Kanelbullar, låg-FODMAP
Kanelbullar, låg-FODMAP
Kanelbullar, låg-FODMAP
Kanelbullar, låg-FODMAP
Portioner
35st
Portioner
35st
Ingredienser
  • 50g jäst
  • 150g smör
  • 2,5dl mjölkev laktosfri
  • 2,5dl vatten
  • 1st ägg
  • 1,5dl strösocker
  • 1msk kardemumma grovstött
  • 0,5tsk salt
  • 14dl dinkelmjöl, siktat
  • Kanelfyllning:
  • 150g smör rumsvarmt
  • 1dl strösocker
  • 1msk kanel mald
  • Pensling:
  • 1st ägg
  • Garnering
  • 0,5dl pärlsocker
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten. Värm till 37°. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den lösts upp.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, kardemumma (nymortlad), salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  3. Fyllning: Rör ihop smör, socker och kanel till en smidig smet.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 30 x 60 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen och skär den i 35 delar.
  5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  6. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10 min.
  7. Pensla med sockerlag direkt efter gräddning (en sockerlag kokad på ½ dl vatten och ½ dl strösocker). Den stelnade sockerlagen förhindrar fukten att avdunsta vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre.
  8. Tips! Det är bra att använda så lite mjöl som möjligt för att få saftiga bullar. Ibland behövs inte den mängden mjöl som står i receptet. Spara en eller ett par deciliter till utbakningen. Ju längre jästid – desto saftigare bullar. Stressa inte!