Rensa och fjälla fisken. Känner du dig osäker, be fiskhandlaren göra det åt dig.
Hacka chilin fint (ta bort kärnorna). Riv skalet av en citron.
Mortla chili, citronskal, fänkålsfrön och två nypor flingsalt.
Hacka bladpersiljan och lägg i morteln. Ta ytterligare två rejäla nypor salt och mortla allt till en pasta.
Skölj av fiskarna i kallt vatten, både invändigt och utvändigt. Skär några snitt i fiskens skinn och salta. Gnid in pastan. Se till att det kommer ner ordentligt i skårorna.Gnid även insidan med pastan. Skiva citronen.
Lägg i några kvistar rosmarin och citronskivor.
Gör i ordning grillen för direktvärme. Grilla fisken hel direkt på gallret eller i ett halster. Ringla över lite olivolja och grilla direkt på båda sidor några minuter tills du fått krispigt skinn.
Servera fisken hel med en somrig sallad eller valfria tillbehör.