Vecka 4
Måndag
Vegetarisk Shish kebab med quinoasallad

Tisdag
Krämig brysselkålspasta

Onsdag
Quorndolmar

Torsdag
Grönkålssoppa

Fredag
Tofuwok med grön curry

Veckans recept
MÅNDAG
Tillagningstid | 60 port |
Portioner |
port
|
- 2,5 dl laktosfri grekisk yoghurt
- 1 kruka mynta finhackad
- 0,5 tsk råsocker kan uteslutas
- 2 dl quinoa blanda gärna vit och röd
- 3 tomater
- 0,5 gurka
- 3 salladslökar gröna delen
- 1 kruka persilja
- 1 lime
- salt och peppar
- 300 g quornfärs
- 2 ägg
- 1,5 dl Glutenfritt ströbröd
- 1,5 msk grönsaksfond Bong
- 1 dl vatten
- 1 msk soja
- 3 salladslökar gröna delen
- 1 näve bladpersilja
- 1 msk mald spiskummin
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk kanel
- 1 tsk malda korianderfrön
- 2 tsk gurkmeja
- 1-3 tsk chilipulver
- 0,5 citron saften
- salt
- träspett
Ingredienser
Myntayoghurt
Quinoasallad
Vegetarisk Shish kebab
|
- Blanda yoghurt med finhackad mynta och råsocker. Rör om ordentligt och och låt vila i kylen tills servering. Lägg träspett i blöt.
- Koka quinoa enligt anvisningen på förpackningen och låt svalna. Klyfta tomaterna i mindre bitar, tärna gurkan, finhacka salladslök och persilja. Rör ner allt tillsammans med quinoa i en skål. Salta, peppra och pressa över en lime.
- Fräs quornfärsen i en stekpanna så den får lite stekyta och tinar. Blanda ihop vatten, fond och soja i en skål och häll ner i färsen. Stek tills vätskan har reducerats bort och tagits upp av färsen. Finhacka salladslök och persilja, blanda med ströbröd, ägg, citronjuice och alla kryddorna i en bunke. Låt dra i ca en minut, blanda ner färsen i kryddblandningen. Rör om ordentligt så det blir väl ihopblandat. Smaka av med salt och ev. mer kryddor. (De kommer smaka ungefär som smeten, fast lite mildare när de är klara). Om färsen känns torr, blanda ut med lite rapsolja eller vatten, och om den är för lös, tillsätt mer ströbröd. Det ska vara en lättarbetad färs som håller ihop bra, men inte är stabbig.
- Forma ca 8 st långa ”korvar” av färsen och spetsa dem på längden på grillspett. Grilla på hög värme och rulla dem ofta så de får en jämn och välgrillad yta. Låt därefter ligga 5-10 minuter på ytterkanten av grillen så de blir genomgrillade. Går även bra att steka i en panna.
- Servera quornspetten med quinoasallad och myntayoghurt.
TISDAG
Portioner |
port
|
- 400 g glutenfri pasta t.ex.
- tagliatelle
- 2 salladslökar gröna delen
- 250 g brysselkål
- 1 tsk torkad ramslök
- 2 msk olivolja
- 3 dl laktosfri grädde eller crème
- fraiche
- 4 msk pinjenötter
- 50 g riven parmesan ca 1 dl
- 1 tsk rivet citronskal + till
- Garnering
- 1 msk citronsaft
- Parmesan
- Flingsalt
- nymalen svartpeppar
Ingredienser
|
- Koka pastan enligt anvisning på paketet. Finhacka salladslöken. Tina brysselkålen och halvera dem. Fräs salladslök och ramslök i olivolja några minuter i en stekpanna. Tillsätt brysselkålen och fräs ca 3 minuter. Häll på grädde eller crème fraiche och låt koka ihop.
- Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
- Häll av vattnet från pastan. Blanda pastan med brysselkål- blandningen, riven parmesan, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Garnera med pinjenötter, citronskal och hyvlad parmesan.
Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”
Fotograf: Ulrika Pousette.
ONSDAG
Portioner |
port
|
- 1 vitkålshuvud
- 600 g quornfärs
- ½ dl kokt grötris
- 2 dl laktosfri mjölk
- 2 ägg
- 1 tsk soja
- 2 tsk malen kanel
- 1 ½ msk lökfri grönsaksfond
- 2 msk smält smör
- 2 msk ljus sirap
- 2 dl vatten
- smör till formen
- salt och nymalen svartpeppar
- 1 dl skysås från formen
- 1 dl kålspad
- 2 dl laktosfri matlagningsgrädde
- ½ msk soja
- ½ msk balsamvinäger
- ½ msk grönsaksfond
- 1 färsk gurka
- 1 dl vatten
- 2 msk ättiksprit 12 %
- 2 msk socker
- ½ krm malen vitpeppar
- 2 msk hackad persilja
- 250 g frysta lingon
- 1 dl strösocker
- kokt eller pressad potatis
- 250 g frysta lingon
- 1 dl strösocker
- Till servering
- kokt eller pressad potatis
Ingredienser
Quorndolmar
Gräddsås
Pressgurka
Rårörda lingon
Till servering
|
- Börja med pressgurkan: Skiva gurkan tunt. Gör en lag av ättiksprit, vatten, socker, vitpeppar och persilja. Rör tills sockret löst sig. Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.
- Rör ihop lingon och socker och låt stå fram till servering.
- Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Ta upp med en hålslev och lossa försiktigt bladen. Skär bort de hårda mittdelarna. Spar 2 dl av kokvattnet. Lägg upp bladen på en skärbräda.
- Sätt ugnen på 200 grader. Blanda quornfärs, grötris, mjölk, ägg, soja, kanel och fond. Salta och peppra. Kör i en matberedare till en smidig smet. Klicka ut smeten på kålbladen, rulla ihop dem till täta dolmar och lägg dem i en smord, ugnssäker form. Pensla dolmarna med smält smör och sirap.
- Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter tills dolmarna fått fin färg runtom. Tillsätt 2 dl vatten i formen och sänk värmen till 150 grader. Bräsera i ytterligare 30–40 minuter och ös med sky då och då.
- Vispa ihop alla ingredienserna till såsen i en stekpanna. Koka upp och smaka av med salt och svartpeppar.
- Servera quorndolmarna med kokt potatis, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon.
Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”
Fotograf: Ulrika Pousette.
TORSDAG
- Skölj grönkålen och skär eller klipp bort stjälkarna. Strimla kålen och lägg den i en bunke.
- Finhacka salladslöken och fräs den i smör i en stor kastrull. Tillsätt grönkålen och rör om någon minut. Strö över mjölet och rör om ordentligt. Häll på vatten och fond. Rör om och låt koka under lock ca 20 minuter.
- Tillsätt grädde i soppan och smaka av med salt och vitpeppar. Servera soppan som den är eller mixa den slät med en stavmixer.
- Servera med ägghalvor och gärna en bit bröd med en god ost.
FREDAG
Portioner |
port
|
- Currypasta
- 5 salladslökar gröna delen
- ½ kruka koriander
- 2 gröna chilifrukter urkärnade
- 2 stjälkar citrongräs ta bort yttre
- bladen och skiva resten
- 15 cm ingefära skalad
- 1 msk fisksås
- 400 g naturell tofu
- 2 msk rapsolja
- chiliolja eller chiliflakes
- salt
- 1 röd paprika
- 1 morot
- 100 g haricots verts
- 250 g pak choi
- 2 msk olja gärna smaksatt med
- vitlök
- 1 burk bambuskott à 230 g
- 1 dl edamamebönor
- 6 kaffirlimeblad
- 1 burk kokosmjölk à 400 ml
- ½ lime saften
- 1 burk kokosmjölk à 400 ml
- ½ lime saften
Ingredienser
Tofu
Currygryta
|
- Mixa alla ingredienser till currypastan till en jämn pasta i en mixer eller med en stavmixer.
- Skär tofun i mindre kuber. Hetta upp rapsolja och chiliolja eller chiliflakes i en stor stekpanna och stek tofubitarna gyllenbruna. Salta lite lätt och lägg över tofun på en tallrik.
- Kärna ur paprikan och skala moroten, skiva dem tunt. Dela haricots verts på mitten och ta loss bladen på pak choi. Hetta upp oljan i en stor panna och fräs currypastan på medelvärme i någon minut. Tillsätt paprika, morot, haricots verts, pak choi, bambuskott, edamamebönor och kaffirlimeblad.
- Rör ner kokosmjölk och tofu och låt sjuda ca 10–15 minuter. Smaka av med limesaft. Servera grytan med risnudlar.
Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”
Fotograf: Ulrika Pousette.