Skaldjursfond
Blir ca 5 dl färdig fond som kan användas som bas i sås eller soppa. Fonden går att frysa in och passar perfekt att använda i en fiskgryta eller en god sås.
Skaldjursfond
Blir ca 5 dl färdig fond som kan användas som bas i sås eller soppa. Fonden går att frysa in och passar perfekt att använda i en fiskgryta eller en god sås.
Portioner
5 dlfärdig fond
Tillagningstid
120min
Portioner
5 dlfärdig fond
Tillagningstid
120min
Ingredienser
  • 1kg skal från kräftoreller andra skaldjur
  • 150g rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 0,5 fänkål
  • 2 salladslökar eller 0,5 purjolökgröna delen
  • rapsolja
  • 0,5dl konjak
  • 3msk tomatpuré
  • 3 lagerblad
  • 12 vitpepparkorn
  • 2msk grönsaksfondBong
  • 2l vatten
Instruktioner
  1. Skölj av skalen med kallt vatten. Klipp av det översta på huvudet, lyft av skalet, och ta bort gallan. Du känner en liten pigg på vardera sida längst fram på huvudet, lyft försiktigt rakt upp, se till att gallan inte spricker, det kan då bli en besk smak på fonden.
  2. Skala och grovhacka rotselleri, palsternacka och morot. Skölj och skär fänkål och salladslök i större bitar.
  3. Värm upp oljan i en rymlig kastrull eller gryta. Fräs kräftskalen på hög värme under omrörning ca 3 minuter. Krossa dem lite lätt med en slev. Ta av kastrullen och ställ på en fri yta, tex köksbänken, (se till att det inte finns något ovanför som kan ta eld) Häll på konjak och tänd snabbt på med en längre tändare, (flambera) Låt all konjak brinna upp. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, blanda ner alla grönsaker och fräs ihop ca 3 minuter. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, vitpepparkorn, grönsaksfond och vatten. Rör om och koka upp. Låt puttra under lock i 30 minuter.
  4. Sila upp fonden i en ny kastrull och reducera utan lock ca 50 minuter.