Vecka 17

Veckans goda rätter!

Har du inte ätit torskrygg förut kan det varmt rekommenderas att göra det. Köttet är fast och smakrikt och finns i oftast frysdisken i smarta enportions-förpackningar. Att äta zucchinipasta är ett av många smarta sätt att få i sig mer grönsaker. Ett tips är att även strimla några morötter på samma sätt och blanda med zuccchinin. Rosmarinkycklingen får den där ”äkta italienska” smaken bl.a. av ansjovis som ger en sälta och fylligare smak utan att alls smaka fisk – prova! 🙂
Ha en fin vecka med smakliga måltider!

Måndag

Glutenfria tunnbröd med tofu- och grönsaksfyllning

Tisdag

Torskrygg med ägg, räkor och zucchininudlar

Fisk

Onsdag

Rosmarinkyckling med tomatsås

fågel

Torsdag

Sallad med kalv, färskpotatis och rädisor

Nötkött

Fredag

Pasta med salsiccia, tomat, basilika och mozzarella

Veckans recept

MÅNDAG

Glutenfria tunnbröd med tofu- och grönsaksfyllning
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
rullar
Ingredienser
Tunnbröd 12-15 st
  • 6 dl vatten eller laktosfri mjölk
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 dl rismjöl
  • 2,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 2 tsk lönnsirap
  • 1 tsk salt
Fyllning
  • 400 g fast tofu
  • 1 dl majsmjöl
  • olja till fritering
  • 60 g tahini
  • 1 huvud grönsallad
  • 1-2 morot skalad och skivad i tunna stavar
  • 1 röd paprika skivad i tunna stavar
  • 2,5 dl alfalfagroddar
  • svarta sesamfrön
Tillagningstid 50 min
Portioner
rullar
Ingredienser
Tunnbröd 12-15 st
  • 6 dl vatten eller laktosfri mjölk
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 dl rismjöl
  • 2,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 2 tsk lönnsirap
  • 1 tsk salt
Fyllning
  • 400 g fast tofu
  • 1 dl majsmjöl
  • olja till fritering
  • 60 g tahini
  • 1 huvud grönsallad
  • 1-2 morot skalad och skivad i tunna stavar
  • 1 röd paprika skivad i tunna stavar
  • 2,5 dl alfalfagroddar
  • svarta sesamfrön
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
Tunnbröd
  1. Blanda vätska och olja i en bunke.
  2. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig och rör snabbt ner i vätskan. Rör om tills det blir en slät men lite klibbig deg. Låt vila ca 15 minuter.
  3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela upp den i 12-15 bitar. Kavla försiktigt ut varje del till en rund kaka.
  4. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Grädda bröden direkt i en het torr stekpanna ca 2-3 minuter på varje sida tills kakan har fått en ljusbrun färg. Torka ur pannan med hushållspapper mellan varje bröd. Fortsätt grädda bröden tills alla är klara.
  5. Låt svalna på galler under bakduk.
Fyllning
  1. Skiva och skär tofun i stavar. Häll upp mjölet på ett fat och vänd ner tofustavarna i majsmölet.
  2. Häll upp olja i en panna med hög kant så att oljan täcker botten och går cirka två centimeter upp på kanten. Hetta upp oljan.
  3. Fritera tofun 1-2 minuter i oljan tills den fått en ljusbrun yta. Tag upp tofun, lägg på ett fat med hushållspapper och låt oljan rinna av.
  4. Bred tahini på bröden. Fyll med sallad, grönsaksstavar, groddar och tofu. Sprinkla över lite svarta sesamfrön. Rulla ihop bröden och svep in i ett smörpapper.

TISDAG

Torskrygg med ägg, räkor och zucchininudlar
Fisk
Fisk
Votes: 3
Betyg: 4
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 bitar torskrygg à 140 g
  • olivolja
  • salt och peppar
  • 1 stor zucchini
  • 100 g smör
  • 3 - 4 hårdkokta hackade ägg
  • 200 g skalade räkor
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 bitar torskrygg à 140 g
  • olivolja
  • salt och peppar
  • 1 stor zucchini
  • 100 g smör
  • 3 - 4 hårdkokta hackade ägg
  • 200 g skalade räkor
Fisk
Fisk
Votes: 3
Betyg: 4
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg torsken i en ugnsfast form, droppa över olivolja, salta och peppra. Baka fisken i ca 15- 20 minuter.
  3. Gör strimlor av zucchinin med en mandolin eller osthyvel och doppa i kokande vatten någon minut. Låt rinna av.
  4. Bryn smöret så det är ljust nötbrunt, lägg i räkor och ägg.
  5. Fördela fisk och zucchini på tallrikar och slå över äggsmöret. Servera direkt.

ONSDAG

Rosmarinkyckling med tomatsås
fågel
fågel
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 msk olivolja
  • 8 kycklinglårfiléer
  • 4 kvistar rosmarin finhackad
  • 1 morot fint tärnad
  • 1 stjälkselleri fint skivad
  • 1 msk vitlöksolja
  • 3 ansjovisfiléer hackade
  • 1 burk krossade tomater á 400 g
  • 1 msk kapris avrunna
  • 1 dl torrt vitt vin kan bytas ut mot vatten
  • salt och peppar
  • 4 port glutenfri pasta
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 msk olivolja
  • 8 kycklinglårfiléer
  • 4 kvistar rosmarin finhackad
  • 1 morot fint tärnad
  • 1 stjälkselleri fint skivad
  • 1 msk vitlöksolja
  • 3 ansjovisfiléer hackade
  • 1 burk krossade tomater á 400 g
  • 1 msk kapris avrunna
  • 1 dl torrt vitt vin kan bytas ut mot vatten
  • salt och peppar
  • 4 port glutenfri pasta
fågel
fågel
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Värm hälften av oljan i en stekpanna och bryn kycklingen runt om. Tillsätt hälften av rosmarinen. Rör om, ta upp kycklingen och ställ åt sidan.
  2. Värm resten av oljan i samma panna. Tillsätt morötter och selleri och fräs ca 5 minuter tills de mjuknat. Tillsätt vitlöksolja, ansjovis och resten av rosmarinen. Fräs i några minuter tills det doftar ordentligt. Häll i tomaterna, kapris och vinet. Koka upp, och lägg sedan tillbaka kycklingbitarna i grytan, salta och peppra. Täck med lock, sjud i ca 20 minuter tills kycklingen är genomstekt.
  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  4. Servera med en sallad och ett gott bröd.

TORSDAG

Sallad med kalv, färskpotatis och rädisor
Nötkött
Nötkött
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 kruka kruka romansallad
  • 1 knippe knippe rädisor
  • 12 plommon- eller körsbärstomater
  • 6 kokta potatisar färsk eller vanlig
  • 3 msk vinäger
  • 3 msk dijonsenap
  • 1,5 dl olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 4 skivor kalvkött tunna, av innanlår (ca 200 g)
  • smör
  • 1 ask krasse
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 kruka kruka romansallad
  • 1 knippe knippe rädisor
  • 12 plommon- eller körsbärstomater
  • 6 kokta potatisar färsk eller vanlig
  • 3 msk vinäger
  • 3 msk dijonsenap
  • 1,5 dl olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 4 skivor kalvkött tunna, av innanlår (ca 200 g)
  • smör
  • 1 ask krasse
Nötkött
Nötkött
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skölj sallad, rädisor och tomater. Skär rädisor och tomater till kvartar. Skiva potatisen och riv salladen grovt.
  2. Rör ihop vinäger, dijonsenap, olivolja, salt och peppar i en bunke. Vänd ner sallad och grönsaker i dressingen och lägg upp på ett stort fat.
  3. Badda kalvköttet torrt med papper. Stek på hög värme i lite smör, ca ½ minut (beroende på önskad stekgrad) på varje sida. Krydda väl med salt och svartpeppar.
  4. Toppa salladen med stekt kalvkött och strö över vattenkrasse. Servera med ett gott bröd.

FREDAG

Pasta med salsiccia, tomat, basilika och mozzarella
Votes: 4
Betyg: 2.25
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port glutenfri spaghetti
  • 4-5 st färska salsicciakorvar gärna smaksatt (tex Delizie, Matric)
  • 250 g cocktailtomater
  • 1 msk vitlöksolja
  • 0,5 kruka basilika
  • salt och peppar
  • 1 mozzarella där innehåll av laktos är 1g/100g
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port glutenfri spaghetti
  • 4-5 st färska salsicciakorvar gärna smaksatt (tex Delizie, Matric)
  • 250 g cocktailtomater
  • 1 msk vitlöksolja
  • 0,5 kruka basilika
  • salt och peppar
  • 1 mozzarella där innehåll av laktos är 1g/100g
Votes: 4
Betyg: 2.25
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt anvisning på paketet.
  2. Tryck ut köttet ur korvskinnet och dela till mindre bitar. Skär tomaterna i klyftor. Stek köttet i vitlöksolja i en het panna. Rör ordentligt och finfördela köttet så att det inte bildas klumpar. Häll i tomaterna och riv i basilikan. Vänd ner pastan och rör om. Salta och peppra.
  3. Riv över mozzarellan precis innan servering.
  4. Servera gärna med en ruccolasallad.