekpanna.
  2. Koka risnudlarna enligt anvisning på paketet. Skölj nudlarna i kallt vatten. Lägg upp alla ingredienser i små skålar. Doppa rispappren i sjudande vatten och lägg upp på en fuktig handduk.
  3. Fyll med ingredienser, toppa med sesamfrön och vik ihop till små rullar. Servera vårrullarna med dippsåsen.

TISDAG

Fransk fiskpanna
Votes: 7
Betyg: 4.57
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
  • 400 g vit fiskfilé t ex torsk eller hoki
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 2 st tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kycklingfond Bong
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 msk hackad gräslök
  • salt och svartpeppar
  • ris eller pressad potatis
Portioner
port
Ingredienser
  • 400 g vit fiskfilé t ex torsk eller hoki
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 2 st tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kycklingfond Bong
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 msk hackad gräslök
  • salt och svartpeppar
  • ris eller pressad potatis
Votes: 7
Betyg: 4.57
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Tina fisken om den är fryst. Skär den i ca 3 cm stora bitar. Halvera tomaterna och gröp ut kärnorna, t ex med en liten sked. Skär tomaterna i tärningar. Koka upp crème fraiche, vatten, kycklingfond och dijonsenap i en i större stekpanna. Låt koka ihop någon minut.
  2. Lägg i fisken och låt det hela sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt tomat och gräslök precis före servering. Servera med pressad potatis eller ris och gärna en grönsallad.

ONSDAG

Kycklingfärsbiffar med sötpotatismos
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
Sötpotatismos
  • 400 g potatis
  • 1 sötpotatis
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk ramslök
  • salt och vitpeppar
Kycklingfärsbiffar
  • 0,25 purjolök gröna delen
  • 500 g kycklingfärs
  • 85 g laktosfri färskost
  • 2 krm chiliflakes
  • 0,5 tsk ingefära malen
  • 2 krm salt
  • rapsolja
  • smör
Sallad
  • 1 romansallad
  • 1 lime
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
Sötpotatismos
  • 400 g potatis
  • 1 sötpotatis
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk ramslök
  • salt och vitpeppar
Kycklingfärsbiffar
  • 0,25 purjolök gröna delen
  • 500 g kycklingfärs
  • 85 g laktosfri färskost
  • 2 krm chiliflakes
  • 0,5 tsk ingefära malen
  • 2 krm salt
  • rapsolja
  • smör
Sallad
  • 1 romansallad
  • 1 lime
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skala och skär potatis och sötpotatis i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  2. Skölj och strimla purjolöken fint. Blanda kycklingfärsen med färskost, hälften av purjolöken och kryddorna. Smaksätt med salt och forma till små biffar. Stek biffarna i olja och smör ett par minuter per sida.
  3. Stöt den kokta potatisen och tillsätt olivolja under vispning till önskad konsistens. Smaksätt med ramslök, salt och vitpeppar.
  4. Skölj och skär romansalladen grovt. Lägg upp i en skål och häll över strimlad purjolök. Pressa över lime vid servering.

TORSDAG

Vegetarisk moussaka
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 100 g quinoa
  • 2 aubergine skivade i tunna skivor
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 röd paprika
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 1 kanelstång
  • 2 msk persilja hackad
Toppning
  • 125 g fetaost där innehållet av laktos är max 1g/100g
  • 1,5 dl laktosfri grädde
  • 3 ägg
  • muskot färskriven
  • 1 tsk oregano
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl färskriven parmesan eller pecorino ost
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 100 g quinoa
  • 2 aubergine skivade i tunna skivor
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 röd paprika
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 1 kanelstång
  • 2 msk persilja hackad
Toppning
  • 125 g fetaost där innehållet av laktos är max 1g/100g
  • 1,5 dl laktosfri grädde
  • 3 ägg
  • muskot färskriven
  • 1 tsk oregano
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl färskriven parmesan eller pecorino ost
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180 grader. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Skär aubergine i tunna skivor. Vänd runt dem i lite olivolja och låt rinna av. Krydda efter smak med salt och svartpeppar.
  2. Hetta upp en stekpanna på medelvärme, tillsätt aubergineskivorna i omgångar och stek i 2-3 minuter på varje sida, eller tills de är gyllenbruna. Ta ur auberginen från pannan och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Finhacka selleri och paprika. Lägg i pannan och fräs ca 2-3 minuter. Tillsätt tomatpuré, rör om ordentligt, och stek i ytterligare 4-5 minuter. Häll på krossade tomater och kanelstång, låt sjuda i 4-5 minuter. Tillsätt quinoa och lägg i den stekta auberginen. Sjud i ytterligare 2-3 minuter. Häll över blandningen till en ugnsfast form och strö över hackad persilja.
  4. Rör ihop fetaost, grädde, ägg och riven muskot. Krydda av med oregano, salt och svartpeppar. Häll toppingen över aubergineblandningen. Strö över riven parmesan.Grädda i ugnen ca 25-30 minuter eller tills toppingen är gyllenbrun.
  5. Servera direkt, gärna med en god sallad.

FREDAG

Linssoppa med ajvar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 3 st salladslökar gröna delen
  • 200 g morötter
  • lite neutral olja
  • 190 g linser konserverade
  • 0,5-1 st citron saften
  • 400 g finkrossade tomater
  • 2 msk ajvar
  • 7 dl vatten
  • 1 tsk timjan
  • 2,5 msk grönsaksfond lökfri
  • 16 droppar vitlöksolja kan uteslutas
  • 2 tsk socker
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk spiskummin
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 3 st salladslökar gröna delen
  • 200 g morötter
  • lite neutral olja
  • 190 g linser konserverade
  • 0,5-1 st citron saften
  • 400 g finkrossade tomater
  • 2 msk ajvar
  • 7 dl vatten
  • 1 tsk timjan
  • 2,5 msk grönsaksfond lökfri
  • 16 droppar vitlöksolja kan uteslutas
  • 2 tsk socker
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk spiskummin
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Finhacka salladslöken. Skala morötterna och skär i bitar. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull. Bryn salladslök och morötter tills de är mjuka.
  2. Späd med vatten. Tillsätt avsköljda och avrunna linser, konserverade tomater, fond, socker, ajvar, vitlöksolja, timjan och spiskummin. Låt sjuda under lock tills grönsakerna och linserna är mjuka, cirka 10–15 minuter.
  3. Mixa soppan slät och smaka av med citron, peppar och gärna cayennepeppar, tabasco eller chili. Justera mängden vätska/kryddor om det behövs.