Lins- och kikärtsbiffar med gurksallad
Vegan? Byt ut halloumin mot ett veganskt alternativ.
Lins- och kikärtsbiffar med gurksallad
Vegan? Byt ut halloumin mot ett veganskt alternativ.
Portioner
4port
Portioner
4port
Ingredienser
Biffar
  • 1 tetra röda linser à 380 g
  • 1 tetra tetra kikärter à 190 g
  • 3dl tinad bladspenat
  • 1 tsk anchochilipulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • ½dl maisena
  • 75g halloumidär innehållet av laktos är max 1 g/ 100 g
  • 1dl solrosfrönrostade och
  • osaltade
  • 1 kruka koriander
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Gurksallad
  • 2 gurkor
  • 1 tsk salt
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 2 msk finhackad färsk koriander
  • 1 msk sesamfrönvita eller svarta
Dressing
  • ½ limesaften
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk soja
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 tsk ingefärariven
  • 1 msk sesamolja
Hirs
  • 2 ½dl hirs
  • 1 msk olivolja
  • 4dl hett vatten
  • ½g saffran
  • salt
  • 4dl hett vatten
  • ½g saffran
  • salt
Instruktioner
  1. Häll av och skölj kikärter och linser. Krama vätskan ur spenaten. Mixa kikärter, linser, spenat, anchochili, spiskummin, maisena, salt och svartpeppar till en jämn smet i en matberedare eller med en stavmixer. Riv halloumin. Rör ner halloumi, solrosfrön och finhackad koriander i smeten. Forma 4 biffar med oljade händer. Grilla eller stek biffarna 3–4 minuter per sida.
  2. Dela gurkan på längden, kärna ur den och hyvla remsor. Lägg i ett durkslag och blanda med salt. Låt vattna ur ca 15 minuter.
  3. Skala och hyvla morötterna på samma sätt. Skär paprikan i tunna skivor. Lägg gurkan på hushållspapper och torka ur så mycket fukt som möjligt.
  4. Blanda alla ingredienser till dressingen och vänd ner gurka, morötter och paprika. Toppa med hackad koriander och sesamfrön.
  5. Skölj hirsen i kallt vatten och sedan i kokhett vatten. Fräs i olivolja någon minut. Tillsätt vatten, saffran och salt och koka enligt anvisning. Låt svalna. Servera med biffar och gurksallad.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.