Vecka 7

Veckans goda rätter!

Ha en fin vecka med  smakliga måltider!

Måndag

Asiatiska fiskkakor

Tisdag

Kasslergratäng

Kasslergratäng

Onsdag

Kyckling Marengo

Torsdag

Palsternacks- och potatissoppa med curry

Fredag

Tortillastrutar

Veckans recept

MÅNDAG

Asiatiska fiskkakor
Votes: 5
Betyg: 4
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
Fiskkakor
  • 600 g fiskfilé tex sej eller lax
  • 2 tsk ingefära riven
  • 0,5 dl mynta finhackad
  • 1,5 tsk salt
  • 1 lime rivet skal
  • 2 msk rapsolja
Sås
  • 0,5 - 1 röd chili
  • 1,5 msk fisksås
  • 1 msk råsocker
  • 0,5 lime rivet skal
  • 1 lime saften
  • 2 msk rapsolja
  • 1-2 msk mynta finhackad
Tillbehör
  • 1 huvud isbergssallad
  • färsk mynta
  • färsk koriander
  • jasminris
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
Fiskkakor
  • 600 g fiskfilé tex sej eller lax
  • 2 tsk ingefära riven
  • 0,5 dl mynta finhackad
  • 1,5 tsk salt
  • 1 lime rivet skal
  • 2 msk rapsolja
Sås
  • 0,5 - 1 röd chili
  • 1,5 msk fisksås
  • 1 msk råsocker
  • 0,5 lime rivet skal
  • 1 lime saften
  • 2 msk rapsolja
  • 1-2 msk mynta finhackad
Tillbehör
  • 1 huvud isbergssallad
  • färsk mynta
  • färsk koriander
  • jasminris
Votes: 5
Betyg: 4
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skär fiskfiléerna i små bitar eller mixa dem snabbt till en finfördelad massa. Blanda i mynta, ingefära, salt, limeskal och ställ smeten kallt.
  2. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda fisksås, socker, limeskal, limesaft, chili och rapsolja i en skål. Rör om tills sockret har löst upp sig blanda ner myntan.
  3. Forma fiskfärsen till 8 jämnstora biffar, ca 1 cm tjocka, eller flera små biffar. Hetta upp rapsolja i en stekpanna på strax under medelvärme. Stek biffarna ca 3 min på vardera sida, eller tills de är fint gyllene.
  4. Ta ett isbergssalladsblad och gör ett paket med fiskkaka, mynta och koriander inuti. Doppa i såsen.
  5. Tips Servera gärna med jasminris på sidan.

TISDAG

Kasslergratäng
Enkel och snabb vardagsrätt som med fördel kan göras kvällen före. Riven ost i påse innehåller ofta skummjölkspulver och därmed laktos. För en laktosfri variant kan du riva egen hårdost.
Kasslergratäng
Kasslergratäng
Votes: 2
Betyg: 1
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
Ingredienser
  • 400 g glutenfri pasta till exempel makaroner
  • 150 g kassler
  • 1 purjolök gröna delen
  • 125 g färsk spenat
  • smör till formen
  • 3 ägg
  • 4 dl laktosfri mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • dl riven ost
Portioner
Ingredienser
  • 400 g glutenfri pasta till exempel makaroner
  • 150 g kassler
  • 1 purjolök gröna delen
  • 125 g färsk spenat
  • smör till formen
  • 3 ägg
  • 4 dl laktosfri mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • dl riven ost
Kasslergratäng
Kasslergratäng
Votes: 2
Betyg: 1
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200°. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Spola den i kallt vatten. Tärna kasslern, strimla purjolöken och skölj spenaten. Fräs tillsammans i en stekpanna med lite smör. Blanda med pastan och lägg över i en smord ugnssäker form. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll det över pastablandningen. Toppa med riven ost. Grädda i ugnen ca 30–40 minuter.

ONSDAG

Kyckling Marengo
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 msk olivolja
  • 4 kycklingklubbor utan skinn
  • 1 burk finkrossade tomater á 500 g
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk kycklingfond Bong
  • 1 tsk strösocker
  • 100 g svarta kalamataoliver urkärnade
  • svartpeppar
  • 1 msk vitlöksolja
  • 1 salladslök hackad, gröna delen
  • persilja hackad
  • 4 port glutenfri pasta
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 msk olivolja
  • 4 kycklingklubbor utan skinn
  • 1 burk finkrossade tomater á 500 g
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk kycklingfond Bong
  • 1 tsk strösocker
  • 100 g svarta kalamataoliver urkärnade
  • svartpeppar
  • 1 msk vitlöksolja
  • 1 salladslök hackad, gröna delen
  • persilja hackad
  • 4 port glutenfri pasta
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Hetta upp oljan i en stor gryta och bryn kycklingklubborna en kort stund på varje sida för att ge dem lite färg.
  2. Häll i tomater, vatten, kycklingfond, socker och rör i oliverna. Krydda med svartpeppar. Täck och låt sjuda i 40 minuter tills kycklingen är genomstekt. Rör i vitlöksolja och salladslök precis innan servering.
  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  4. Strö över persilja och servera gärna med en sallad.

TORSDAG

Palsternacks- och potatissoppa med curry
Votes: 1
Betyg: 4
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 3 salladslökar gröna delen
  • smör
  • 2-3 tsk curry
  • 3 msk grönsaksfond Bong
  • 1,4 l vatten
  • 4 potatisar i bitar
  • 500 g palsternacka i bitar
  • 2 msk pressad citron
  • salt och peppar
  • laktosfri turkisk yoghurt
  • färsk dill
  • (300 g skalade räkor)
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 3 salladslökar gröna delen
  • smör
  • 2-3 tsk curry
  • 3 msk grönsaksfond Bong
  • 1,4 l vatten
  • 4 potatisar i bitar
  • 500 g palsternacka i bitar
  • 2 msk pressad citron
  • salt och peppar
  • laktosfri turkisk yoghurt
  • färsk dill
  • (300 g skalade räkor)
Votes: 1
Betyg: 4
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Fräs salladslöken i lite smör i en kastrull. Rör ner curryn och fräs i någon minut samtidigt som du rör.
  2. Tillsätt kycklingfond, vatten, potatis och palsternacka. Låt koka tills rotfrukterna är mjuka, ca 20-25 minuter.
  3. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med citron, salt och peppar.
  4. Servera soppan med turkisk yoghurt, (räkor), finhackad dill och gärna ett gott bröd.

FREDAG

Tortillastrutar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 400-500 g pluma eller t ex flankstek
  • 1 ananas
  • 0,5 gurka
  • 1 röd chili
  • 3 lime
  • 8-10 tomater
  • 1 kruka koriander
  • 0,5 kruka mynta
  • salt och svartpeppar
  • 1 isbergshuvud
  • 2 pkt glutenfria tortillas
  • smör
  • olja
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 400-500 g pluma eller t ex flankstek
  • 1 ananas
  • 0,5 gurka
  • 1 röd chili
  • 3 lime
  • 8-10 tomater
  • 1 kruka koriander
  • 0,5 kruka mynta
  • salt och svartpeppar
  • 1 isbergshuvud
  • 2 pkt glutenfria tortillas
  • smör
  • olja
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Lägg fram köttet minst en timme innan tillagning. Torka av köttet med hushållspapper. Salta och peppra båda sidor och låt vila tills det är dax att grilla/steka.
  2. Skala ananasen och ta bort mittstammen. Tärna den i mindre bitar och lägg i en skål. Dela gurkan på mitten och gröp ur kärnorna. Tärna i mindre bitar och blanda med ananasen. Finhacka chili, rör ner och smaka av efter styrka. Pressa över en halv lime, salt och peppar. Rör om. (Man kan även hacka i lite koriander)
  3. Dela tomaterna och gröp ur kärnhuset. Skär upp i mindre bitar och lägg i en skål. Finhacka koriander och mynta och blanda ner med tomaterna. Pressa över ½-1 lime, salt och peppar, rör om. Finstrimla isbergssallad, lägg i en skål, pressa ev över lite lime.
  4. Grilla eller stek köttet på medelhög värme ca 8 min på vardera sida. Låt vila i aluminiumfolie innan uppskärning.
  5. Stek tortillabröden snabbt med olivolja och lite smör, (båda sidor). Dela brödet i 4 delar och lägg över en kökshandduk. Skär upp köttet i tunna skivor. Skär mot köttets fibrer.
  6. Lägg ingredienserna på brödet och vik ihop till en strut.