Dinkelbröd
Dinkelbröd
Portioner
3st
Portioner
3st
Ingredienser
  • 50g jäst
  • 5 ½dl vatten37o
  • 50g rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt
  • 1kg siktat dinkelmjöl
Instruktioner
  1. Smula ner jästen i en stor bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt och mjöl (spara 1⁄2 dl till utbakningen). Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter i en hushållsassistent eller med elvisp med degkrokar. Jäs till dubbel storlek under bakduk ca 30 minuter.
  2. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i 3 delar och forma till runda limpor. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper eller i smorda brödformar (1,5 liter). Jäs under bakduk i 40 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med vatten och gör några snitt med en vass kniv.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk för en knaprig skorpa.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”