Vecka 3

Måndag

Teryakilax med sesamfrön & bok choy

Tisdag

Köttbullar med brunsås och kokt potatis

 

Onsdag

Morots- och saffranssoppa

Torsdag

Mustig Bolognese

Fredag

Stekta risnudlar

Veckans recept

MÅNDAG

Teryakilax med sesamfrön & bok choy
Bok choy är en asiatisk kålsort som du hittar i grönsaksdisken. Den ser ut som mangold, men är lite mindre. Använd gärna de grönare delarna.
Votes: 1
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 laxfiléer
  • 1,5 dl teriyakisås
  • 3 msk sesamfrön
  • 1 knippe bok choy
  • 1 röd paprika
  • 1 msk vitlöksolja
Till servering
  • 4 port basmatiris
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 laxfiléer
  • 1,5 dl teriyakisås
  • 3 msk sesamfrön
  • 1 knippe bok choy
  • 1 röd paprika
  • 1 msk vitlöksolja
Till servering
  • 4 port basmatiris
Votes: 1
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka riset enligt anvisning på paketet. Sätt ugnen på 225˚.
  2. Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Häll teriyakisås på varje filé och strö över sesamfrön.Stek i ugnen i 10–15 minuter beroende på hur genomstekt du vill ha laxen.
  3. Skär bok choy i mindre bitar och strimla paprikan. Fräs paprika och bok choy i vitlöksolja i en stekpanna ca 5 minuter.
  4. Servera laxen med basmatisris och bok choy

TISDAG

Köttbullar med brunsås och kokt potatis
Votes: 3
Betyg: 2.33
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port potatis
  • 500 g blandfärs
  • 2 st ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • smör
  • 1 dl vatten
  • 2 dl laktosfri vispgrädde
  • 1 tsk sojasås
  • 1 msk kalvfond Bong
  • salt och peppar
  • 3 morötter
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port potatis
  • 500 g blandfärs
  • 2 st ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • smör
  • 1 dl vatten
  • 2 dl laktosfri vispgrädde
  • 1 tsk sojasås
  • 1 msk kalvfond Bong
  • salt och peppar
  • 3 morötter
Votes: 3
Betyg: 2.33
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten.
  2. Bland färsen med ägg, dijonsenap, finhackad salladslök, salt och peppar. Blanda väl och rulla till köttbullar. Stek köttbullarna gyllene i en stekpanna med smör.
  3. Ta ur köttbullarna och håll varma. Tillsätt vatten i stekpannan, vispa runt och häll på grädde, soja och kalvfond. Låt såsen koka upp, låt småputtra en stund. Smaka av med salt och peppar. Om såsen känns för tjock, red den med lite maizena upplöst i vatten.
  4. Riv morötterna grovt.
  5. Servera köttbullarna med såsen, kokt potatis, rårivna morötter och gärna rårörda lingon.

ONSDAG

Morots- och saffranssoppa
En len soppa med lite knuff beroende på hur mycket sambal du använder. Svarta bönor är begränsade till max 50 gram och ger bra tillskott på protein och kostfibrer. Vegan? Byt till havre fraiche och ett veganskt alternativ till fetaost.
Votes: 1
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
  • 800 gram morötter
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 2 msk olivolja
  • 1 paket saffran
  • ½ tsk torkad timjan
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 2 msk lökfri grönsaksbuljong
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • ½ tsk sambal oelek
  • 50 g fetaost (där innehållet av
  • laktos är max 1 g/100 g)
  • salt och svartpeppar
  • tomatsallad
  • 2 tomater
  • 200 g konserverade svarta bönor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Portioner
port
Ingredienser
  • 800 gram morötter
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 2 msk olivolja
  • 1 paket saffran
  • ½ tsk torkad timjan
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 2 msk lökfri grönsaksbuljong
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • ½ tsk sambal oelek
  • 50 g fetaost (där innehållet av
  • laktos är max 1 g/100 g)
  • salt och svartpeppar
  • tomatsallad
  • 2 tomater
  • 200 g konserverade svarta bönor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Votes: 1
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Finhacka salladslöken. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs morot, salladslök, saffran och timjan ca 1 minut utan att det tar färg. Tillsätt vinet och låt det reducera ner under 1 minut. Tillsätt vatten och buljong och låt soppan koka
  2. under lock ca 15 minuter eller tills morötterna känns mjuka.
  3. Skiva tomaterna till salladen tunt. Häll av och skölj bönorna under kallt vatten. Lägg tomaterna på ett fat och häll över bönorna. Ringla över olja och vinäger och krydda med salt och peppar.
  4. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt crème fraiche och smaka av med sambal oelek, salt och peppar. Smula fetaost över soppan och servera med tomatsalladen.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.

TORSDAG

Mustig Bolognese
Spagetti bolognese är en riktig klassiker! Har du har tid, koka köttfärssåsen länge så kommer alla goda smaker till sin rätt.
Votes: 6
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 60 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 0,25 rotselleri
  • 1 morot
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 0,5 röd paprika
  • 1 röd chili
  • olivolja
  • vitlöksolja
  • 500 g högrevsfärs eller nötfärs
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 msk oxfond Bong
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl rödvin kan bytas ut mot vatten
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk timjan torkad
  • 1 tsk oregano torkad
  • 2 msk balsamvinäger
  • salt och svartpeppar
  • 4 port glutenfri tagliatelle
  • 2 dl laktosfri grädde
  • basilika färsk
  • Parmesan
Tillagningstid 60 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 0,25 rotselleri
  • 1 morot
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 0,5 röd paprika
  • 1 röd chili
  • olivolja
  • vitlöksolja
  • 500 g högrevsfärs eller nötfärs
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 msk oxfond Bong
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl rödvin kan bytas ut mot vatten
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk timjan torkad
  • 1 tsk oregano torkad
  • 2 msk balsamvinäger
  • salt och svartpeppar
  • 4 port glutenfri tagliatelle
  • 2 dl laktosfri grädde
  • basilika färsk
  • Parmesan
Votes: 6
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skala rotselleri och morot, finhacka eller riv dem grovt. Hacka salladslöken och paprikan grovt. Finhacka chili.
  2. Fräs rotselleri, morot och chili i olivolja och vitlöksolja i ca 3 minuter. Tillsätt färs, stek under omrörning tills färsen är jämt grynig. Lägg i salladslök, tomatpuré och fond, fräs ca 1 minut. Blanda i krossade tomater, paprika, vin, lagerblad, timjan, oregano, balsamvinäger, salta och peppra. Låt sjuda ca 20 minuter.
  3. Koka tagliatelle enligt anvisning. Häll av vattnet och tillsätt lite olivolja, rör om.
  4. Häll i grädde och eventuellt finhackad färsk basilika i bolognesen. Sjud i ytterligare ca 10 minuter.
  5. Servera med riven parmesan på toppen.

FREDAG

Stekta risnudlar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port risnudlar
  • 2 msk chilisås Garant
  • 2 msk mirin
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk ingefära riven
  • 1 kinakål tunna skivor
  • 2 morötter skalade och tunt strimlade
  • 1 zucchini tunt strimlad
  • 2 salladslökar finhackade (gröna delen)
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port risnudlar
  • 2 msk chilisås Garant
  • 2 msk mirin
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk ingefära riven
  • 1 kinakål tunna skivor
  • 2 morötter skalade och tunt strimlade
  • 1 zucchini tunt strimlad
  • 2 salladslökar finhackade (gröna delen)
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka nudlar enligt beskrivningen på förpackningen.
  2. Blanda chilisås, mirin och soja med 1 msk vatten.
  3. Hetta upp sesamoljan i en stor wok och tillsätt ingefära. Rör om i någon minut och tillsätt sedan kinakål, morot, zucchini och salladslök.
  4. Fräs ca 3 minuter och tillsätt nudlar. Stek i ett par minuter till, häll över såsen. Rör om tills allt blivit varmt och såsen tjocknat något. Servera direkt.