Lingonparfait med ingefärssås
Lingonparfait med ingefärssås
Portioner
1brödform
Tillagningstid
60min
Portioner
1brödform
Tillagningstid
60min
Ingredienser
Parfait
  • 1 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 1,5dl florsocker
  • 3dl laktosfri grädde
  • 100g lingon
Sås
  • 1dl laktosfri grädde
  • 50g smör
  • 0,5dl socker
  • 0,5dl sirap
  • 1tsk vaniljsocker
  • 1tsk mald ingefära
Instruktioner
  1. Snitta och skrapa ur innehållet i vaniljstången. Blanda med äggulor och florsocker som sedan vispas kraftigt över mycket låg värme. Smeten ska bli fluffig och drygt fingervarm, ca 50 grader.
  2. Ta kastrullen från värmen, fortsätt vispa tills att temperaturen sjunkit till ca 20 grader. Gör gärna detta i ett kallt vatten bad.
  3. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den tillsammans med lingonen i äggsmeten. Klä en brödform eller liknande med plastfilm. Häll i smeten och ställ i frysen.
Sås
  1. Blanda grädde, smör, socker och sirap i en kastrull. Värm under omrörning tills allt smält samman. Tillsätt vaniljsocker och ingefära. Låt såsen svalna innan servering.