Vecka 4

Våga välja vegetariskt!

Vi vill gärna inspirera till att välja mer vegetariskt. Både för hälsan, magens välmående men även för miljön. Denna veckas måltider är alla vegetariska och vi hoppas att du hittar en ny favorit. Vill du gärna lägga till fisk eller fågel så passar det fint med lite kyckling till pastan och lax i stället för tofu i woken.
Ha en fin vecka med smakliga måltider!

Måndag

Vegetarisk Shish kebab med quinoasallad

Tisdag

Krämig brysselkålspasta

Onsdag

Quorndolmar

Torsdag

Grönkålssoppa

Fredag

Tofuwok med grön curry

Veckans recept

MÅNDAG

Vegetarisk Shish kebab med quinoasallad
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 60 port
Portioner
port
Ingredienser
Myntayoghurt
  • 2,5 dl laktosfri grekisk yoghurt
  • 1 kruka mynta finhackad
  • 0,5 tsk råsocker kan uteslutas
Quinoasallad
  • 2 dl quinoa blanda gärna vit och röd
  • 3 tomater
  • 0,5 gurka
  • 3 salladslökar gröna delen
  • 1 kruka persilja
  • 1 lime
  • salt och peppar
Vegetarisk Shish kebab
  • 300 g quornfärs
  • 2 ägg
  • 1,5 dl Glutenfritt ströbröd
  • 1,5 msk grönsaksfond Bong
  • 1 dl vatten
  • 1 msk soja
  • 3 salladslökar gröna delen
  • 1 näve bladpersilja
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk malda korianderfrön
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1-3 tsk chilipulver
  • 0,5 citron saften
  • salt
  • träspett
Tillagningstid 60 port
Portioner
port
Ingredienser
Myntayoghurt
  • 2,5 dl laktosfri grekisk yoghurt
  • 1 kruka mynta finhackad
  • 0,5 tsk råsocker kan uteslutas
Quinoasallad
  • 2 dl quinoa blanda gärna vit och röd
  • 3 tomater
  • 0,5 gurka
  • 3 salladslökar gröna delen
  • 1 kruka persilja
  • 1 lime
  • salt och peppar
Vegetarisk Shish kebab
  • 300 g quornfärs
  • 2 ägg
  • 1,5 dl Glutenfritt ströbröd
  • 1,5 msk grönsaksfond Bong
  • 1 dl vatten
  • 1 msk soja
  • 3 salladslökar gröna delen
  • 1 näve bladpersilja
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk malda korianderfrön
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1-3 tsk chilipulver
  • 0,5 citron saften
  • salt
  • träspett
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Blanda yoghurt med finhackad mynta och råsocker. Rör om ordentligt och och låt vila i kylen tills servering. Lägg träspett i blöt.
  2. Koka quinoa enligt anvisningen på förpackningen och låt svalna. Klyfta tomaterna i mindre bitar, tärna gurkan, finhacka salladslök och persilja. Rör ner allt tillsammans med quinoa i en skål. Salta, peppra och pressa över en lime.
  3. Fräs quornfärsen i en stekpanna så den får lite stekyta och tinar. Blanda ihop vatten, fond och soja i en skål och häll ner i färsen. Stek tills vätskan har reducerats bort och tagits upp av färsen. Finhacka salladslök och persilja, blanda med ströbröd, ägg, citronjuice och alla kryddorna i en bunke. Låt dra i ca en minut, blanda ner färsen i kryddblandningen. Rör om ordentligt så det blir väl ihopblandat. Smaka av med salt och ev. mer kryddor. (De kommer smaka ungefär som smeten, fast lite mildare när de är klara). Om färsen känns torr, blanda ut med lite rapsolja eller vatten, och om den är för lös, tillsätt mer ströbröd. Det ska vara en lättarbetad färs som håller ihop bra, men inte är stabbig.
  4. Forma ca 8 st långa ”korvar” av färsen och spetsa dem på längden på grillspett. Grilla på hög värme och rulla dem ofta så de får en jämn och välgrillad yta. Låt därefter ligga 5-10 minuter på ytterkanten av grillen så de blir genomgrillade. Går även bra att steka i en panna.
  5. Servera quornspetten med quinoasallad och myntayoghurt.

TISDAG

Krämig brysselkålspasta
Här kan du använda antingen grädde eller crème fraiche, det går lika bra med båda alternativen. Är du fettkänslig kan du välja produkter med en lägre fetthalt. Det går också bra att använda grönkål istället för brysselkål. Vegan? Använd havre- eller risgrädde och ett veganskt ostalternativ.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
  • 400 g glutenfri pasta t.ex.
  • tagliatelle
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 250 g brysselkål
  • 1 tsk torkad ramslök
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl laktosfri grädde eller crème
  • fraiche
  • 4 msk pinjenötter
  • 50 g riven parmesan ca 1 dl
  • 1 tsk rivet citronskal + till
  • Garnering
  • 1 msk citronsaft
  • Parmesan
  • Flingsalt
  • nymalen svartpeppar
Portioner
port
Ingredienser
  • 400 g glutenfri pasta t.ex.
  • tagliatelle
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 250 g brysselkål
  • 1 tsk torkad ramslök
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl laktosfri grädde eller crème
  • fraiche
  • 4 msk pinjenötter
  • 50 g riven parmesan ca 1 dl
  • 1 tsk rivet citronskal + till
  • Garnering
  • 1 msk citronsaft
  • Parmesan
  • Flingsalt
  • nymalen svartpeppar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Finhacka salladslöken. Tina brysselkålen och halvera dem. Fräs salladslök och ramslök i olivolja några minuter i en stekpanna. Tillsätt brysselkålen och fräs ca 3 minuter. Häll på grädde eller crème fraiche och låt koka ihop.
  2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
  3. Häll av vattnet från pastan. Blanda pastan med brysselkål- blandningen, riven parmesan, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Garnera med pinjenötter, citronskal och hyvlad parmesan.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.

ONSDAG

Quorndolmar
Vegan? Använd mjölkfritt margarin och havremjölk eller rismjölk och risgrädde.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
Quorndolmar
  • 1 vitkålshuvud
  • 600 g quornfärs
  • ½ dl kokt grötris
  • 2 dl laktosfri mjölk
  • 2 ägg
  • 1 tsk soja
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 ½ msk lökfri grönsaksfond
  • 2 msk smält smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 dl vatten
  • smör till formen
  • salt och nymalen svartpeppar
Gräddsås
  • 1 dl skysås från formen
  • 1 dl kålspad
  • 2 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • ½ msk soja
  • ½ msk balsamvinäger
  • ½ msk grönsaksfond
Pressgurka
  • 1 färsk gurka
  • 1 dl vatten
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk socker
  • ½ krm malen vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja
Rårörda lingon
  • 250 g frysta lingon
  • 1 dl strösocker
Till servering
  • kokt eller pressad potatis
  • 250 g frysta lingon
  • 1 dl strösocker
  • Till servering
  • kokt eller pressad potatis
Portioner
port
Ingredienser
Quorndolmar
  • 1 vitkålshuvud
  • 600 g quornfärs
  • ½ dl kokt grötris
  • 2 dl laktosfri mjölk
  • 2 ägg
  • 1 tsk soja
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 ½ msk lökfri grönsaksfond
  • 2 msk smält smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 dl vatten
  • smör till formen
  • salt och nymalen svartpeppar
Gräddsås
  • 1 dl skysås från formen
  • 1 dl kålspad
  • 2 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • ½ msk soja
  • ½ msk balsamvinäger
  • ½ msk grönsaksfond
Pressgurka
  • 1 färsk gurka
  • 1 dl vatten
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk socker
  • ½ krm malen vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja
Rårörda lingon
  • 250 g frysta lingon
  • 1 dl strösocker
Till servering
  • kokt eller pressad potatis
  • 250 g frysta lingon
  • 1 dl strösocker
  • Till servering
  • kokt eller pressad potatis
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Börja med pressgurkan: Skiva gurkan tunt. Gör en lag av ättiksprit, vatten, socker, vitpeppar och persilja. Rör tills sockret löst sig. Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.
  2. Rör ihop lingon och socker och låt stå fram till servering.
  3. Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Ta upp med en hålslev och lossa försiktigt bladen. Skär bort de hårda mittdelarna. Spar 2 dl av kokvattnet. Lägg upp bladen på en skärbräda.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda quornfärs, grötris, mjölk, ägg, soja, kanel och fond. Salta och peppra. Kör i en matberedare till en smidig smet. Klicka ut smeten på kålbladen, rulla ihop dem till täta dolmar och lägg dem i en smord, ugnssäker form. Pensla dolmarna med smält smör och sirap.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter tills dolmarna fått fin färg runtom. Tillsätt 2 dl vatten i formen och sänk värmen till 150 grader. Bräsera i ytterligare 30–40 minuter och ös med sky då och då.
  6. Vispa ihop alla ingredienserna till såsen i en stekpanna. Koka upp och smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Servera quorndolmarna med kokt potatis, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.

TORSDAG

Grönkålssoppa
Om du inte får tag på grönkål går det lika bra med samma mängd färsk eller fryst spenat. Toppa soppan med hackade nötter eller frön, basilika och en skvätt grädde. Vegan? Hoppa över äggen och välj ris- eller havregrädde.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
  • 600 g grönkål
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 2 msk siktat dinkelmjöl
  • 1 liter vatten
  • 2-3 msk lökfri grönsaksfond
  • 2 dl laktosfri grädde
  • 4 hårdkokta ägg
  • smör
  • salt
  • nymalen vitpeppar
Portioner
port
Ingredienser
  • 600 g grönkål
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 2 msk siktat dinkelmjöl
  • 1 liter vatten
  • 2-3 msk lökfri grönsaksfond
  • 2 dl laktosfri grädde
  • 4 hårdkokta ägg
  • smör
  • salt
  • nymalen vitpeppar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skölj grönkålen och skär eller klipp bort stjälkarna. Strimla kålen och lägg den i en bunke.
  2. Finhacka salladslöken och fräs den i smör i en stor kastrull. Tillsätt grönkålen och rör om någon minut. Strö över mjölet och rör om ordentligt. Häll på vatten och fond. Rör om och låt koka under lock ca 20 minuter.
  3. Tillsätt grädde i soppan och smaka av med salt och vitpeppar. Servera soppan som den är eller mixa den slät med en stavmixer.
  4. Servera med ägghalvor och gärna en bit bröd med en god ost.

FREDAG

Tofuwok med grön curry
Att hitta en currypasta utan vitlök är snudd på omöjligt, så den får man göra själv. Det som blir över kan du förvara i kylen och använda till annat.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
  • Currypasta
  • 5 salladslökar gröna delen
  • ½ kruka koriander
  • 2 gröna chilifrukter urkärnade
  • 2 stjälkar citrongräs ta bort yttre
  • bladen och skiva resten
  • 15 cm ingefära skalad
  • 1 msk fisksås
Tofu
  • 400 g naturell tofu
  • 2 msk rapsolja
  • chiliolja eller chiliflakes
  • salt
Currygryta
  • 1 röd paprika
  • 1 morot
  • 100 g haricots verts
  • 250 g pak choi
  • 2 msk olja gärna smaksatt med
  • vitlök
  • 1 burk bambuskott à 230 g
  • 1 dl edamamebönor
  • 6 kaffirlimeblad
  • 1 burk kokosmjölk à 400 ml
  • ½ lime saften
  • 1 burk kokosmjölk à 400 ml
  • ½ lime saften
Portioner
port
Ingredienser
  • Currypasta
  • 5 salladslökar gröna delen
  • ½ kruka koriander
  • 2 gröna chilifrukter urkärnade
  • 2 stjälkar citrongräs ta bort yttre
  • bladen och skiva resten
  • 15 cm ingefära skalad
  • 1 msk fisksås
Tofu
  • 400 g naturell tofu
  • 2 msk rapsolja
  • chiliolja eller chiliflakes
  • salt
Currygryta
  • 1 röd paprika
  • 1 morot
  • 100 g haricots verts
  • 250 g pak choi
  • 2 msk olja gärna smaksatt med
  • vitlök
  • 1 burk bambuskott à 230 g
  • 1 dl edamamebönor
  • 6 kaffirlimeblad
  • 1 burk kokosmjölk à 400 ml
  • ½ lime saften
  • 1 burk kokosmjölk à 400 ml
  • ½ lime saften
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Mixa alla ingredienser till currypastan till en jämn pasta i en mixer eller med en stavmixer.
  2. Skär tofun i mindre kuber. Hetta upp rapsolja och chiliolja eller chiliflakes i en stor stekpanna och stek tofubitarna gyllenbruna. Salta lite lätt och lägg över tofun på en tallrik.
  3. Kärna ur paprikan och skala moroten, skiva dem tunt. Dela haricots verts på mitten och ta loss bladen på pak choi. Hetta upp oljan i en stor panna och fräs currypastan på medelvärme i någon minut. Tillsätt paprika, morot, haricots verts, pak choi, bambuskott, edamamebönor och kaffirlimeblad.
  4. Rör ner kokosmjölk och tofu och låt sjuda ca 10–15 minuter. Smaka av med limesaft. Servera grytan med risnudlar.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.