Vecka 5

Veckans goda rätter!

Måndag

Kyckling balsamico med parmaskinka och rotsaker

Tisdag

Spetskål i ugn

Onsdag

Torsk- och laxgryta

Torsdag

Vegetarisk moussaka

Fredag

Oxfilépasta med gul och röd paprika

Veckans recept

MÅNDAG

Kyckling balsamico med parmaskinka och rotsaker
Rotsaker är perfekt för IBS-magen. Tillsätt världens godaste sås och vips så är middagen klar! Stek kycklingen med skarven på skinkan nedåt så sitter den lättare kvar.
Votes: 9
Betyg: 4.67
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
Ugnsstekta rotsaker
  • 600 g potatis
  • 200 g rotselleri
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 tsk torkade franska örter
  • salt och svartpeppar
  • 1 msk olja
Parmalindad kyckling
  • 4 kycklingfiléer
  • 70 g lufttorkad skinka t ex parmaskinka
  • smör
Balsamicosås
  • 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk kalvfond koncentrerad (Bong)
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
Ugnsstekta rotsaker
  • 600 g potatis
  • 200 g rotselleri
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 tsk torkade franska örter
  • salt och svartpeppar
  • 1 msk olja
Parmalindad kyckling
  • 4 kycklingfiléer
  • 70 g lufttorkad skinka t ex parmaskinka
  • smör
Balsamicosås
  • 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk kalvfond koncentrerad (Bong)
Votes: 9
Betyg: 4.67
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225˚.
  2. Skala och skär potatis, rotselleri, morot och palsternacka i mindre bitar. Lägg dem i en långpanna och krydda med franska örter,salt och olja. Stek i ugnen ca 30 minuter.
  3. Salta och peppra kycklingfiléerna. Linda en skiva skinka runt varje kycklingfilé och stek dem runtom i en stekpanna tills de fått lite färg. Flytta över dem till en smord, ugnsfast form.
  4. Rör ihop matlagningsgrädde,balsamvinäger och kalvfond och häll det i formen. Sätt in i mitten av ugnen när det återstårca 20 minuter på rotsakerna och låt steka tills kycklingen och rotsakerna är klara.

TISDAG

Spetskål i ugn
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 spetskålshuvuden
  • 4 msk laktosfri matlagningsgrädde
  • lagrad ost eller parmesan
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 spetskålshuvuden
  • 4 msk laktosfri matlagningsgrädde
  • lagrad ost eller parmesan
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär varje spetskålshuvud i fyra klyftor och lägg dem på en plåt. Salta och peppra. Häll lite grädde i springorna och toppa med skivad ost eller hyvlad parmesan.
  2. Rosta spetskålen i ugnen ca 20 minuter.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.

ONSDAG

Torsk- och laxgryta
En färggrann och mild men ändå smakrik gryta på torsk och lax.
Votes: 6
Betyg: 4.17
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 palsternackor
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl laktosfri mjölk
  • 3 dl kokosmjölk
  • 2 msk fiskfond Bong
  • 0,5 - 1 msk curry
  • salt och vitpeppar
  • 1 broccoli endat buketterna
  • 1 dl strimlad purjolök gröna delen
  • 200 g fryst torsk i tärningar
  • 200 g fryst lax i tärningar
  • finhackad gräslök
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 palsternackor
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl laktosfri mjölk
  • 3 dl kokosmjölk
  • 2 msk fiskfond Bong
  • 0,5 - 1 msk curry
  • salt och vitpeppar
  • 1 broccoli endat buketterna
  • 1 dl strimlad purjolök gröna delen
  • 200 g fryst torsk i tärningar
  • 200 g fryst lax i tärningar
  • finhackad gräslök
Votes: 6
Betyg: 4.17
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skala och skär palsternackan i skivor, lägg i en kastrull. Häll på vatten, mjölk och kokosmjölk, tillsätt fiskfond. Låt koka upp och tillsätt curry, salt och peppar.
  2. Skär broccolin i buketter och tillsätt i kastrullen tillsammans med purjolök och fisken. Låt sjuda i några minuter.
  3. Strö över finhackad gräslök vid servering.

TORSDAG

Vegetarisk moussaka
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 100 g quinoa
  • 2 aubergine skivade i tunna skivor
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 röd paprika
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 1 kanelstång
  • 2 msk persilja hackad
Toppning
  • 125 g fetaost där innehållet av laktos är max 1g/100g
  • 1,5 dl laktosfri grädde
  • 3 ägg
  • muskot färskriven
  • 1 tsk oregano
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl färskriven parmesan eller pecorino ost
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 100 g quinoa
  • 2 aubergine skivade i tunna skivor
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 röd paprika
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 1 kanelstång
  • 2 msk persilja hackad
Toppning
  • 125 g fetaost där innehållet av laktos är max 1g/100g
  • 1,5 dl laktosfri grädde
  • 3 ägg
  • muskot färskriven
  • 1 tsk oregano
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl färskriven parmesan eller pecorino ost
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180 grader. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Skär aubergine i tunna skivor. Vänd runt dem i lite olivolja och låt rinna av. Krydda efter smak med salt och svartpeppar.
  2. Hetta upp en stekpanna på medelvärme, tillsätt aubergineskivorna i omgångar och stek i 2-3 minuter på varje sida, eller tills de är gyllenbruna. Ta ur auberginen från pannan och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Finhacka selleri och paprika. Lägg i pannan och fräs ca 2-3 minuter. Tillsätt tomatpuré, rör om ordentligt, och stek i ytterligare 4-5 minuter. Häll på krossade tomater och kanelstång, låt sjuda i 4-5 minuter. Tillsätt quinoa och lägg i den stekta auberginen. Sjud i ytterligare 2-3 minuter. Häll över blandningen till en ugnsfast form och strö över hackad persilja.
  4. Rör ihop fetaost, grädde, ägg och riven muskot. Krydda av med oregano, salt och svartpeppar. Häll toppingen över aubergineblandningen. Strö över riven parmesan.Grädda i ugnen ca 25-30 minuter eller tills toppingen är gyllenbrun.
  5. Servera direkt, gärna med en god sallad.

FREDAG

Oxfilépasta med gul och röd paprika
En pasta som blir lyxigare med oxfilé eller mera vardagsmat med till exempel rostbiff. Tryffelolja ger en god smak, men kan uteslutas om man önskar.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 35 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 400 g glutenfri pasta t ex penne
  • 0,5 purjolök gröna delen
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • smör eller olja
  • salt och svartpeppar
  • 400 g oxfilé i mindre bitar
  • 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 1 msk kalvfond koncentrerad
  • 1 tsk soja
  • 1 msk tryffelolja
  • färsk basilika
  • hyvlad parmesanost
Tillagningstid 35 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 400 g glutenfri pasta t ex penne
  • 0,5 purjolök gröna delen
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • smör eller olja
  • salt och svartpeppar
  • 400 g oxfilé i mindre bitar
  • 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 1 msk kalvfond koncentrerad
  • 1 tsk soja
  • 1 msk tryffelolja
  • färsk basilika
  • hyvlad parmesanost
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt anvisning på paketet.
  2. Strimla purjolök och paprika och fräs i smör eller olja någon minut. Lägg åt sidan.
  3. Salta och peppra köttbitarna. Stek oxfilébitarna hastigt i smör på hög värme, de ska få en brynt yta men inte bli genomstekta, lägg dem på en tallrik.
  4. Lägg paprika och purjolök i pannan och tillsätt grädde, kalvfond, soja och tryffelolja. Låt puttra någon minut och smaka av såsen med salt och peppar.
  5. Tillsätt köttet och låt det puttra i såsen tills det är så genomstekt som du önskar.
  6. Servera med färsk basilika, hyvlad parmesan och svartpeppar.