Vecka 16

Veckans goda rätter!

Måndag

Husets special

Tisdag

Tofu- och grönsaksplättar med sweet chilisås

Onsdag

Kyckling med Indisk touch

fågel

Torsdag

Makaronigratäng med tonfisk- och körsbärstomater

Fredag

Tortillastrutar

Veckans recept

MÅNDAG

Husets special
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 60 min
Portioner
port
Ingredienser
Potatismos
  • 8 mjöliga potatisar
  • 1,5 dl laktosfri grädde
  • 2 äggulor
  • salt och peppar
Kött
  • 500 g nöttkött av biff eller innanlår
  • 2 dl vatten
  • 2 msk soja
  • 2 msk oxfond Bong
  • 2 krm kryddpeppar malen
  • 1 krm kryddnejlika malen
  • 1 purjolök gröna delen
  • 3 dl laktosfri grädde
  • salt och peppar
Tillagningstid 60 min
Portioner
port
Ingredienser
Potatismos
  • 8 mjöliga potatisar
  • 1,5 dl laktosfri grädde
  • 2 äggulor
  • salt och peppar
Kött
  • 500 g nöttkött av biff eller innanlår
  • 2 dl vatten
  • 2 msk soja
  • 2 msk oxfond Bong
  • 2 krm kryddpeppar malen
  • 1 krm kryddnejlika malen
  • 1 purjolök gröna delen
  • 3 dl laktosfri grädde
  • salt och peppar
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och ånga av potatisen. Mosa den, gärna med elvisp. Tillsätt grädde i omgångar. Rör i äggulorna och smaka av med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 250 grader. Skär köttet i tunna strimlor och fräs snabbt i smör i en panna. Häll på vatten, soja, oxfond och kryddorna. Låt koka under lock på svag värme ca 10 minuter.
  3. Skölj och finstrimla purjolöken. Tillsätt purjolök och grädde i pannan. Koka ytterligare ca 10 minuter.
  4. Lägg köttet i portionsformar och spritsa eller klicka ut potatismos runt om. Gratinera i ugnen ca 5 minuter.
  5. Servera med en god sallad.
  6. Tips Servera gärna med en klick laktosfri gräddfil och några cornichons.

TISDAG

Tofu- och grönsaksplättar med sweet chilisås
Votes: 4
Betyg: 3.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
Sweet chilisås
  • 2 dl laktosfri cremé fraiche el smetana
  • 2 tsk farinsocker
  • 2 tsk chiliflakes
  • salt och svartpeppar
  • 6 blad ramslök eller 1 salladslök, gröna delen
  • 1 skvätt citronsaft
Plättar
  • 1 morot riven
  • 4 salladslökar finhackade (gröna delen)
  • 3 cm ingefära riven
  • 0,5 dl mynta finhackad
  • 400 g fast tofu avrunnen och smulad
  • 2 ägg lätt uppvispade
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk solrosolja
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
Sweet chilisås
  • 2 dl laktosfri cremé fraiche el smetana
  • 2 tsk farinsocker
  • 2 tsk chiliflakes
  • salt och svartpeppar
  • 6 blad ramslök eller 1 salladslök, gröna delen
  • 1 skvätt citronsaft
Plättar
  • 1 morot riven
  • 4 salladslökar finhackade (gröna delen)
  • 3 cm ingefära riven
  • 0,5 dl mynta finhackad
  • 400 g fast tofu avrunnen och smulad
  • 2 ägg lätt uppvispade
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk solrosolja
Votes: 4
Betyg: 3.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Häll upp creme fraiche i en skål. Blanda ner farinsocker, chili, salt och peppar. Finhacka ramslök och rör ner. Pressa i en skvätt citronsaft. Rör om ordentligt, smaka av och låt vila i kyl innan servering.
  2. Blanda alla ingredienser utom sesam- och solrosolja i en stor skål och blanda väl.
  3. Värm sesam- och solrosolja i en stekpanna. Stek plättar gyllene på mediumvärme, ca 3-4 minuter på varje sida. Gör detta i omgångar och håll färdiga biffar varma ugnen på låg värme.
  4. Servera plättarna med sweet chilisås och en god sallad.

ONSDAG

Kyckling med Indisk touch
fågel
fågel
Votes: 2
Betyg: 2.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port basmatiris
  • 2 dl laktosfri turkisk/grekisk yoghurt
  • 0,5 kruka mynta
  • 0,5 kruka koriander
  • 0,5 krm spiskummin mald
  • 0,5 tsk citronsaft
  • salt och svartpeppar
  • 1 pkt papadums Santa Maria
  • rapsolja
  • 3-4 kycklingfiléer
  • 1 tsk garam masala Santa Maria
  • olivolja
  • 200 g haricots verts
  • smör
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port basmatiris
  • 2 dl laktosfri turkisk/grekisk yoghurt
  • 0,5 kruka mynta
  • 0,5 kruka koriander
  • 0,5 krm spiskummin mald
  • 0,5 tsk citronsaft
  • salt och svartpeppar
  • 1 pkt papadums Santa Maria
  • rapsolja
  • 3-4 kycklingfiléer
  • 1 tsk garam masala Santa Maria
  • olivolja
  • 200 g haricots verts
  • smör
fågel
fågel
Votes: 2
Betyg: 2.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka riset enligt anvisning på paketet.
  2. Häll upp yoghurt i en skål. Finhacka mynta och koriander, rör ner i yoghurten. Tillsätt spiskummin, citronsaft, salt och peppar, rör om och smaka av. Låt vila i kyl tills servering.
  3. Tillaga papadumps enligt anvisning, finns olika alternativ, men fritering i en djup stekpanna med en vegetabilisk olja (raps) är att rekommendera.
  4. Strimla kycklingen i mindre bitar. Fräs garam masala i en stekpanna med lite olivolja. Tillsätt kycklingen och tillaga tills den fått färg. Smörstek haricots verts lite snabbt.
  5. Servera kycklingen med basmatiris, haricots verts, sås och papadumps.

TORSDAG

Makaronigratäng med tonfisk- och körsbärstomater
Votes: 1
Betyg: 4
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port glutenfria makaroner
  • 3 msk smör
  • 3 msk glutenfri mjölmix
  • 8 dl laktosfri mjölk
  • 4 dl lagrad riven ost till såsen
  • 250 g körsbärstomater
  • 0,5 dl bladpersilja strimlad
  • salt och peppar
  • 3-5 droppar tabasco
  • 2 burkar tonfisk i vatten
  • matolja
  • 2 dl cheddarost riven
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port glutenfria makaroner
  • 3 msk smör
  • 3 msk glutenfri mjölmix
  • 8 dl laktosfri mjölk
  • 4 dl lagrad riven ost till såsen
  • 250 g körsbärstomater
  • 0,5 dl bladpersilja strimlad
  • salt och peppar
  • 3-5 droppar tabasco
  • 2 burkar tonfisk i vatten
  • matolja
  • 2 dl cheddarost riven
Votes: 1
Betyg: 4
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet under omrörning ca 1 minut utan att det tar färg. Häll i mjölken, lite i taget under omrörning, och sjud ca 3 minuter. Blanda i ost, pasta, tomater och persilja. Smaka av med salt, peppar och tabasco.
  3. Dela tonfisken i bitar och blanda ner i pastan. Häll upp i en oljad ugnsfast form. Toppa med ost.
  4. Gratinera i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.

FREDAG

Tortillastrutar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 400-500 g pluma eller t ex flankstek
  • 1 ananas
  • 0,5 gurka
  • 1 röd chili
  • 3 lime
  • 8-10 tomater
  • 1 kruka koriander
  • 0,5 kruka mynta
  • salt och svartpeppar
  • 1 isbergshuvud
  • 2 pkt glutenfria tortillas
  • smör
  • olja
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 400-500 g pluma eller t ex flankstek
  • 1 ananas
  • 0,5 gurka
  • 1 röd chili
  • 3 lime
  • 8-10 tomater
  • 1 kruka koriander
  • 0,5 kruka mynta
  • salt och svartpeppar
  • 1 isbergshuvud
  • 2 pkt glutenfria tortillas
  • smör
  • olja
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Lägg fram köttet minst en timme innan tillagning. Torka av köttet med hushållspapper. Salta och peppra båda sidor och låt vila tills det är dax att grilla/steka.
  2. Skala ananasen och ta bort mittstammen. Tärna den i mindre bitar och lägg i en skål. Dela gurkan på mitten och gröp ur kärnorna. Tärna i mindre bitar och blanda med ananasen. Finhacka chili, rör ner och smaka av efter styrka. Pressa över en halv lime, salt och peppar. Rör om. (Man kan även hacka i lite koriander)
  3. Dela tomaterna och gröp ur kärnhuset. Skär upp i mindre bitar och lägg i en skål. Finhacka koriander och mynta och blanda ner med tomaterna. Pressa över ½-1 lime, salt och peppar, rör om. Finstrimla isbergssallad, lägg i en skål, pressa ev över lite lime.
  4. Grilla eller stek köttet på medelhög värme ca 8 min på vardera sida. Låt vila i aluminiumfolie innan uppskärning.
  5. Stek tortillabröden snabbt med olivolja och lite smör, (båda sidor). Dela brödet i 4 delar och lägg över en kökshandduk. Skär upp köttet i tunna skivor. Skär mot köttets fibrer.
  6. Lägg ingredienserna på brödet och vik ihop till en strut.