Senapssill
Vegansk senapssill
Aubergine är förvånansvärt likt sill i konsistensen och därmed utmärkt om man vill äta veganskt!
Senapssill
Vegansk senapssill
Aubergine är förvånansvärt likt sill i konsistensen och därmed utmärkt om man vill äta veganskt!
Portioner
1 burk
Portioner
1 burk
Ingredienser
  • ½ stor aubergine
  • Lagen:
  • 1,25dl vatten
  • 0,5dl ättiksprit12 %
  • 0,75dl socker
  • 3 grovt krossade kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 3 kryddnejlikor
  • Senapssåsen:
  • 1dl rapsolja
  • 3msk skånsk senap
  • 2msk socker
  • 2msk rödvinsvinägervitvinsvinäger fungerar också!
  • 1dl hackad dill
  • vitpeppar
  • salt
Instruktioner
  1. Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur. Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.
  2. För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen. Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.
  3. Lägg över auberginen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
  4. Dagen då det ska ätas: Fixa senapssåsen. Blanda alla ingredienser till såsen förutom dill och rapsolja i en skål. Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin. Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar.
  5. Ta ut auberginen ur kylskåpet och häll av lagen. Blanda ner senapssåsen i de inlagda grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering.