Quorndolmar
Vegan? Använd mjölkfritt margarin och havremjölk eller rismjölk och risgrädde.
Quorndolmar
Vegan? Använd mjölkfritt margarin och havremjölk eller rismjölk och risgrädde.
Portioner
4port
Portioner
4port
Ingredienser
Quorndolmar
  • 1 vitkålshuvud
  • 600g quornfärs
  • ½dl kokt grötris
  • 2dl laktosfri mjölk
  • 2 ägg
  • 1 tsk soja
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 ½ msk lökfri grönsaksfond
  • 2 msk smält smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 2dl vatten
  • smör till formen
  • salt och nymalen svartpeppar
Gräddsås
  • 1dl skysås från formen
  • 1dl kålspad
  • 2dl laktosfri matlagningsgrädde
  • ½ msk soja
  • ½ msk balsamvinäger
  • ½ msk grönsaksfond
Pressgurka
  • 1 färsk gurka
  • 1dl vatten
  • 2 msk ättiksprit12 %
  • 2 msk socker
  • ½ krm malen vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja
Rårörda lingon
  • 250g frysta lingon
  • 1dl strösocker
Till servering
  • kokt eller pressad potatis
  • 250g frysta lingon
  • 1dl strösocker
  • Till servering
  • kokt eller pressad potatis
Instruktioner
  1. Börja med pressgurkan: Skiva gurkan tunt. Gör en lag av ättiksprit, vatten, socker, vitpeppar och persilja. Rör tills sockret löst sig. Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.
  2. Rör ihop lingon och socker och låt stå fram till servering.
  3. Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Ta upp med en hålslev och lossa försiktigt bladen. Skär bort de hårda mittdelarna. Spar 2 dl av kokvattnet. Lägg upp bladen på en skärbräda.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda quornfärs, grötris, mjölk, ägg, soja, kanel och fond. Salta och peppra. Kör i en matberedare till en smidig smet. Klicka ut smeten på kålbladen, rulla ihop dem till täta dolmar och lägg dem i en smord, ugnssäker form. Pensla dolmarna med smält smör och sirap.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter tills dolmarna fått fin färg runtom. Tillsätt 2 dl vatten i formen och sänk värmen till 150 grader. Bräsera i ytterligare 30–40 minuter och ös med sky då och då.
  6. Vispa ihop alla ingredienserna till såsen i en stekpanna. Koka upp och smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Servera quorndolmarna med kokt potatis, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.