Vecka 38

Veckans goda rätter!

Har du inte provat grönkål tidigare så är det dax! Nu kan man till och med köpa grönkål i påsar där den redan är sköljd och hackad. Ett tips är ändå att gå igenom påsen och ta bor de grova stjälkarna som  har kommit med – de är inte så goda och lite träiga. Denna veckas grönkålspaj är ganska mäktig och mättade så lätta gärna upp med en fräsch sallad till. En lite lättare rätt är citron- och ingefärslaxen med ljummen sallad. Såå fräsch och god och lätt att laga – låt bara laxen marinera ordentligt först. Ha en fin vecka med  smakliga måltider!

Måndag

Grönkålspaj med valnötter

Tisdag

Citrondoftande köttbullar

Onsdag

Pasta pesto med Serranoskinka

Torsdag

Citron & ingefärslax med ljummen krispig sallad

Fredag

Souvlaki i tortillabröd

Veckans recept

MÅNDAG

Grönkålspaj med valnötter
Votes: 4
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
paj
Ingredienser
Pajskal
  • 1,5 dl durramjöl
  • 1,5 dl majsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 dl laktosfri mjölk
Fyllning
  • 300 g grönkål
  • 3 salladslökar gröna delen
  • smör
  • salt och peppar
  • 3 ägg
  • 3 dl laktosfri grädde
  • 2 dl cheddar ost riven
  • 1 dl valnötter
Tillagningstid 50 min
Portioner
paj
Ingredienser
Pajskal
  • 1,5 dl durramjöl
  • 1,5 dl majsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 dl laktosfri mjölk
Fyllning
  • 300 g grönkål
  • 3 salladslökar gröna delen
  • smör
  • salt och peppar
  • 3 ägg
  • 3 dl laktosfri grädde
  • 2 dl cheddar ost riven
  • 1 dl valnötter
Votes: 4
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till pajskalet och tryck ut i en pajform. Nagga lite lätt med en gaffel. Förgrädda skalet i ugnen i 10-15 minuter.
  2. Skölj grönkålen och skär bort stjälkarna. Hacka grönkålen grovt och koka den ett par minuter i lättsaltat vatten, låt rinna av. Finhacka salladslöken. Fräs salladslök och grönkål mjukt i smör utan att det bryns, salta och peppra.
  3. Vispa samman ägg och grädde. Sprid ut grönkålsblandningen i det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost och häll på äggstanningen. Toppa med valnötter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter, eller tills den är gyllene.
  4. Servera med en god tomatsallad.

TISDAG

Citrondoftande köttbullar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 800 g potatis
  • 4 msk Glutenfritt ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 500 g blandfärs
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 0,5 tsk ramslök
  • salt och vitpeppar
  • 1 tsk dragon
  • smör
Sås
  • 4 dl laktosfri mjölk
  • 1,5 msk kalvfond Bong
  • 1 tsk japansk soja
  • 1-2 krm vitpeppar
  • 2 tsk maizena + 2 msk vatten
  • 0,5 citron skal
Morotssallad
  • 3 morötter
  • 0,5 citron saften
  • 0,5 tsk dragon
  • 1 msk vitvinsvinäger
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 800 g potatis
  • 4 msk Glutenfritt ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 500 g blandfärs
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 0,5 tsk ramslök
  • salt och vitpeppar
  • 1 tsk dragon
  • smör
Sås
  • 4 dl laktosfri mjölk
  • 1,5 msk kalvfond Bong
  • 1 tsk japansk soja
  • 1-2 krm vitpeppar
  • 2 tsk maizena + 2 msk vatten
  • 0,5 citron skal
Morotssallad
  • 3 morötter
  • 0,5 citron saften
  • 0,5 tsk dragon
  • 1 msk vitvinsvinäger
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Tvätta och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Blanda ströbröd och vatten i en skål. Rör i färsen. Finhacka salladslöken och rör ner i färsen tillsammans med ramslök, salt, peppar och dragon. Forma till små köttbullar och stek i smör. Lägg över på en tallrik.
  3. Rör i mjölk i stekpannan där du stekt köttbullarna. Tillsätt kalvfond, soja och peppar. Red såsen med maizena utrört i vatten. Lägg tillbaka köttbullarna och låt dem bli varma. Smaka av och krydda med rivet citronskal.
  4. Skala och riv morötterna grovt. Rör ihop citronsaft, dragon och vinäger och blanda med morötterna.
  5. Servera köttbullarna med kokt potatis och morotssallad.

ONSDAG

Pasta pesto med Serranoskinka
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 25 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port glutenfri spaghetti
  • 5-6 tomater
  • crema di balsamico
  • olivolja
  • flingsalt och svartpeppar
  • basilika färsk
  • 4-5 msk pesto Urtekram
  • 16-20 skivor serranoskinka eller parmaskinka
  • Parmesan
Tillagningstid 25 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port glutenfri spaghetti
  • 5-6 tomater
  • crema di balsamico
  • olivolja
  • flingsalt och svartpeppar
  • basilika färsk
  • 4-5 msk pesto Urtekram
  • 16-20 skivor serranoskinka eller parmaskinka
  • Parmesan
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka spaghetti enligt anvisning på paketet. Häll av vattnet och tillsätt lite olivolja och flingsalt. Rör om.
  2. Klyfta tomaterna och lägg på ett fat. Ringla över crema di balsamico och olivolja. Salta och peppra. Garnera med färska basilika blad. Rör ner peston i pastan. Lägg upp serranoskinkan på ett fat och hyvla över parmesan.
  3. Servera pastan med serranoskinka, tomatsallad och ett gott bröd.

TORSDAG

Citron & ingefärslax med ljummen krispig sallad
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 80 min
Portioner
port
Ingredienser
Lax
  • 600 g laxfilé
  • 1,5 citron saften
  • 5 cm ingefära
  • olivolja
Ljummen sallad
  • 4 morötter
  • 1 broccoli endast buketterna
  • 1 knippe rädisor
  • smör
  • vit balsamico
  • salt och svartpeppar
  • 1 påse ruccolamix á 125 g
Yoghurtsås
  • 2 dl laktosfri turkisk yoghurt
  • 2 msk färsk eller fryst hackad dill
  • 0,5 citron rivet skal och saft
Tillagningstid 80 min
Portioner
port
Ingredienser
Lax
  • 600 g laxfilé
  • 1,5 citron saften
  • 5 cm ingefära
  • olivolja
Ljummen sallad
  • 4 morötter
  • 1 broccoli endast buketterna
  • 1 knippe rädisor
  • smör
  • vit balsamico
  • salt och svartpeppar
  • 1 påse ruccolamix á 125 g
Yoghurtsås
  • 2 dl laktosfri turkisk yoghurt
  • 2 msk färsk eller fryst hackad dill
  • 0,5 citron rivet skal och saft
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Blanda yoghurt, dill, skalet och saften från en halv citron. Låt vila i kylen tills servering.
  2. Skär laxen i stora kuber och lägg i en bunke. Riv ingefäran fint och blanda med 1 ½ pressad citron. Vänd ner laxen i blandningen och låt dra i kylen ca 1 timme.
  3. Skala morötterna och skär dem i mindre stavar. Dela broccolin i små buketter. Klyfta rädisorna.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna och stek laxkuberna på hög värme runt om ca 3 minuter så att de får en knaprig yta. Fräs morötter, broccoli och rädisor i smör i en stekpanna till önskat tuggmotstånd. Ringla över lite vit balsamico, salta och peppra.
  5. Lägg upp ruccolamixen på ett stort fat, strö över de ljumma grönsakerna, och lägg på laxen. Servera med yoghurtsåsen.

FREDAG

Souvlaki i tortillabröd
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Förberedelsetid 1,5 tim
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 grillpinnar
  • 600 g fläskytterfilé
  • 1 röd paprika
  • 1 purjolök gröna delen
  • 4 glutenfria tortillabröd t ex Ica
  • 2 tomater
  • 0,5 romansallad
  • 4 msk laktosfri turkisk yoghurt
Marinad
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 msk ljus sirap
  • 1 citron saften
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk ramslök
  • några droppar vitlöksolja
Förberedelsetid 1,5 tim
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 grillpinnar
  • 600 g fläskytterfilé
  • 1 röd paprika
  • 1 purjolök gröna delen
  • 4 glutenfria tortillabröd t ex Ica
  • 2 tomater
  • 0,5 romansallad
  • 4 msk laktosfri turkisk yoghurt
Marinad
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 msk ljus sirap
  • 1 citron saften
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk ramslök
  • några droppar vitlöksolja
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Blötlägg grillpinnarna i vatten 30 minuter. Skär köttet i stora kuber, och paprikan i grova bitar. Skölj och skär purjolöken i 5 cm långa bitar. Varva kött, paprika och purjolök på spetten.
  2. Blanda olivolja, sirap, citronsaft, rosmarin, ramslök och vitlöksolja. Häll marinaden över spetten och låt marinera i rumstemperatur ca en timme. Salta och peppra spetten och grilla på grillen eller i en superhet panna cirka 8-10 minuter tills köttet är färdigt.
  3. Servera spetten i tortillabrödet tillsammans med skivade tomater, romansallad och en klick turkisk yoghurt.