Vecka 36

Veckans goda rätter!

Denna veckas fiskrätt är en riktig favorit – den är både krämig och syrlig på samma gång.  Härliga färger och smaker som möts! Rostad pumpasallad är en annan favorit. Om du inte hittar muscat- eller hokkaidopumpa kan du ta en mindre mängd butternutpumpa. Mathavre är ett fiberrikt alternativ till ris. Vegan? Ersätt fetaosten med ett veganskt alternativ.

Ha en fin vecka med smakliga måltider!

Måndag

Ugnsbakad lax med saffran och apelsin

Lax i ugn, saffranslax, IBS-vänligt, FODMAP

Tisdag

Kyckling och pastasallad med söt senap

Onsdag

Rostad pumpasallad med mathavre

Torsdag

Vietnamesisk biffnudelsallad

Fredag

Grillade tunna revbensspjäll med Sweet chili dipp

Veckans recept

MÅNDAG

Ugnsbakad lax med saffran och apelsin
Färgglad lax med färgglatt ris. Rött ris är ett fullkornsris som tar lite längre tid att koka, men är väl värt att vänta på. Lite mer tuggmotstånd än i vanligt ris och dessutom fullt med nyttigheter som till exempel magnesium.
Lax i ugn, saffranslax, IBS-vänligt, FODMAP
Lax i ugn, saffranslax, IBS-vänligt, FODMAP
Votes: 2
Betyg: 1
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 500 g laxfilé
  • smör till ugnsformen
  • 1 apelsin
  • 0,5 purjolök gröna delen
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 0,5 g saffran
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • 2 krm salt
Till servering
  • 4 port rött ris
  • 200 g färska eller frysta haricots verts
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 500 g laxfilé
  • smör till ugnsformen
  • 1 apelsin
  • 0,5 purjolök gröna delen
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 0,5 g saffran
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • 2 krm salt
Till servering
  • 4 port rött ris
  • 200 g färska eller frysta haricots verts
Lax i ugn, saffranslax, IBS-vänligt, FODMAP
Lax i ugn, saffranslax, IBS-vänligt, FODMAP
Votes: 2
Betyg: 1
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka riset enligt anvisning på paketet.
  2. Sätt ugnen på 225˚. Skär eventuellt laxen i portionsbitar och lägg i en smord ugnsfast form.
  3. Skala och dela apelsinen i klyftor, skär dem i små bitar. Strimla purjolöken.
  4. Rör ihop crème fraiche, saffran, sambal oelek, apelsin, purjolök och salt. Bred ut röran på laxen. Gratinera i ugn ca 15 minuter.
  5. Koka haricots verts några minuter i lättsaltat vatten. Servera med rött ris och haricots verts.

TISDAG

Kyckling och pastasallad med söt senap
Votes: 3
Betyg: 3.33
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 300 g glutenfri farfalle eller annan pastaform
  • 3 msk majonnäs
  • 1 tsk grovkornig senap
  • 1 tsk lönnsirap
  • 300 g tillagad kyckling i grova bitar
  • 2 salladslökar finhackade (gröna delen)
  • färsk basilika
  • 4 tomater klyftade
  • 200 g haricots verts
  • salt och peppar
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 300 g glutenfri farfalle eller annan pastaform
  • 3 msk majonnäs
  • 1 tsk grovkornig senap
  • 1 tsk lönnsirap
  • 300 g tillagad kyckling i grova bitar
  • 2 salladslökar finhackade (gröna delen)
  • färsk basilika
  • 4 tomater klyftade
  • 200 g haricots verts
  • salt och peppar
Votes: 3
Betyg: 3.33
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna under rinnande vatten.
  2. Blanda majonnäs, senap och lönnsirap i en stor skål, vispa ner en skvätt vatten så att konsistensen blir som vispgrädde.
  3. Koka haricots verts 1 minut i lättsaltat vatten. Kyl snabbt av.
  4. Blanda dressingen med kyckling, salladslök, haricots verts, basilika och tomater, krydda med salt och peppar. Rör ihop med pastan och servera med ett gott bröd.

ONSDAG

Rostad pumpasallad med mathavre
Om du inte hittar muscat- eller hokkaidopumpa kan du ta en mindre mängd butternutpumpa. Mathavre är ett fiberrikt alternativ till ris. Vegan? Ersätt fetaosten med ett veganskt alternativ.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 muscat- eller hokkaidopumpa
  • olivolja
  • 2 port mathavre
  • 1 liten majrova
  • ½ granatäpple
  • ½ dl pumpafrön
  • 120 g mangold eller babyspenat
  • 150 g fetaost där innehållet av laktos är max 1 g/100 g
  • crema di balsamico
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 muscat- eller hokkaidopumpa
  • olivolja
  • 2 port mathavre
  • 1 liten majrova
  • ½ granatäpple
  • ½ dl pumpafrön
  • 120 g mangold eller babyspenat
  • 150 g fetaost där innehållet av laktos är max 1 g/100 g
  • crema di balsamico
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela pumpan i klyftor och skär bort skal och kärnor. Skär köttet i stora tärningar. Lägg dem på en plåt, salta, peppra och ringla över lite olivolja. Rosta i ugnen i ca 20 minuter.
  2. Koka mathavren enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Skiva majrovan tunt, gärna med en mandolin, och lägg skivorna i iskallt vatten. Kärna ur granatäpplet och rosta pumpafröna i en torr stekpanna.
  3. Lägg upp mangold eller babyspenat på ett serveringsfat och lägg på mathavre och ugnsrostad pumpa.
  4. Toppa med smulad fetaost, granatäppelkärnor, nymalen svartpeppar, rostade pumpafrön, flingsalt och crema di balsamico.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.

TORSDAG

Vietnamesisk biffnudelsallad
Votes: 4
Betyg: 3.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 1,5 tim
Portioner
port
Ingredienser
  • 500 g lövbiff
  • rapsolja
  • 1-2 lime till servering
Marinad
  • 2 citrongräs endast den vita delen
  • 1 msk vitlöksolja
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk farinsocker
Nudelsallad
  • 4 port risnudlar
  • 0,5 gurka
  • 3 sallads-lökar gröna delen
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka mynta
  • 100 g jordnötter
  • 150 g färska böngroddar
  • 2-3 morötter
Sås
  • 1 röd chili
  • 1 tsk vitlöksolja
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 dl kokande vatten
  • 0,5 dl fisksås
  • 1 dl färskpressad lime
Tillagningstid 1,5 tim
Portioner
port
Ingredienser
  • 500 g lövbiff
  • rapsolja
  • 1-2 lime till servering
Marinad
  • 2 citrongräs endast den vita delen
  • 1 msk vitlöksolja
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk farinsocker
Nudelsallad
  • 4 port risnudlar
  • 0,5 gurka
  • 3 sallads-lökar gröna delen
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka mynta
  • 100 g jordnötter
  • 150 g färska böngroddar
  • 2-3 morötter
Sås
  • 1 röd chili
  • 1 tsk vitlöksolja
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 dl kokande vatten
  • 0,5 dl fisksås
  • 1 dl färskpressad lime
Votes: 4
Betyg: 3.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skär köttet i tunna strimlor. Krossa och finhacka citrongräset. Blanda med vitlöksolja, fisksås och socker. Lägg köttet i marinaden och låt stå i kylen minst 30 minuter - helst över natten.
  2. Kärna ur och strimla chilin. Blanda chili, vitlöksolja, strösocker, vatten, fisksås och limesaft i en skål.
  3. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten. Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i halvmånar. Skiva salladslöken. Grovhacka koriander och mynta. Finhacka jordnötter och riv morötterna.
  4. Värm rapsoljan i en stekpanna. Stek köttet i några minuter tills det fått fin färg.
  5. Lägg böngroddar i botten på 4 djupa skålar. Fördela nudlarna och biffen i skålarna. Toppa med morot, gurka, salladslök, koriander, mynta, och jordnötter.
  6. Servera med limeklyftor och sås, som man sedan häller över biffsalladen.

FREDAG

Grillade tunna revbensspjäll med Sweet chili dipp
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 70 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 1,6 kg tunna revbensspjäll
  • 1 påse tortillachips
Marinad
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk vitlöksolja
  • 2 tsk soja
  • 4 msk ljus sirap
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 kvistar rosmarin
  • 6 kvistar oregano
  • 8 kvistar timjan
  • 8 blad blad ramslök eller 1 msk torkad
  • 1 röd chili el mer beroende på styrka
  • salt och svartpeppar
Sweet chili dipp
  • 2 dl laktosfri crème fraiche eller smetana
  • 2 tsk farinsocker
  • 2 tsk chiliflakes
  • salt och svartpeppar
  • 6 blad ramslök eller 1 tsk torkad
  • 1 skvätt citron
Tillagningstid 70 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 1,6 kg tunna revbensspjäll
  • 1 påse tortillachips
Marinad
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk vitlöksolja
  • 2 tsk soja
  • 4 msk ljus sirap
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 kvistar rosmarin
  • 6 kvistar oregano
  • 8 kvistar timjan
  • 8 blad blad ramslök eller 1 msk torkad
  • 1 röd chili el mer beroende på styrka
  • salt och svartpeppar
Sweet chili dipp
  • 2 dl laktosfri crème fraiche eller smetana
  • 2 tsk farinsocker
  • 2 tsk chiliflakes
  • salt och svartpeppar
  • 6 blad ramslök eller 1 tsk torkad
  • 1 skvätt citron
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
Marinad
  1. Blanda olivolja, vitlöksolja och soya. Tillsätt sirap och tomatpuré. Finhacka färska örter, ramslök och röd chili. (Går även bra med torkade örter och chili).
  2. Blanda ner örter och chili i oljan och tillsätt ordentligt med salt och peppar. Rör om. Gnid in revbenen med marinaden och låt vila minst 20 min innan grillning. (Marinera gärna köttet dagen innan och låt ligga i kylen under natten)
Sweet Chili dipp
  1. Häll upp crème fraiche i en skål. Blanda ner farinsocker, chili, salt och peppar. Finhacka ramslök och rör ner. Pressa i en skvätt citron. Rör om ordentligt och smaka av, låt vila i kylen innan severing.
  2. Grilla köttet på medelhög värme i ca 25 min på båda sidor. Skiva upp och servera med tortillachips, sweet chili dip och en sallad.
Tips
  1. Om du vill tillaga i ugn. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienserna och pensla på revbensspjällen. Stek spjällen i ugnen ca 1 tim. Höj ugnsvärmen till 250 grader. Pensla spjällen med resterande marinad och grilla ytterligare ca 10 minuter tills de fått fin färg.