Vecka 18

Veckans goda rätter!

Tonfisk på burk är ett utmärkt livsmedel tycker vi. Billigt och lätt att ha hemma och sno ihop något med. Denna vecka har vi snott ihop en klassisk Salad Nicoise. En matig sallad som passar fint året runt. De quinoafyllda paprikorna är så goda och du kan gärna koka quinoan dagen innan så går det ännu snabbare att göra middagen. Quinoa är ett riktigt bra litet frö för IBS-magar – mycket bra fibrer och näring.
Ha en fin vecka med smakliga måltider!

Måndag

Ugnsbakad paprika med quinoa och yoghurtsås

Tisdag

Salade Nicoise

Onsdag

Kycklingpanna med apelsin och rosmarin

Torsdag

Fläskkotlett med salvia och citron

Fredag

Pasta med mangold och valnötter

Veckans recept

MÅNDAG

Ugnsbakad paprika med quinoa och yoghurtsås
OBS! Enligt senaste analyserna är paprika begränsat till max 60 g per tillfälle. Undvik detta recept under elimineringsfasen och tills du har återinfört fruktos.
Votes: 2
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port quinoa
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 1 fetaost där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • 1 mozzarella där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • 1 burk gröna urkärnade oliver
  • salt och peppar
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 4 röda paprikor
Yoghurtsås
  • 0,5 kruka persilja
  • 1 ask körsbärstomater
  • 2 dl laktosfri turkisk yoghurt
  • 1 tsk ramslök
  • salt
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port quinoa
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 1 fetaost där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • 1 mozzarella där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • 1 burk gröna urkärnade oliver
  • salt och peppar
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 4 röda paprikor
Yoghurtsås
  • 0,5 kruka persilja
  • 1 ask körsbärstomater
  • 2 dl laktosfri turkisk yoghurt
  • 1 tsk ramslök
  • salt
Votes: 2
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka quinoa enligt anvisningar på paketet (gärna med grönsaksfond). Blanda samman finhackad salladslök, smulad fetaost, hackad mozzarella och hackade oliver. Krydda med salt, peppar, oregano och timjan.
  3. Skär av toppen på paprikorna, ta ur kärnhuset och fyll dem med ostblandningen. Sätt på topparna och ställ de fyllda paprikorna i en ugnsfast form. Laga i ugn i 25-30 minuter.
  4. Hacka persilja och halvera tomaterna. Blanda med yoghurt och ramslök. Smaka av med salt.
  5. Servera paprikorna med quinoa och yoghurtsås.

TISDAG

Salade Nicoise
Perfekt lunchmat året runt. Använd färsk tonfisk eller konserverad beroende på smak och tillgång. Servera med ett gott bröd, till exempel dinkelsurdegsbröd.
Votes: 3
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 8 potatisar
  • 4 ägg
  • 1 kruka romansallad
  • 1 ask cocktailtomater à 250 g
  • 1 liten gurka
  • 1 röd paprika
  • 200 g frysta eller färska haricots verts
  • 2 burkar tonfisk i vatten à 200 g
  • 20 kalamataoliver
Dressing
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk vatten
  • salt och svartpeppar
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 8 potatisar
  • 4 ägg
  • 1 kruka romansallad
  • 1 ask cocktailtomater à 250 g
  • 1 liten gurka
  • 1 röd paprika
  • 200 g frysta eller färska haricots verts
  • 2 burkar tonfisk i vatten à 200 g
  • 20 kalamataoliver
Dressing
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk vatten
  • salt och svartpeppar
Votes: 3
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Koka äggen, skala dem och skär i klyftor.
  2. Skär romansallad, tomater, gurka och paprika i mindre bitar. Koka haricots verts några minuter i lättsaltat vatten.
  3. Lägg upp sallad och grönsaker på ett stort fat. Toppa med haricots verts, tonfisk, oliver, ägg och skivad kokt potatis.
  4. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Ringla dressingen över salladen, smaka av med salt och peppar.

ONSDAG

Kycklingpanna med apelsin och rosmarin
Votes: 1
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 600 g kycklinglårfilé
  • salt och peppar
  • rapsolja
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 1 tsk ramslök
  • 3 kvistar rosmarin
  • några skivor apelsin
  • 20 Svarta oliver
  • 1 apelsin saften
  • 3 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond Bong
  • 4 port jasminris
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 600 g kycklinglårfilé
  • salt och peppar
  • rapsolja
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 1 tsk ramslök
  • 3 kvistar rosmarin
  • några skivor apelsin
  • 20 Svarta oliver
  • 1 apelsin saften
  • 3 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond Bong
  • 4 port jasminris
Votes: 1
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Putsa kycklingen och krydda med salt och peppar.
  2. Hetta upp rapsolja i en ugnsfast stekpanna och stek kycklingfiléerna runt om tills de får fin färg.
  3. Finhacka salladslök och låt fräsa med kyckling och ramslök någon minut. Lägg i rosmarinkvistar, apelsinskivor och svarta oliver. Häll över apelsinsaft, vatten och kycklingfond. Tillaga i ugnen ca 15 minuter.
  4. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Servera kycklingen med jasminris och en god sallad.

TORSDAG

Fläskkotlett med salvia och citron
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 kruka färsk salvia
  • 4 fläskkotletter ca 500 g
  • salt och peppar
  • 0,5 citron saft och rivet skal
  • smör till stekning
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 kruka färsk salvia
  • 4 fläskkotletter ca 500 g
  • salt och peppar
  • 0,5 citron saft och rivet skal
  • smör till stekning
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Plocka bladen av salvian och stek dem försiktigt i smör. Låt dem svalna på hushållspapper så behåller de sin frasighet.
  2. Krydda kotletterna med salt och peppar och stek dem i smör i en stekpanna. När de har fått färg på båda sidor sänker man temperaturen för att de ska bli genomstekta utan att brännas. När de är klara (innertemperatur cirka 70˚) fördelar man citronsaft och rivet citronskal över kotletterna. Strö över salviabladen.
  3. Servera gärna med klyftpotatis och en härlig sallad.
  4. Tips: Gör en god sås av stekskyn i pannan. Häll på ca 2,5 dl laktosfri grädde och 2 msk oxfond och låt koka ihop några minuter. Smaka av med lite salt, peppar och några droppar tabasco.

FREDAG

Pasta med mangold och valnötter
Votes: 4
Betyg: 3.25
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 20 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port glutenfri spagetti eller tagliatelle
  • 150 g mangold
  • 1,5 dl valnötter
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 0,5 kruka gräslök
  • 50 g Parmesan
  • smör
  • 0,5 tsk vitlöksolja
  • salt och peppar
  • 0,5 tsk ramslök
  • 0,5 citron
Tillagningstid 20 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port glutenfri spagetti eller tagliatelle
  • 150 g mangold
  • 1,5 dl valnötter
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 0,5 kruka gräslök
  • 50 g Parmesan
  • smör
  • 0,5 tsk vitlöksolja
  • salt och peppar
  • 0,5 tsk ramslök
  • 0,5 citron
Votes: 4
Betyg: 3.25
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spara 1 dl av kokvattnet när pastan är klar.
  2. Grovhacka mangold och valnötter. Finhacka salladslök och gräslök, riv parmesanen. Värm en panna med smör och vitlöksolja. Tillsätt mangold och salladslök och stek ca 1 minut. Krydda med salt, peppar och ramslök.
  3. Tillsätt spagetti och pastavatten i stekpannan och låt det koka ihop i 2-3 minuter. Ta stekpannan från värmen, tillsätt parmesanen och blanda runt. Servera med gräslök, nötterna och citron på sidan.