Vecka 12

Ha en fin vecka med  smakliga måltider!

Måndag

Kyckling i tomat- och salviasås

fågel

Tisdag

Pasta med spenat, rökt sidfläsk och prästost

Onsdag

Fiskgratäng med potatismos och räkor

Torsdag

Tomat- och getost frittata

Fredag

Röd paprikasoppa

Veckans recept

MÅNDAG

Kyckling i tomat- och salviasås
fågel
fågel
Votes: 4
Betyg: 4.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port ris
  • 4 kycklingfiléer
  • salt och peppar
  • olivolja
Sås
  • 2 askar körsbärstomater à 250 g
  • olivolja
  • 6 kvistar salvia eller 1 tsk torkad
  • 1 dl vatten
  • salt och peppar
  • 100 g fetaost där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • 1 dl gröna örtmarinerade oliver tex Kung markatta
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port ris
  • 4 kycklingfiléer
  • salt och peppar
  • olivolja
Sås
  • 2 askar körsbärstomater à 250 g
  • olivolja
  • 6 kvistar salvia eller 1 tsk torkad
  • 1 dl vatten
  • salt och peppar
  • 100 g fetaost där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • 1 dl gröna örtmarinerade oliver tex Kung markatta
fågel
fågel
Votes: 4
Betyg: 4.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Halvera kycklingfiléerna på längden. Krydda kycklingen med salt och peppar och bryn i olja ca 5 minuter på varje sida.
  3. Halvera och fräs tomaterna i olja ca 2 minuter. Lägg i salvian och häll på vattnet. Koka upp och sjud under lock ca 10 minuter. Salta och peppra. Ta upp salvian och kasta den (om du använder färsk).
  4. Lägg kycklingen i tomatsåsen och sjud ytterligare i 5-10 minuter tills den är helt genomkokt. Smula över osten och strö över oliverna. Servera med riset.

TISDAG

Pasta med spenat, rökt sidfläsk och prästost
En klassiker som är svår att tröttna på.
Votes: 2
Betyg: 4.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port glutenfri pasta
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 150 g rökt sidfläsk
  • smör
  • 100 g spenat färsk
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 2 tsk senap
  • salt och peppar
  • 1 dl prästost riven
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port glutenfri pasta
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 150 g rökt sidfläsk
  • smör
  • 100 g spenat färsk
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 2 tsk senap
  • salt och peppar
  • 1 dl prästost riven
Votes: 2
Betyg: 4.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Finhacka salladslöken. Skär fläsket i tärningar. Fräs salladslök och fläsk i lite smör i en stekpanna. Blanda i spenaten och tillsätt crème fraiche och senap.
  3. Smaka av med salt och peppar. Låt pastan rinna av och blanda med såsen. Strö över ost och servera.

ONSDAG

Fiskgratäng med potatismos och räkor
Votes: 3
Betyg: 4
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
Mos
  • 10-12 potatisar
  • 2 dl laktosfri mjölk
  • 25 g smör
  • 1 äggula
  • salt och vitpeppar
Fisk
  • 500-600 g torskfilé
  • 500 g räkor med skal
  • dill
Sås
  • 2 msk smör
  • 1 msk glutenfritt mjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl fiskspad
  • 1 tsk dragon
  • salt och vitpeppar
  • 2-3 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 1-2 msk citronsaft
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
Mos
  • 10-12 potatisar
  • 2 dl laktosfri mjölk
  • 25 g smör
  • 1 äggula
  • salt och vitpeppar
Fisk
  • 500-600 g torskfilé
  • 500 g räkor med skal
  • dill
Sås
  • 2 msk smör
  • 1 msk glutenfritt mjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl fiskspad
  • 1 tsk dragon
  • salt och vitpeppar
  • 2-3 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 1-2 msk citronsaft
Votes: 3
Betyg: 4
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och dela dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Tillsätt mjölk, smör, äggula, salt och vitpeppar. Vispa till ett slätt mos, smaka av.
  2. Skär fiskfiléerna i mindre bitar och lägg dem i en smord ugnssäker form. Salta, peppra och täck över fisken med bakplåtspapper. Tillaga fisken mitt i ugnen ca 15 minuter. Häll av fiskspadet i en skål.
  3. Smält smöret till såsen i en kastrull. Vispa ut mjölet och späd med vin och fiskspad. Låt puttra ihop 2-3 minuter på svag värme. Tillsätt dragon, salt, peppar och grädde. Låt såsen sjuda några minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och smaka av.
  4. Skala räkorna och fördela över fisken, spara några till garnering. Klicka eller spritsa potatismoset runt fisken. Häll såsen över fisken. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  5. Garnera med räkor, dill och citron. Servera med en god sallad.

TORSDAG

Tomat- och getost frittata
Underbart god och lättgjord frittata med härliga smaker.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • olivolja
  • 1 purjolök gröna delen
  • havssalt
  • nymalen svartpeppar
  • 150 g cocktailtomater
  • 1 dl cocktailkapris sköljda och avrunna
  • 6 äggvitor
  • 2 tsk torkad herbes de provence
  • 2 tsk torkad timjan
  • 4 äggulor
  • 150 getost där innehåll av laktos är max 1g/100g
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • olivolja
  • 1 purjolök gröna delen
  • havssalt
  • nymalen svartpeppar
  • 150 g cocktailtomater
  • 1 dl cocktailkapris sköljda och avrunna
  • 6 äggvitor
  • 2 tsk torkad herbes de provence
  • 2 tsk torkad timjan
  • 4 äggulor
  • 150 getost där innehåll av laktos är max 1g/100g
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj och finhacka purjolöken. Värm lite olivolja i en panna, fräs purjolöken, salta och peppra. Tillsätt tomater och kapris, rör om och stek under lock på medelhög värme i ca 3 minuter. Häll upp i en skål.
  3. Vispa ihop äggvitorna med herbes de provence, timjan, salta och peppra. Vispa i äggulorna och vispa tills blandningen är fluffig.
  4. Värm en ugnssäker stekpanna med olivolja. Häll i ägg och tomat blandningarna, rör ej om. Bryt över getosten, stek på medelvärme i ca 4 minuter. Ställ därefter in pannan i ugnen, baka i ca 10 minuter eller tills frittatan fått en fin färg.
  5. Servera gärna med en grön sallad.

FREDAG

Röd paprikasoppa
OBS! Enl senaste analyserna är paprika begränsat till max 60 g per tillfälle. Undvik detta recept under elimineringsfasen och tills du har återinfört fruktos.
Votes: 6
Betyg: 3.33
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 röda paprikor
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 l vatten
  • 3 msk grönsaksfond eller kycklingfond Bong
  • 1 burk krossade tomater á 400g
  • 1 msk vitlökolja
  • 2 tsk paprikapulver
  • salt och peppar
  • finhackad färsk persilja
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 röda paprikor
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 l vatten
  • 3 msk grönsaksfond eller kycklingfond Bong
  • 1 burk krossade tomater á 400g
  • 1 msk vitlökolja
  • 2 tsk paprikapulver
  • salt och peppar
  • finhackad färsk persilja
Votes: 6
Betyg: 3.33
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och strimla paprikan. Skala och slanta morot och palsternacka. Lägg grönsakerna på en ugnsplåt och ringla över olja. Salta och peppra. Rosta i ugnen ca 20-25 minuter, tills de är gyllene och mjuka. Rör om då och då.
  3. När grönsaker är klara, lägg dem i en kastrull. Häll på hälften av vattnet, fond och krossade tomater. Mixa slätt med en stavmixer. Värm soppan på medelvärme, häll på resten av vattnet och smaksätt med vitlöksolja, paprikapulver, salt och peppar.
  4. Strö över finhackad persilja och servera med ett gott bröd.