Lax i ugn, saffranslax, IBS-vänligt, FODMAP
Ugnsbakad lax med saffran och apelsin
Färgglad lax med färgglatt ris. Rött ris är ett fullkornsris som tar lite längre tid att koka, men är väl värt att vänta på. Lite mer tuggmotstånd än i vanligt ris och dessutom fullt med nyttigheter som till exempel magnesium.
Lax i ugn, saffranslax, IBS-vänligt, FODMAP
Ugnsbakad lax med saffran och apelsin
Färgglad lax med färgglatt ris. Rött ris är ett fullkornsris som tar lite längre tid att koka, men är väl värt att vänta på. Lite mer tuggmotstånd än i vanligt ris och dessutom fullt med nyttigheter som till exempel magnesium.
Portioner
4port
Tillagningstid
40min
Portioner
4port
Tillagningstid
40min
Ingredienser
  • 500g laxfilé
  • smör till ugnsformen
  • 1 apelsin
  • 0,5 purjolökgröna delen
  • 2dl laktosfri crème fraiche
  • 0,5g saffran
  • 1-2tsk sambal oelek
  • 2krm salt
Till servering
  • 4port rött ris
  • 200g färska eller frysta haricots verts
Instruktioner
  1. Koka riset enligt anvisning på paketet.
  2. Sätt ugnen på 225˚. Skär eventuellt laxen i portionsbitar och lägg i en smord ugnsfast form.
  3. Skala och dela apelsinen i klyftor, skär dem i små bitar. Strimla purjolöken.
  4. Rör ihop crème fraiche, saffran, sambal oelek, apelsin, purjolök och salt. Bred ut röran på laxen. Gratinera i ugn ca 15 minuter.
  5. Koka haricots verts några minuter i lättsaltat vatten. Servera med rött ris och haricots verts.