Vecka 39

Veckans goda rätter!

Nu kommer hösten med stormsteg och då passar det fint med soppor och grytor tycker vi. Veckans goda soppa är Röd paprikasoppa som inte alls är stark men bara mustig och fyllig i smaken. Soppa kan ofta vara snällt för bråkiga magar – inte så svårt att smälta men lägger sig fint i magen. Den här med både palsternacka och morötter som är i säsong nu så denna rätt är snäll även mot plånboken. Denna vecka även kräftor på ett litet annorlunda sätt än vi är vana vid med inspiration hämtad från södra USA.
Ha en fin vecka med  smakliga måltider!

Måndag

Souvlaki i tortillabröd

Tisdag

Röd paprikasoppa

Onsdag

Kycklinglårfiléer med parmaskinka och pastasallad

Torsdag

Chèvre- och basilikapaj

Fredag

Kräftor Cajun Style

Veckans recept

MÅNDAG

Souvlaki i tortillabröd
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Förberedelsetid 1,5 tim
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 grillpinnar
  • 600 g fläskytterfilé
  • 1 röd paprika
  • 1 purjolök gröna delen
  • 4 glutenfria tortillabröd t ex Ica
  • 2 tomater
  • 0,5 romansallad
  • 4 msk laktosfri turkisk yoghurt
Marinad
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 msk ljus sirap
  • 1 citron saften
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk ramslök
  • några droppar vitlöksolja
Förberedelsetid 1,5 tim
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 grillpinnar
  • 600 g fläskytterfilé
  • 1 röd paprika
  • 1 purjolök gröna delen
  • 4 glutenfria tortillabröd t ex Ica
  • 2 tomater
  • 0,5 romansallad
  • 4 msk laktosfri turkisk yoghurt
Marinad
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 msk ljus sirap
  • 1 citron saften
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk ramslök
  • några droppar vitlöksolja
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Blötlägg grillpinnarna i vatten 30 minuter. Skär köttet i stora kuber, och paprikan i grova bitar. Skölj och skär purjolöken i 5 cm långa bitar. Varva kött, paprika och purjolök på spetten.
  2. Blanda olivolja, sirap, citronsaft, rosmarin, ramslök och vitlöksolja. Häll marinaden över spetten och låt marinera i rumstemperatur ca en timme. Salta och peppra spetten och grilla på grillen eller i en superhet panna cirka 8-10 minuter tills köttet är färdigt.
  3. Servera spetten i tortillabrödet tillsammans med skivade tomater, romansallad och en klick turkisk yoghurt.

TISDAG

Röd paprikasoppa
Votes: 6
Betyg: 3.33
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 röda paprikor
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 l vatten
  • 3 msk grönsaksfond eller kycklingfond Bong
  • 1 burk krossade tomater á 400g
  • 1 msk vitlökolja
  • 2 tsk paprikapulver
  • salt och peppar
  • finhackad färsk persilja
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 röda paprikor
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 l vatten
  • 3 msk grönsaksfond eller kycklingfond Bong
  • 1 burk krossade tomater á 400g
  • 1 msk vitlökolja
  • 2 tsk paprikapulver
  • salt och peppar
  • finhackad färsk persilja
Votes: 6
Betyg: 3.33
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och strimla paprikan. Skala och slanta morot och palsternacka. Lägg grönsakerna på en ugnsplåt och ringla över olja. Salta och peppra. Rosta i ugnen ca 20-25 minuter, tills de är gyllene och mjuka. Rör om då och då.
  3. När grönsaker är klara, lägg dem i en kastrull. Häll på hälften av vattnet, fond och krossade tomater. Mixa slätt med en stavmixer. Värm soppan på medelvärme, häll på resten av vattnet och smaksätt med vitlöksolja, paprikapulver, salt och peppar.
  4. Strö över finhackad persilja och servera med ett gott bröd.

ONSDAG

Kycklinglårfiléer med parmaskinka och pastasallad
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 45 min
Portioner
port
Ingredienser
Pastasallad
  • 4 port glutenfri pasta
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • olivolja
  • 1 pkt fetaost à 150g (där innehållet av laktos är max 1g/100g)
  • 2 dl kalamata oliver urkärnade
  • 70 g ruccola
  • salt och peppar
Kyckling
  • 4 kycklinglårfiléer
  • salt och peppar
  • 4 skivor parmaskinka eller serranoskinka
  • 200 g körsbärstomater på kvist
  • olivolja
Tillagningstid 45 min
Portioner
port
Ingredienser
Pastasallad
  • 4 port glutenfri pasta
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • olivolja
  • 1 pkt fetaost à 150g (där innehållet av laktos är max 1g/100g)
  • 2 dl kalamata oliver urkärnade
  • 70 g ruccola
  • salt och peppar
Kyckling
  • 4 kycklinglårfiléer
  • salt och peppar
  • 4 skivor parmaskinka eller serranoskinka
  • 200 g körsbärstomater på kvist
  • olivolja
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Dela paprikorna och ta ur kärnhuset. Skär i grova bitar och lägg på plåt. Ringla över olivolja och blanda. Rosta i ugn på 250 grader ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Blanda med nykokt pasta, smulad fetaost, oliver, ruccola och lite olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Lägg ut kycklinglårfiléerna, salta och peppra. Rulla ihop dem och linda skinkan runt så du får fyra rullar. Grilla på medelvärme ca 10 minuter, vänd några gånger. Lägg körsbärstomaterna på bakplåtspapper i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och salta och peppra. Ställ på grillen i ca 5 minuter, eller tills de spricker lite lätt.
  4. Servera kycklingen och tomaterna med pastasalladen.
  5. Tips Det går även bra att steka kycklingen i en het panna med lite olivolja, och grilla tomaterna i ugnen på 250 grader i 5 - 7 minuter.

TORSDAG

Chèvre- och basilikapaj
Paj är perfekt att frysa in och ta med som lunchlåda. Det går bra att ersätta durra- och majsmjöl med siktat dinkelmjöl.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
Pajskal
  • 1 ½ dl durramjöl
  • 1 ½ dl majsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 dl laktosfri mjölk
Fyllning
  • 250 g färsk eller fryst broccoli
  • 8 soltorkade tomater
  • 150 g färsk spenat
  • 3 msk pinjenötter
  • 3 ägg
  • 3 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 125 g chèvre där innehållet av laktos är max 1 g/100 g
  • eller mjölk
  • 1 kruka hackad basilika
  • smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • nymalen svartpeppar
Portioner
port
Ingredienser
Pajskal
  • 1 ½ dl durramjöl
  • 1 ½ dl majsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 dl laktosfri mjölk
Fyllning
  • 250 g färsk eller fryst broccoli
  • 8 soltorkade tomater
  • 150 g färsk spenat
  • 3 msk pinjenötter
  • 3 ägg
  • 3 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 125 g chèvre där innehållet av laktos är max 1 g/100 g
  • eller mjölk
  • 1 kruka hackad basilika
  • smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • nymalen svartpeppar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till pajskalet och tryck ut i en pajform. Nagga lite lätt med en gaffel. Förgrädda skalet i ugnen i 10–15 minuter.
  2. Skär broccoli och tomater i bitar. Fräs spenaten i lite smör i en stekpanna. Rosta pinjenötterna i torr panna. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Lägg spenat, broccoli, basilika, soltorkade tomater och pinjenötter i pajformen och häll över äggstanningen. Skiva chèvren och lägg överst på pajen.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills osten fått fin färg. Servera med en grönsallad.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.

FREDAG

Kräftor Cajun Style
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 5 l vatten
  • 1 majskolv
  • 1 röd chili
  • 1 citron
  • 1 fänkål
  • 300 g färskpotatis
  • 3 salladslök gröna delen
  • 1 knippe krondill
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 3 lagerblad
  • 1 flaska pale ale
  • 0,5 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk råsocker
  • 1 kg kräftor kokta
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 5 l vatten
  • 1 majskolv
  • 1 röd chili
  • 1 citron
  • 1 fänkål
  • 300 g färskpotatis
  • 3 salladslök gröna delen
  • 1 knippe krondill
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 3 lagerblad
  • 1 flaska pale ale
  • 0,5 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk råsocker
  • 1 kg kräftor kokta
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Dela majskolven i fyra bitar. Dela chilin. Skär citronen och fänkålen i klyftor. Skölj och skrubba potatisen. Grovhacka salladslöken.
  2. Lägg majs, chili, citron, fänkål, potatis, salladslök, krondill, fänkålsfrön och lagerblad i grytan. Häll på ölen och tillsätt salt, peppar och socker. Koka ca 15 minuter eller tills potatisen och majsen är färdig.
  3. Häll av spaden från kräftorna och lägg dem i kastrullen. Låt dem snabbt bli varma, lägg upp dem på ett stort fat och njut!