Kanelbullar, låg-FODMAP
Glutenfria kanelbullar
Kanelbullar, låg-FODMAP
Glutenfria kanelbullar
Portioner
30st
Tillagningstid
90min
Portioner
30st
Tillagningstid
90min
Ingredienser
  • 2 msk kanel
  • 5dl laktosfri mjölk
  • 50g jäst1 pkt
  • 100g smör
  • 1dl socker
  • 0,5tsk salt
  • 2tsk stött kardemumma
  • 12,5dl glutenfri mjölmixtex lailas
Fyllning
  • 150g rumsvarmt smör
  • 1dl socker
  • 2msk kanel
  • 1 äggpensling
  • pärlsocker eller hackad mandel
Choklad- och hasselnötsfyllning
  • 50g mjukt smör
  • 2msk socker
  • 50g hackad mörk choklad
  • 50g hackade hasselnötter
  • Bred ut smör på den kavlade degen.
  • Strö på socker och resten av fyllningen
Nutellafyllning
  • 50g mjukt smör
  • 100g nutella
  • Bred ut båda på den kavlade degen
Instruktioner
  1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en stor degskål. Häll över mjölken och rör om.
  2. Tillsätt smör i bitar, socker, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta ihop degen ordentligt. Den är först ganska lös, med sväller till lagom fasthet under jäsningen. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  3. Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Arbeta samman degen efter jäsningen, pudra bordet med mjölmix innan du tar ut degen och knådar den lätt. Dela degen i två delar och kavla ut dem till rektangulära plattor. Bred på fyllning och rulla ihop till en rulle. Skär i ca 2 ½ cm tjocka skivor, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
  4. Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker eller hackad mandel, grädda bullarna mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.