fond utan lök
Grönsaksfond
fond utan lök
Grönsaksfond
Portioner
1liter
Portioner
1liter
Ingredienser
  • 2 morötter
  • 4 potatisar
  • 1 rotselleri
  • 1 purjolökgröna delen
  • 1 palsternacka
  • 1l vatten
  • 3 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 2tsk salt
  • dillnågra kvistar
Instruktioner
  1. Skala och finhacka grönsakerna. Lägg allt i en stor gryta och tillsätt så mycket vatten att det precis täcker, ca 1 liter. Tillsätt kryddor och låt puttra med lock på svag värme i ca 2 timmar.
  2. Använd en slev och pressa grönsakerna mot kastrullbotten för att få ut mer smak. Sila blandningen och behåll spadet. Låt koka utan lock tills hälften av vätskan försvunnit och buljongen är koncentrerad.
  3. Låt buljongen svalna, häll den i istärningslådor och förvara i frysen.