Vecka 52

Lite blandat smått och gott så här i julveckan. Lite varianter på köttbulls- och silltemat med lite friska citrussmaker. Lax hör ju också julen till men fredagens lax är en fräsch variant som kan passa bra i slutet av julveckan.

Ha en fantastisk fin julvecka med  smakliga måltider!

Måndag

Citrondoftande köttbullar

Tisdag

Sill med ingefära och citron

Onsdag

Janssons frestelse

Torsdag

Ljummen rödkålssallad med apelsin

Fredag

Saltbakad rosépeppar lax med romsås

Veckans recept

MÅNDAG

Citrondoftande köttbullar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 800 g potatis
  • 4 msk Glutenfritt ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 500 g blandfärs
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 0,5 tsk ramslök
  • salt och vitpeppar
  • 1 tsk dragon
  • smör
Sås
  • 4 dl laktosfri mjölk
  • 1,5 msk kalvfond Bong
  • 1 tsk japansk soja
  • 1-2 krm vitpeppar
  • 2 tsk maizena + 2 msk vatten
  • 0,5 citron skal
Morotssallad
  • 3 morötter
  • 0,5 citron saften
  • 0,5 tsk dragon
  • 1 msk vitvinsvinäger
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 800 g potatis
  • 4 msk Glutenfritt ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 500 g blandfärs
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 0,5 tsk ramslök
  • salt och vitpeppar
  • 1 tsk dragon
  • smör
Sås
  • 4 dl laktosfri mjölk
  • 1,5 msk kalvfond Bong
  • 1 tsk japansk soja
  • 1-2 krm vitpeppar
  • 2 tsk maizena + 2 msk vatten
  • 0,5 citron skal
Morotssallad
  • 3 morötter
  • 0,5 citron saften
  • 0,5 tsk dragon
  • 1 msk vitvinsvinäger
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Tvätta och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Blanda ströbröd och vatten i en skål. Rör i färsen. Finhacka salladslöken och rör ner i färsen tillsammans med ramslök, salt, peppar och dragon. Forma till små köttbullar och stek i smör. Lägg över på en tallrik.
  3. Rör i mjölk i stekpannan där du stekt köttbullarna. Tillsätt kalvfond, soja och peppar. Red såsen med maizena utrört i vatten. Lägg tillbaka köttbullarna och låt dem bli varma. Smaka av och krydda med rivet citronskal.
  4. Skala och riv morötterna grovt. Rör ihop citronsaft, dragon och vinäger och blanda med morötterna.
  5. Servera köttbullarna med kokt potatis och morotssallad.

TISDAG

Sill med ingefära och citron
God lökfri inlagd sill med smak av ingefära.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 30 min
Passiv tid 1-2 dygn
Portioner
burk
Ingredienser
  • 2 burkar inläggningssill à 420 g
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 10 svartpepparkorn
  • 5 cm ingefära färsk
  • 20 cm purjolök gröna delen
  • 1,5 citroner finrivet skal
Tillagningstid 30 min
Passiv tid 1-2 dygn
Portioner
burk
Ingredienser
  • 2 burkar inläggningssill à 420 g
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 10 svartpepparkorn
  • 5 cm ingefära färsk
  • 20 cm purjolök gröna delen
  • 1,5 citroner finrivet skal
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka upp ättika, socker och vatten med pepparkorn. Låt sjuda ca 5 minuter. Ta från värmen och låt lagen kallna.
  2. Skala ingefära och ansa purjolöken. Skär ingefära och purjolök i tunna skivor.
  3. Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Varva sill med ingefära, purjolök och finrivet citronskal i en väl rengjord burk.
  4. Häll på lagen och sätt på lock. Låt stå i kylen 1–2 dygn före servering.

ONSDAG

Janssons frestelse
Janssons frestelse! En klassiker som går bra att äta året runt och den blir lika god med salladslök.
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 90 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 salladslökar gröna delen
  • 700 g potatis
  • 250 g ansjovis 2 burkar
  • 3-4 dl laktosfri vispgrädde
  • salt peppar
  • smör
  • 3 msk Glutenfritt ströbröd
Tillagningstid 90 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 salladslökar gröna delen
  • 700 g potatis
  • 250 g ansjovis 2 burkar
  • 3-4 dl laktosfri vispgrädde
  • salt peppar
  • smör
  • 3 msk Glutenfritt ströbröd
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skiva salladslöken och fräs i smör i en stekpanna. Skala potatis och skär i tunna strimlor för hand eller på mandolin.
  2. Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, lök och längdhalverad ansjovis. Det ska vara potatis överst och i botten. Häll på grädde och ansjovisspad så att det nästan täcker potatisen.
  3. Fördela ut smörklickar på toppen och strössla över ströbröd. Grädda i nedre delen av ugnen i 225° i ca 1 timme.
  4. Täck med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg.

TORSDAG

Ljummen rödkålssallad med apelsin
En god, fräsch och syrlig sallad, som är ett härligt tillskott till julmaten!
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 20 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 500 g rödkål
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk balsamico
  • 2 apelsiner saft och zest från en, filéer från en
  • salt och peppar
Tillagningstid 20 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 500 g rödkål
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk balsamico
  • 2 apelsiner saft och zest från en, filéer från en
  • salt och peppar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Finhacka salladslöken och finstrimla rödkålen. Värm olivolja i en panna. Lägg i rödkålen och salladslök, fräs i ca 2 minuter.
  2. Tillsätt balsamvinäger och riv apelsinskalet, varav hälften vänds ner i rödkålen, resten sparas till servering. Pressa i saften från hela apelsinen. Låt allt puttra i några minuter tills kålen har blivit lite mjuk, men fortfarande har spänst. Smaka av med lite salt och eventuellt peppar.
  3. Filéa den andra apelsinen och skär filéerna i halvor, vänd ner i salladen och strö över resten av apelsinskalet.
  4. Tips! Det är även gott att vända ner rostade valnötter eller pekannötter i salladen. Gott som tillbehör till kött, kyckling eller på en buffé.

FREDAG

Saltbakad rosépeppar lax med romsås
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port potatis
  • 1-2 msk rosépeppar
  • 4 portionsbitar lax med skinn
  • grovt salt
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 2 msk dill
  • 2 msk gräslök
  • 3 msk stenbitsrom
  • 1 knippe rädisor
  • 1 påse machesallad
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 port potatis
  • 1-2 msk rosépeppar
  • 4 portionsbitar lax med skinn
  • grovt salt
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 2 msk dill
  • 2 msk gräslök
  • 3 msk stenbitsrom
  • 1 knippe rädisor
  • 1 påse machesallad
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skala potatisarna och dela dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen vila i kastrullen, lägg en bit hushållspapper under locket. Pressa potatisen precis innan servering.
  3. Krossa rosépeppar lätt i en mortel. Gnid in köttsidan på laxen med rosépepparn. Täck en ugnsfast form med grovsalt. Lägg laxen i formen med skinnsidan nedåt. Ställ in formen i mitten av ugnen ca 15-20 minter.
  4. Häll upp crème fraiche i en skål. Finhacka dill och gräslök och rör ner i crème fraichen. Vänd försiktigt ner stenbitsrom. Smaka eventuellt av med lite peppar.
  5. Skiva rädisor fint och blanda med machesallad i en skål. Ringla över lite olivolja, salt och peppar.
  6. Servera laxen med pressad potatis, sås och machesallad.