Mini Pavlova
Mini Pavlova
Portioner
4st
Tillagningstid
90min
Portioner
4st
Tillagningstid
90min
Ingredienser
Marängbotten
  • 3 äggvitorrumsvarma
  • 3dl strösocker
  • 1tsk citronsaft
  • 2tsk maizena
Lime- och passionscurd
  • 2 limezest av den ena samt saft från båda
  • 3 passionsfrukter
  • 25g smör
  • 0,75dl strösocker
  • 1 äggula
  • 1 ägg
Topping
  • 3dl laktosfri grädde
  • jordgubbar
  • hallon
  • blåbär
Instruktioner
Marängbottnar
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner. Tillsätt socker och citronsaft och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.
  3. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.
  4. Grädda och sänk värmen efter 15 min till 100 grader. Grädda ytterligare 30 minuter.
  5. Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
Lime- och passionscurd
  1. Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda lime- och passionscurden.
  2. Riv zesten från limen och pressa ur saften. Passera innanmätet från passionsfrukterna i en sil genom att skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna med en slickepott så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft och zest.
  4. Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Passera sedan curden genom en sil.
Topping
  1. Vispa grädden och skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med grädde och garnera med frukterna.