Dinkelsurdegsbröd
För den inbitne surdegsfantasten följer här ett recept på surdegsbröd som är bakat med enbart dinkelmjöl. Det finns även att köpa på vissa bagerier.
Dinkelsurdegsbröd
För den inbitne surdegsfantasten följer här ett recept på surdegsbröd som är bakat med enbart dinkelmjöl. Det finns även att köpa på vissa bagerier.
Portioner
1bröd
Tillagningstid
3tim
Portioner
1bröd
Tillagningstid
3tim
Ingredienser
Surdegsgrund
  • 0,75dl siktat dinkelmjöl
  • 0,75dl fullkornsdinkelmjöl
  • 2dl ljummet vatten
  • 1tsk honung
Steg 2
  • 2,5dl siktat dinkelmjöl
  • 1dl fullkornsdinkelmjöl
  • 1dl ljummet vatten
1 Bröd
  • 2,5dl vatten
  • 2msk olivolja
  • 200g dinkelsurdeg
  • 2msk ljus sirap
  • 10g färsk jäst
  • 400g siktat dinkelmjöl(ca 6½ dl)
  • 2tsk salt
Instruktioner
Surdegsgrund
  1. Blanda allt till en trögflytande smet och häll i en enliters glasburk. Låt burken stå i 2-4 dagar i rumstemperatur. Öppna burken och rör om två gånger varje dag.
  2. När degen börjar bubbla och har en lätt syrlig och frisk doft är det dags för nästa steg.
Steg 2
  1. Rör i alla ingredienserna i den första satsen surdeg och låt burken stå ytterligare 1-2 dygn. När det bubblar och luktar syrligt är den färdig.
  2. Förvara surdegen i kylen i en burk med lock. Ta fram och mata den en gång i veckan med ½ dl ljummet vatten, 1 msk siktat dinkelmjöl och 1 msk fullkornsdinkelmjöl. Rör om noga.
1 Bröd
  1. Häll vatten, olivolja, surdeg, sirap och jäst i köksmaskinens bunke, tillsätt mjölet. Arbeta degen smidig på låg hastighet ca 16 minuter utan salt. Tillsätt saltet och blanda i ytterligare 2 minuter. Låt degen jäsa under plastfolie i minst 2 timmar. Om den jäser upp till kanten, tryck bara ned den igen.
  2. Baka ut till valfri form och låt jäsa till dubbel storlek på mjölad duk eller i korg. Grädda i 220˚ i mitten av ugnen i ca 35 min. Brödet är färdiggräddat när det har en kärntemperatur på 97˚. Ha gärna lite vatten i en form på botten i ugnen så att brödet får en krispigare yta
  3. Småfrallor gräddas i 12-16 minuter beroende på storlek.