Häll upp kikärtorna i en sil eller durkslag. Skölj ordentligt med vatten och låt rinna av.
Grovhacka persilja och gräslök. Lägg i en djupare bunke och mixa kikärtor, persilja, gräslök och vitlöksolja till en grov röra.
Blanda ner koriander, spiskummin, salt och peppar och rör om.
Forma till små kompakta bollar och ställ i kyl tills stekning.
Hetta upp 5 cm matolja i en tjockbottnad kastrull till 180 grader. Fritera 4–5 bollar åt gången i några minuter så att de blir mörkt gyllenbruna. Se till att vänta mellan varje omgång så att temperaturen går upp till 180 grader, annars smälter bollarna ut i oljan. Låt bollarna rinna av på papper.
Skiva och stek halloumin i lite olivolja. Servera falafeln med dipp, halloumi och sallad.
Dipp
Blanda yoghurt och jordnötssmör. Dela citronen på mitten och stek den med köttsidan ner tills den fått färg. Pressa citronsaften i yoghurten. Tillsätt sirap, salt, peppar och finhackad koriander efter smak.
Sallad
Dela gurkan och tomaterna på mitten och gröp ur kärnorna. Tärna i mindre bitar och lägg i en skål.
Finhacka mynta och koriander. Blanda ner och smaka av med salt och peppar. Rör om.