Vecka 2

Vi önskar dig en fin vecka med goda rätter!

Måndag

Allt i ett-gryta

Tisdag

Kycklinglasagne

Onsdag

Omelett med potatis och lufttorkad skinka

Torsdag

Potatis och sellerisoppa

Fredag

Risnudlar med räkor

Veckans recept

MÅNDAG

Allt i ett-gryta
Votes: 3
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 2 tim
Portioner
port
Ingredienser
  • 500 g benfritt nötkött av högrev bog eller bringa
  • smör
  • salt och peppar
  • 3 lagerblad
  • 5 dl vatten
  • 3 msk oxfond Bong
  • 4-6 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 purjolök gröna delen
  • 2 tsk maizena
  • 1 tsk soja
  • 2 tsk timjan
Tillagningstid 2 tim
Portioner
port
Ingredienser
  • 500 g benfritt nötkött av högrev bog eller bringa
  • smör
  • salt och peppar
  • 3 lagerblad
  • 5 dl vatten
  • 3 msk oxfond Bong
  • 4-6 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 purjolök gröna delen
  • 2 tsk maizena
  • 1 tsk soja
  • 2 tsk timjan
Votes: 3
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skär köttet i jämna grytbitar och bryn lite i taget i smör i en stekpanna. Värmen ska vara stark så det snabbt bildas en stekyta. Lägg över det brynta köttet efter hand i en gryta. Tillsätt salt, peppar, lagerblad, vatten och fond. Låt koka på svag värme under lock ca 1 - 1 ½ timme.
  2. Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i bitar. Skölj och skär purjolöken i bitar. Rör ner alla grönsaker i grytan. Smaksätt med soja och timjan. Låt koka ytterligare ca 15 minuter.
  3. Servera med ett gott bröd.

TISDAG

Kycklinglasagne
Votes: 5
Betyg: 2.6
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 60 min
Portioner
port
Ingredienser
Lasagne
  • 500 g kycklingbröstfilé
  • 3 salladslökar gröna delen
  • olivolja
  • vitlöksolja
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl gröna oliver hackade
  • salt och peppar
  • glutenfria lasagneplattor
  • 250 g halloumi där innehållet av laktos är max 1g/100g
Bechamelsås
  • 20 g smör
  • 2 msk glutenfri mjölmix
  • 7 dl laktosfri mjölk
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk riven muskotnöt
Tillagningstid 60 min
Portioner
port
Ingredienser
Lasagne
  • 500 g kycklingbröstfilé
  • 3 salladslökar gröna delen
  • olivolja
  • vitlöksolja
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl gröna oliver hackade
  • salt och peppar
  • glutenfria lasagneplattor
  • 250 g halloumi där innehållet av laktos är max 1g/100g
Bechamelsås
  • 20 g smör
  • 2 msk glutenfri mjölmix
  • 7 dl laktosfri mjölk
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk riven muskotnöt
Votes: 5
Betyg: 2.6
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Strimla kycklingen och finhacka salladslöken. Bryn kyckling och salldslök i olivolja och vitlöksolja, ca 2-3 minuter. Tillsätt krossade tomater och oliver. Salta, peppra och låt koka ca 10 minuter.
  3. Smält smör i en kastrull och dra den åt sidan. Vispa i mjölet, häll på lite mjölk och vispa till en jämn konsistens. Ställ kastrullen på plattan igen och tillsätt resten av mjölken och kryddorna. Vispa hela tiden och var försiktig med värmen. Koka tills såsen tjocknat, cirka 10 minuter. Riv halloumin grovt på ett rivjärn.
  4. Varva fyllningen med bechamelsås och lasagneplattor i en ugnsfast form, 25 x 30 cm. Spara ca 2 deciliter bechamelsås till det översta lagret och toppa med riven halloumi.
  5. Gratinera i ugnen ca 20 minuter. Servera med t ex rivna morötter.

ONSDAG

Omelett med potatis och lufttorkad skinka
Votes: 2
Betyg: 3.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 200 g potatis
  • 0,5 purjolök gröna delen
  • smör
  • 6 ägg
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 påse riven ost
  • 1 tsk oregano
  • salt
  • vitpeppar
  • 16 skivor prosciutto eller annan lufttorkad skinka
  • 1 laktosfri keso
  • 1 ask körsbärstomater
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 200 g potatis
  • 0,5 purjolök gröna delen
  • smör
  • 6 ägg
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 påse riven ost
  • 1 tsk oregano
  • salt
  • vitpeppar
  • 16 skivor prosciutto eller annan lufttorkad skinka
  • 1 laktosfri keso
  • 1 ask körsbärstomater
Votes: 2
Betyg: 3.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta, skala och tärna potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Strimla purjolöken fint och stek den i smör tills den är mjuk. Lägg kokt potatis och purjolök i en ugnsfast form.
  3. Vispa samman ägg, vatten, ost, oregano, salt och peppar och häll blandningen över potatis och purjolök. Laga i ugn ca 15 min.
  4. Servera med prosciutto, keso och körsbärstomater.

TORSDAG

Potatis och sellerisoppa
Votes: 3
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 600 g potatis
  • 250 g rotselleri
  • 1 purjolök gröna delen
  • olja
  • 1 tsk timjan
  • 1 l vatten
  • 3 msk grönsaksfond eller kycklingfond Bong
  • 2,5 dl laktosfri vispgrädde
  • 1-2 msk vitvinsvinäger
  • salt och peppar
  • färsk persilja
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 600 g potatis
  • 250 g rotselleri
  • 1 purjolök gröna delen
  • olja
  • 1 tsk timjan
  • 1 l vatten
  • 3 msk grönsaksfond eller kycklingfond Bong
  • 2,5 dl laktosfri vispgrädde
  • 1-2 msk vitvinsvinäger
  • salt och peppar
  • färsk persilja
Votes: 3
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skala och skär potatis och rotselleri i centimeterstora bitar. Skölj och skär purjolöken i grövre skivor.
  2. Fräs purjolöken i olja i en djup kastrull. Lägg i timjan och rotselleri och stek ytterligare några minuter. Tillsätt vatten, potatis och kycklingfond och koka ca 20 minuter, eller tills potatisen och rotsellerin är mjuka.
  3. Mixa soppan slät med en stavmixer. Häll på grädde och smaka av med vinäger, salt och peppar.
  4. Finhacka persilja och strö över soppan. Servera med ett gott bröd.
  5. TIPS Fräs strimlad vegobacon eller bacon och strö över soppan vid servering.

FREDAG

Risnudlar med räkor
Votes: 3
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
pers
Ingredienser
  • 400 g räkor - färska eller frysta med skal
  • 4 port risnudlar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk ingefära riven
  • 4 salladslökar - gröna delen
  • 1 röd chili - hackas
  • 2 tsk fisksås - Blue dragon
  • 2-3 tsk sesamolja
  • 2 msk soja
  • 150 g haricots verts
  • 150 g pak choi eller spetskål
  • 2 ägg
  • 1 påse babyspenat
  • 1 kruka koriander
  • 2 lime
  • jordnötter
  • salt
Portioner
pers
Ingredienser
  • 400 g räkor - färska eller frysta med skal
  • 4 port risnudlar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk ingefära riven
  • 4 salladslökar - gröna delen
  • 1 röd chili - hackas
  • 2 tsk fisksås - Blue dragon
  • 2-3 tsk sesamolja
  • 2 msk soja
  • 150 g haricots verts
  • 150 g pak choi eller spetskål
  • 2 ägg
  • 1 påse babyspenat
  • 1 kruka koriander
  • 2 lime
  • jordnötter
  • salt
Votes: 3
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skala räkorna. Koka nudlar enligt anvisning. Häll av vattnet. Rör ner lite rapsolja så att nudlarna inte klibbar.
  2. Värm rapsolja i en större stekpanna, fräs ingefära, salladslök, chili, fisksås, sesamolja och soya i ca 3 minuter Tillsätt haricots verts och pak choi eller spetskål, stek i ca 3 minuter.
  3. Knäck i äggen, vänd ner spenat och risnudlarna, stek i ca 2-3 minuter. Blanda till sist ned räkorna och smaka av med soja, hackad koriander och pressad lime.
  4. Servera med färsk koriander, krossade jordnötter och limeklyftor.