Vecka 8

Veckans goda rätter!

Måndag

Fiskgratäng med potatismos och räkor

Tisdag

Ingefärspocherad kyckling med kokosdressing och risnudlar

fågel

Onsdag

Renskavsgryta med rosmarin

Nötkött

Torsdag

Spenatpaj med fårost

Fredag

Ytterfilé med rostat grönsaksris

Nötkött

Veckans recept

MÅNDAG

Fiskgratäng med potatismos och räkor
Votes: 3
Betyg: 4
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
Mos
  • 10-12 potatisar
  • 2 dl laktosfri mjölk
  • 25 g smör
  • 1 äggula
  • salt och vitpeppar
Fisk
  • 500-600 g torskfilé
  • 500 g räkor med skal
  • dill
Sås
  • 2 msk smör
  • 1 msk glutenfritt mjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl fiskspad
  • 1 tsk dragon
  • salt och vitpeppar
  • 2-3 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 1-2 msk citronsaft
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
Mos
  • 10-12 potatisar
  • 2 dl laktosfri mjölk
  • 25 g smör
  • 1 äggula
  • salt och vitpeppar
Fisk
  • 500-600 g torskfilé
  • 500 g räkor med skal
  • dill
Sås
  • 2 msk smör
  • 1 msk glutenfritt mjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl fiskspad
  • 1 tsk dragon
  • salt och vitpeppar
  • 2-3 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 1-2 msk citronsaft
Votes: 3
Betyg: 4
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och dela dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Tillsätt mjölk, smör, äggula, salt och vitpeppar. Vispa till ett slätt mos, smaka av.
  2. Skär fiskfiléerna i mindre bitar och lägg dem i en smord ugnssäker form. Salta, peppra och täck över fisken med bakplåtspapper. Tillaga fisken mitt i ugnen ca 15 minuter. Häll av fiskspadet i en skål.
  3. Smält smöret till såsen i en kastrull. Vispa ut mjölet och späd med vin och fiskspad. Låt puttra ihop 2-3 minuter på svag värme. Tillsätt dragon, salt, peppar och grädde. Låt såsen sjuda några minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och smaka av.
  4. Skala räkorna och fördela över fisken, spara några till garnering. Klicka eller spritsa potatismoset runt fisken. Häll såsen över fisken. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  5. Garnera med räkor, dill och citron. Servera med en god sallad.

TISDAG

Ingefärspocherad kyckling med kokosdressing och risnudlar
fågel
fågel
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 100 g ingefära färsk
  • 250 g broccoli färsk eller fryst, endast buketterna
  • 150 g haricots verts
  • 1,5 l vatten
  • 5 msk kycklingfond Bong
  • 500 g kycklingfilé
  • 4 port risnudlar
  • limeklyftor
  • koriander
Kokosdressing
  • 0,5 grön chili
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 msk limejuice
  • 1 dl koriander grovhackad
  • salt
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 100 g ingefära färsk
  • 250 g broccoli färsk eller fryst, endast buketterna
  • 150 g haricots verts
  • 1,5 l vatten
  • 5 msk kycklingfond Bong
  • 500 g kycklingfilé
  • 4 port risnudlar
  • limeklyftor
  • koriander
Kokosdressing
  • 0,5 grön chili
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 msk limejuice
  • 1 dl koriander grovhackad
  • salt
fågel
fågel
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skala och skiva ingefäran. Dela broccolin i mindre buketter och släng stammen. Skär haricots vertsen i 2 cm stora bitar.
  2. Koka upp vatten, ingefära och fond i en större kastrull. Sänk värmen tills det sjuder. Lägg i kycklingen och sjud under lock tills de är genomkokta, ca 10 minuter.
  3. Kärna ur och grovhacka chilin. Mixa chili, kokosmjölk, limejuice och koriander till en slät dressing. Krydda eventuellt med lite salt.
  4. Lyft upp kycklingen ur buljongen. Sila buljongen, häll tillbaka i kastrullen och koka upp igen. Tillsätt broccoli och koka ca 2 minuter. Tillsätt nudlarna och lägg sist ner haricots vertsen.
  5. Häll av nudlar, broccoli och haricots verts i ett durkslag. Spola med lite kallt vatten. Skär kycklingen i centimetertjocka skivor. Servera med grönsaker, nudlar, kokosdressing, limeklyftor och koriander.

ONSDAG

Renskavsgryta med rosmarin
Nötkött
Nötkött
Votes: 3
Betyg: 2.33
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 800 g potatis
  • 3 salladslökar gröna delen
  • 2 tsk färsk rosmarin hackad
  • 240 g renskav eller viltskav
  • smör
  • salt och peppar
  • 2 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 1 msk viltfond Bong
  • 1 tsk vitlöksolja
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 800 g potatis
  • 3 salladslökar gröna delen
  • 2 tsk färsk rosmarin hackad
  • 240 g renskav eller viltskav
  • smör
  • salt och peppar
  • 2 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 1 msk viltfond Bong
  • 1 tsk vitlöksolja
Nötkött
Nötkött
Votes: 3
Betyg: 2.33
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten.
  2. Finhacka salladslök och rosmarin. Skär den frysta skaven i strimlor. Fräs skav, salladslök och rosmarin i smör. Finfördela skaven försiktigt med en gaffel. Salta och peppra. Tillsätt matlagningsgrädde, fond och vitlöksolja. Låt koka ihop under omrörning ca 5 minuter.
  3. Servera renskavsgrytan med pressad potatis och rårörda lingon.

TORSDAG

Spenatpaj med fårost
En ljuvligt god paj med medelhavssmak.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 70 min
Portioner
port
Ingredienser
Pajskal
  • 1,5 dl durramjöl
  • 1,5 dl majsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 dl laktosfri mjölk
Fyllning
  • 250 g färsk spenat
  • vitlöksolja
  • olivolja
  • 12 soltorkade tomater (tex ica, fontanas)
  • 0,5 kruka basilika
  • 150 g fårost där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • 3 ägg
  • 3 dl laktosfri mjölk
  • 1,5 dl riven hård ost
  • salt och peppar
Tillagningstid 70 min
Portioner
port
Ingredienser
Pajskal
  • 1,5 dl durramjöl
  • 1,5 dl majsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 dl laktosfri mjölk
Fyllning
  • 250 g färsk spenat
  • vitlöksolja
  • olivolja
  • 12 soltorkade tomater (tex ica, fontanas)
  • 0,5 kruka basilika
  • 150 g fårost där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • 3 ägg
  • 3 dl laktosfri mjölk
  • 1,5 dl riven hård ost
  • salt och peppar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till pajskalet och tryck ut i en pajform. Nagga lite lätt med en gaffel. Förgrädda skalet i ugnen i 10-15 minuter.
  2. Fräs spenaten lite snabbt i en panna med olivolja och vitlöksolja, fördela sedan i pajskalet. Skär eller klipp tomaterna i små bitar, hacka basilikan, smula fårosten och fördela allt över spenaten.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk och riven ost, salta och peppra, häll i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  4. Servera med en god sallad.

FREDAG

Ytterfilé med rostat grönsaksris
Nötkött
Nötkött
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Passiv tid 1 tim
Portioner
port
Ingredienser
  • 600 g fläskytterfilé
  • smör
Marinad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk soja
  • 0,5 dl vitt matlagningsvin
  • 1 tsk vitlöksolja
  • grovmalen svartpeppar
Grönsaksris
  • 1 paprika
  • 1 zucchini
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 12 cocktailtomater
  • olivolja
  • flingsalt och peppar
  • 1 tsk timjan
  • 4 port viltris eller vanligt ris
Sås
  • 2 dl laktosfri turkisk yoghurt
  • 0,5 tsk ramslök
  • några droppar vitlöksolja
  • salt och peppar
  • salt
  • grovmalen svartpeppar
Tillagningstid 50 min
Passiv tid 1 tim
Portioner
port
Ingredienser
  • 600 g fläskytterfilé
  • smör
Marinad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk soja
  • 0,5 dl vitt matlagningsvin
  • 1 tsk vitlöksolja
  • grovmalen svartpeppar
Grönsaksris
  • 1 paprika
  • 1 zucchini
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 12 cocktailtomater
  • olivolja
  • flingsalt och peppar
  • 1 tsk timjan
  • 4 port viltris eller vanligt ris
Sås
  • 2 dl laktosfri turkisk yoghurt
  • 0,5 tsk ramslök
  • några droppar vitlöksolja
  • salt och peppar
  • salt
  • grovmalen svartpeppar
Nötkött
Nötkött
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva köttet eller behåll det helt, blanda marinaden och lägg i köttet. Låt marinera minst 1 timme.
  2. Skär paprikan i mindre bitar. Skiva zucchinin och dela till halvmånar. Hacka salladslöken grovt och stick ett litet hål i tomaterna. Lägg allt i en ugnsform, ringla över olivolja och krydda med salt, peppar och timjan. Laga i ugnen ca 15 minuter.
  3. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Lägg i en skål och rör ner de grillade grönsakerna.
  4. Rör ihop yoghurt, ramslök, vitlöksolja, salt och peppar i en skål.
  5. Stek köttet i smör i en stekpanna tills det har fått fin färg. Det går även bra att grilla. Servera köttet med det rostade grönsaksriset och yoghurtsåsen.