Vegetarisk Biryani
Vegetarisk Biryani
Portioner
4port
Tillagningstid
70min
Portioner
4port
Tillagningstid
70min
Ingredienser
Ris
  • 2dl basmatiris
  • 1msk smör
  • 0,5tsk gurkmeja
  • 0,25tsk kumminfrön
  • 0,25tsk korianderfrönhela
  • 3 kardemummakapslarhela
  • 1 kanelstångdelas på hälften
  • 1,5dl vatten
  • 1tsk salt
Grönsaker
  • 2msk smör
  • 1msk ingefärafärsk, hackad
  • 1msk vitlöksolja
  • 1,5tsk korianderfrönhela
  • 0,5tsk kumminfrön
  • 5 kardemummakapslarhela
  • 100g haricots vertsskuren i 1 cm stora bitar
  • 3 potatisarskalade och kvartade
  • 1 morotskuren i slantar
  • salt
  • 1,5dl vatten
Instruktioner
  1. Häll upp riset i en sil och spola under rinnande kallt vatten tills vattnet är klart. Ställ åt sidan.
  2. Smält smör i en medelstor kastrull med en tättslutande lock på medelhög värme. Tillsätt gurkmeja, spiskummin, korianderfrön, kardemummakapslar, och kanelstång. Fräs under omrörning tills kryddorna rostats och doftar ordentligt, ca 2 minuter.
  3. Tillsätt riset och fräs under omrörning ca 1 minut. Tillsätt vatten och salt och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills riset nästan är klart. Ta bort från värmen och låt vila, täckt, ca 10 minuter. Rör om med en gaffel och ställ åt sidan.
  4. Smält smör i en panna på medelhög värme. Tillsätt ingefära och fräs under omrörning, ca en minut. Tillsätt vitlöksolja, korianderfrö, kumminfrön, och kardemumma fräs under omrörning ca 2 minuter. Rör ner haricoverts, potatis, morötter, och salt. Höj värmen, häll i vattnet och koka upp. Låt koka under lock några minuter. Ta av locket och koka under omrörning, tills grönsakerna är mjuka och det mesta av vattnet har avdunstat.
  5. Häll ner riset i grönsaksblandningen och rör om försiktigt. Krydda med salt efter smak.