Slow roasted lax med fänkål, citrus, och chili
Slow roasted lax med fänkål, citrus, och chili
Portioner
6port
Tillagningstid
1 tim
Portioner
6port
Tillagningstid
1 tim
Ingredienser
  • 1 fänkåltunt skivad
  • 1 apelsintunna skivor
  • 1 citrontunna skivor
  • 1 röd chili eller jalapeñomed frön, tunt skivad
  • 4kvistar dill
  • salt och svartpeppar
  • 1sida laxutan skinn, gärna mitten biten
  • olivolja
  • havssalt
  • 1kg färskpotatis
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda fänkål, apelsinskivor, citronskivor, chili och 4 dillkvistar på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Salta och peppra.
  3. Krydda laxen med salt och lägg den på toppen av fänkålsblandningen. Ringla över olivolja. Stek tills laxen nästan är genomstekt, ca 30-40 minuter för medium-rare.
  4. Koka färskpotatisen i lättsaltat vatten.
  5. Dela upp laxen i ojämna bitar med en sked och lägg upp på ett fat. Skeda över fänkålsblandningen och oljan från plåten, men släng dillkvistarna. Krydda med lite havssalt och svartpeppar och toppa med färska dillkvistar.
  6. Servera med en god sallad, och smörslungad färskpotatis.