Vecka 6

Lättlagat och gott!

Måndag

Räksoppa

Tisdag

Kyckling och pastasallad med söt senap

Onsdag

Vietnamesisk biffnudelsallad

Torsdag

Chèvre- och basilikapaj

Fredag

Grillade tunna revbensspjäll med Sweet chili dipp

Räksoppa
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
portioner
Ingredienser
  • 500 g färska eller frysta räkor med skal
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 st morot
  • 1 bit rotselleri
  • 0,5 st fänkål
  • 1 st purjolök gröna delen
  • 0,5-1 st chilifrukt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st lagerblad
  • 2 tsk paprikapulver
  • 0,5 dl armagnac/konjak
  • 1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • vatten
  • 4 dl laktosfri vispgrädde
  • salt och vitpeppar
  • färsk dill
Portioner
portioner
Ingredienser
  • 500 g färska eller frysta räkor med skal
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 st morot
  • 1 bit rotselleri
  • 0,5 st fänkål
  • 1 st purjolök gröna delen
  • 0,5-1 st chilifrukt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st lagerblad
  • 2 tsk paprikapulver
  • 0,5 dl armagnac/konjak
  • 1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • vatten
  • 4 dl laktosfri vispgrädde
  • salt och vitpeppar
  • färsk dill
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Tina och skala räkorna. Spara skalen. Hetta upp olivolja och smör i en kastrull. Lägg i skalen och fräs under omrörning.
  2. Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar. Lägg dem i kastrullen tillsammans med tomatpuré, lagerblad och paprikapulver. Efter några minuter, häll i armagnac/cognac och vin.
  3. Fyll upp med vatten tills det täcker skalen väl. Koka upp och skumma eventuellt av. Låt sjuda 10–15 minuter. Sila av skalen och koka ner vätskan tills det återstår 1/3.
  4. Tillsätt grädden och låt sjuda ytterligare 10–15 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt en skvätt armagnac/cognac.
  5. Lägg ner räkorna precis före servering. Garnera med finhackad dill.

Kyckling och pastasallad med söt senap
Votes: 3
Betyg: 3.33
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 300 g glutenfri farfalle eller annan pastaform
  • 3 msk majonnäs
  • 1 tsk grovkornig senap
  • 1 tsk lönnsirap
  • 300 g tillagad kyckling i grova bitar
  • 2 salladslökar finhackade (gröna delen)
  • färsk basilika
  • 4 tomater klyftade
  • 200 g haricots verts
  • salt och peppar
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 300 g glutenfri farfalle eller annan pastaform
  • 3 msk majonnäs
  • 1 tsk grovkornig senap
  • 1 tsk lönnsirap
  • 300 g tillagad kyckling i grova bitar
  • 2 salladslökar finhackade (gröna delen)
  • färsk basilika
  • 4 tomater klyftade
  • 200 g haricots verts
  • salt och peppar
Votes: 3
Betyg: 3.33
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna under rinnande vatten.
  2. Blanda majonnäs, senap och lönnsirap i en stor skål, vispa ner en skvätt vatten så att konsistensen blir som vispgrädde.
  3. Koka haricots verts 1 minut i lättsaltat vatten. Kyl snabbt av.
  4. Blanda dressingen med kyckling, salladslök, haricots verts, basilika och tomater, krydda med salt och peppar. Rör ihop med pastan och servera med ett gott bröd.

Vietnamesisk biffnudelsallad
Votes: 4
Betyg: 3.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 1,5 tim
Portioner
port
Ingredienser
  • 500 g lövbiff
  • rapsolja
  • 1-2 lime till servering
Marinad
  • 2 citrongräs endast den vita delen
  • 1 msk vitlöksolja
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk farinsocker
Nudelsallad
  • 4 port risnudlar
  • 0,5 gurka
  • 3 sallads-lökar gröna delen
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka mynta
  • 100 g jordnötter
  • 150 g färska böngroddar
  • 2-3 morötter
Sås
  • 1 röd chili
  • 1 tsk vitlöksolja
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 dl kokande vatten
  • 0,5 dl fisksås
  • 1 dl färskpressad lime
Tillagningstid 1,5 tim
Portioner
port
Ingredienser
  • 500 g lövbiff
  • rapsolja
  • 1-2 lime till servering
Marinad
  • 2 citrongräs endast den vita delen
  • 1 msk vitlöksolja
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk farinsocker
Nudelsallad
  • 4 port risnudlar
  • 0,5 gurka
  • 3 sallads-lökar gröna delen
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka mynta
  • 100 g jordnötter
  • 150 g färska böngroddar
  • 2-3 morötter
Sås
  • 1 röd chili
  • 1 tsk vitlöksolja
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 dl kokande vatten
  • 0,5 dl fisksås
  • 1 dl färskpressad lime
Votes: 4
Betyg: 3.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skär köttet i tunna strimlor. Krossa och finhacka citrongräset. Blanda med vitlöksolja, fisksås och socker. Lägg köttet i marinaden och låt stå i kylen minst 30 minuter - helst över natten.
  2. Kärna ur och strimla chilin. Blanda chili, vitlöksolja, strösocker, vatten, fisksås och limesaft i en skål.
  3. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten. Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i halvmånar. Skiva salladslöken. Grovhacka koriander och mynta. Finhacka jordnötter och riv morötterna.
  4. Värm rapsoljan i en stekpanna. Stek köttet i några minuter tills det fått fin färg.
  5. Lägg böngroddar i botten på 4 djupa skålar. Fördela nudlarna och biffen i skålarna. Toppa med morot, gurka, salladslök, koriander, mynta, och jordnötter.
  6. Servera med limeklyftor och sås, som man sedan häller över biffsalladen.

Chèvre- och basilikapaj
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 1 tim
Portioner
port
Ingredienser
Pajskal
  • 1,5 dl durramjöl går bra med ris- eller bovetemjöl
  • 1,5 dl majsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g smör rumsvarmt
  • 1 dl laktosfri mjölk
Fyllning
  • 125 g chévre ost där innehållet av laktos är max 1g/100g
  • 15 cocktailtomater
  • 3 ägg
  • 3 dl laktosfri vispgrädde
  • 1 kruka basilika hackad
  • salt och peppar
Tillagningstid 1 tim
Portioner
port
Ingredienser
Pajskal
  • 1,5 dl durramjöl går bra med ris- eller bovetemjöl
  • 1,5 dl majsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g smör rumsvarmt
  • 1 dl laktosfri mjölk
Fyllning
  • 125 g chévre ost där innehållet av laktos är max 1g/100g
  • 15 cocktailtomater
  • 3 ägg
  • 3 dl laktosfri vispgrädde
  • 1 kruka basilika hackad
  • salt och peppar
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till pajskalet och tryck ut i en pajform. Nagga lite lätt med en gaffel. Förgrädda skalet i ugnen i 10-15 minuter.
  2. Mosa osten och skär eventuellt tomaterna i klyftor.
  3. Vispa ihop ägg, grädde, basilika, salt och peppar. Lägg ost och tomater i pajformen och häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen i ca 18-20 minuter.
  4. Servera gärna med en god sallad.
Grillade tunna revbensspjäll med Sweet chili dipp
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 70 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 1,6 kg tunna revbensspjäll
  • 1 påse tortillachips
Marinad
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk vitlöksolja
  • 2 tsk soja
  • 4 msk ljus sirap
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 kvistar rosmarin
  • 6 kvistar oregano
  • 8 kvistar timjan
  • 8 blad blad ramslök eller 1 msk torkad
  • 1 röd chili el mer beroende på styrka
  • salt och svartpeppar
Sweet chili dipp
  • 2 dl laktosfri crème fraiche eller smetana
  • 2 tsk farinsocker
  • 2 tsk chiliflakes
  • salt och svartpeppar
  • 6 blad ramslök eller 1 tsk torkad
  • 1 skvätt citron
Tillagningstid 70 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 1,6 kg tunna revbensspjäll
  • 1 påse tortillachips
Marinad
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk vitlöksolja
  • 2 tsk soja
  • 4 msk ljus sirap
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 kvistar rosmarin
  • 6 kvistar oregano
  • 8 kvistar timjan
  • 8 blad blad ramslök eller 1 msk torkad
  • 1 röd chili el mer beroende på styrka
  • salt och svartpeppar
Sweet chili dipp
  • 2 dl laktosfri crème fraiche eller smetana
  • 2 tsk farinsocker
  • 2 tsk chiliflakes
  • salt och svartpeppar
  • 6 blad ramslök eller 1 tsk torkad
  • 1 skvätt citron
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
Marinad
  1. Blanda olivolja, vitlöksolja och soya. Tillsätt sirap och tomatpuré. Finhacka färska örter, ramslök och röd chili. (Går även bra med torkade örter och chili).
  2. Blanda ner örter och chili i oljan och tillsätt ordentligt med salt och peppar. Rör om. Gnid in revbenen med marinaden och låt vila minst 20 min innan grillning. (Marinera gärna köttet dagen innan och låt ligga i kylen under natten)
Sweet Chili dipp
  1. Häll upp crème fraiche i en skål. Blanda ner farinsocker, chili, salt och peppar. Finhacka ramslök och rör ner. Pressa i en skvätt citron. Rör om ordentligt och smaka av, låt vila i kylen innan severing.
  2. Grilla köttet på medelhög värme i ca 25 min på båda sidor. Skiva upp och servera med tortillachips, sweet chili dip och en sallad.
Tips
  1. Om du vill tillaga i ugn. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienserna och pensla på revbensspjällen. Stek spjällen i ugnen ca 1 tim. Höj ugnsvärmen till 250 grader. Pensla spjällen med resterande marinad och grilla ytterligare ca 10 minuter tills de fått fin färg.