Morots- och saffranssoppa
En len soppa med lite knuff beroende på hur mycket sambal du använder. Svarta bönor är begränsade till max 50 gram och ger bra tillskott på protein och kostfibrer. Vegan? Byt till havre fraiche och ett veganskt alternativ till fetaost.
Morots- och saffranssoppa
En len soppa med lite knuff beroende på hur mycket sambal du använder. Svarta bönor är begränsade till max 50 gram och ger bra tillskott på protein och kostfibrer. Vegan? Byt till havre fraiche och ett veganskt alternativ till fetaost.
Portioner
4port
Portioner
4port
Ingredienser
  • 800gram morötter
  • 2 salladslökargröna delen
  • 2 msk olivolja
  • 1 paket saffran
  • ½ tsk torkad timjan
  • 2dl vitt vin
  • 8dl vatten
  • 2 msk lökfri grönsaksbuljong
  • 2dl laktosfri crème fraiche
  • ½ tsk sambal oelek
  • 50g fetaost (där innehållet av
  • laktos är max 1 g/100 g)
  • salt och svartpeppar
  • tomatsallad
  • 2 tomater
  • 200g konserverade svarta bönor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Instruktioner
  1. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Finhacka salladslöken. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs morot, salladslök, saffran och timjan ca 1 minut utan att det tar färg. Tillsätt vinet och låt det reducera ner under 1 minut. Tillsätt vatten och buljong och låt soppan koka
  2. under lock ca 15 minuter eller tills morötterna känns mjuka.
  3. Skiva tomaterna till salladen tunt. Häll av och skölj bönorna under kallt vatten. Lägg tomaterna på ett fat och häll över bönorna. Ringla över olja och vinäger och krydda med salt och peppar.
  4. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt crème fraiche och smaka av med sambal oelek, salt och peppar. Smula fetaost över soppan och servera med tomatsalladen.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.