Falafel
Falafel
Portioner
4port
Tillagningstid
60min
Portioner
4port
Tillagningstid
60min
Ingredienser
Falafel
  • 2förp kikärtorpå tetra, á 380g
  • 0,5kruka perslja
  • 0,5kruka gräslök
  • 1msk vitlöksolja
  • 1tsk koriandermald
  • 1tsk spiskumminmald
  • salt och svartpeppar
  • neutral matolja till fritering
  • 1 halloumidär innehållet av laktos är max 1g/100g
  • olivolja
Dipp
  • 4msk laktosfri grekisk yoghurt
  • 1msk jordnötssmör
  • 1 citronsaften
  • 1tsk ljus sirap
  • salt och svartpeppar
  • korianderfärsk
Sallad
  • 0,5 gurka
  • 5 tomater
  • 1knippe myntafärsk
  • 1knippe korianderfärsk
  • salt och svartpeppar
Instruktioner
Falafel
  1. Häll upp kikärtorna i en sil eller durkslag. Skölj ordentligt med vatten och låt rinna av.
  2. Grovhacka persilja och gräslök. Lägg i en djupare bunke och mixa kikärtor, persilja, gräslök och vitlöksolja till en grov röra. Blanda ner koriander, spiskummin, salt och peppar och rör om.
  3. Forma till små kompakta bollar och ställ i kyl tills stekning.
  4. Hetta upp 5 cm matolja i en tjockbottnad kastrull till 180 grader. Fritera 4–5 bollar åt gången i några minuter så att de blir mörkt gyllenbruna. Se till att vänta mellan varje omgång så att temperaturen går upp till 180 grader, annars smälter bollarna ut i oljan. Låt bollarna rinna av på papper.
  5. Skiva och stek halloumin i lite olivolja. Servera falafeln med dipp, halloumi och sallad.
Dipp
  1. Blanda yoghurt och jordnötssmör. Dela citronen på mitten och stek den med köttsidan ner tills den fått färg. Pressa citronsaften i yoghurten. Tillsätt sirap, salt, peppar och finhackad koriander efter smak.
Sallad
  1. Dela gurkan och tomaterna på mitten och gröp ur kärnorna. Tärna i mindre bitar och lägg i en skål. Finhacka mynta och koriander. Blanda ner och smaka av med salt och peppar. Rör om.